Wat is de prijs van een steentapijt vloer?

Vloer
the_title()

Steentapijt is een naadloze korrelvloer die heel wat positieve eigenschappen heeft. Het is onder andere onderhoudsvriendelijk, relatief goedkoop en het voelt warm aan. In dit artikel vind je meer informatie over de mogelijkheden, de voor- en nadelen en de prijs van steentapijt.

Wat is steentapijt?

Steentapijt, ook wel grindvloer genoemd, is een soort gietvloer. Het bestaat uit een mengsel van grind of kwartssteentjes en epoxyhars. Er zijn verschillende diktes en kleuren mogelijk, waardoor het uiterlijk van deze soort vloer perfect kan aansluiten bij je wensen.

Vooraleer je deze soort vloer laat plaatsen, moet de ondergrond droog, egaal, vetvrij en vormvast zijn.

Mogelijkheden

Als je steentapijt laat plaatsen, kan je kiezen tussen een open of gesloten structuur. Bij een gesloten structuur is de vloer opgevuld met een speciaal transparant vulmiddel. Hierdoor is de vloer makkelijk te reinigen en is hij beter geschikt voor vochtige ruimtes. Bij een open structuur is dit niet het geval. Vloeren met een open structuur plaats je dus best enkel in droge ruimtes. Daarnaast heb je keuze tussen allerlei verschillende kleuren en korrelgroottes.

Steentapijt wordt regelmatig toegepast in winkels, kantoren, terrassen en woningen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je graag een steentapijt vloer, maar weet je niet zeker of het mogelijk is? Neem dan contact op met een vakman.

Voordelen

Duurzaam en slijtvast

Dit soort korrelvloer is niet heel gevoelig voor krassen en beschadigingen waardoor steentapijt vloeren een duurzame, multifunctionele oplossing zijn die uitermate geschikt zijn voor zowel residentiële als professionele omgevingen. Steentapijt een uitgelezen alternatief als vloer in een badkamer, niet alleen erg duurzaam en sterk, maar ook vloeistofdicht met een poriënvulling.

Geschikt voor verschillende ondergronden

Het kan op allerlei ondergronden gegoten worden. Het is mede hierdoor geschikt voor verschillende ruimtes. Er zijn bovendien weinig tot geen breekwerken nodig om het te plaatsen.

Relatief goedkoop

De prijs van steentapijt is lager dan veel andere soorten (giet)vloeren. Steentapijt is een van de goedkoopste gietvloeren, met een bijna twee keer zo lage prijs als polyurethaan gietvloeren. Je betaalt gemiddeld tussen € 30,- en € 40,- voor een steentapijt gietvloer, verder zijn er verschillende factoren waarbij de prijs kan verschillen.

Geluiddempend

Een steentapijt is geluidsisolerend en bovendien helpt de korrelige structuur de vloersystemen doormiddel van hun een warmte-isolerende kracht te geven.

Grindvloeren nemen zeer snel de omgevingstemperatuur op en houden deze een ruime periode bij. Deze thermisch isolerende kenmerken geven niet alleen een comfortabel gevoel, maar leiden ook tot grotere besparingen op je energierekening!

Esthetisch

Er zijn veel verschillende opties qua kleur, de esthetische vloertoepassing bestaand uit gekleurde steentjes die met epoxyhars gemengd worden en vervolgens tot een vlakke vloer verwerkt worden. Door een uitgebreide kleurenkaart zorgen onze vakmannen ervoor dat iedereen zijn stijl kan vinden. Daarnaast kunnen de steentjes ook nog op maat worden gekozen:

  • 2mm – is zeer egaal met een minimum aan structuur.
  • 3mm – creëert een lichte structuur is merkbaar, maar brengt vooral de karakteristieken van het steentapijt naar boven.
  • 4mm – brengt een stevige uitstraling aan uw vloer.

Gesloten structuur: toepasbaar in vochtige ruimtes

Bij een gesloten structuur wordt er een beschermende laag aangebracht waardoor de vloer waterdicht wordt en makkelijker schoon te maken is. Toch wordt het gebruik van steentapijt in de badkamer afgeraden. Mocht je dit toch graag willen, kan je met een vakman bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Combineerbaar met vloerverwarming

Ook in combinatie met vloerverwarming is een siergrindvloer een uitstekende keuze omwille van een goede warmtegeleiding dankzij de vele poriën tussen de steentjes. Bovendien zal de vloer niet snel koud aanvoelen omdat ze van nature al warmer is dan bijvoorbeeld een tegelvloer.

Onderhoudsvriendelijk

Deze soort vloer onderhouden is makkelijk. De manier van onderhoud verschilt afhankelijk van de afwerking:

Onderhoud van een steentapijt met een open structuur

Steentapijt met een open structuur stofzuig je best regelmatig. Dweilen met een vochtige dweil is ook een optie, maar te veel water is niet goed: het water kan in de vloer dringen, waardoor de vloer enkel vuiler wordt. Een andere goede optie is schoonmaken met een waterstofzuiger.

Onderhoud van een steentapijt met een gesloten structuur

Bij een vloer met gesloten structuur is het net iets minder erg als je wat te veel water gebruikt. Toch is het aangeraden vooral voldoende te stofzuigen en te dweilen zonder al te veel water. Het is afgeraden om agressieve schoonmaakproducten zoals chloor te gebruiken. Ook bij steentapijt met een gesloten structuur is het handig een waterstofzuiger te bezitten.

Nadelen

Open structuur: Vocht en vuil wordt makkelijker aangetrokken

Als je een steentapijt met een open structuur hebt, is de vloer gevoeliger voor vocht en vuil. De vocht en vuildeeltjes kunnen in de poriën van de vloer verdwijnen. Daarnaast is een vloer met een open structuur moeilijker te onderhouden.

Open structuur: ruw

Steentapijt met een open structuur voelt ruw aan. Dit is minder aangenaam om met blote voeten op te lopen. Ook zullen je sokken sneller verslijten. Als er (kleine) kinderen rondkruipen, is deze afwerking niet aangeraden: ze kunnen zich pijn doen aan deze soort vloer.

Verkleuren

Als een steentapijt niet behandelt wordt met een speciale UV coating, gaat het na verloop van tijd verkleuren. Een uv-bestendig steentapijt is behandeld geweest met een hoog kwalitatief niet-vergelend bindmiddel en de steentjes worden met een niet-vergelende pu-coating ingekleurd zodat de kleur van het steentapijt onder de bestraling van de zon beschermd zal worden.

Lichte vloeren zijn het meeste in gevaar voor verkleuring. Daarom zal de vakman met een lichtecht pu-bindmiddel te werk gaan zodat de kleur na vele jaren hetzelfde blijft. Dit verminderd de kleurkeuze mogelijkheden omdat sommige pigmenten ook minder stabiel zijn bij direct zonlicht. Wanneer de steentjes en het bindmiddel gemengd zijn, smeert een professionele vloerder de gekleurde steentjes uit.

Nadien wordt er een dichtzetmassa over de vloer gesmeerd die zich boven en tussen de grindkorrels vestigt. Nu zal de vloer ‘gesloten’ worden. Het is mogelijks om een extra vernislaag (mat of satin), die de vloer een extra bescherming geeft toe te passen. Het resultaat is een stevige vloer, zonder naden en mogelijk in meer dan ontelbare kleuren.

Prijs steentapijt

De prijs is afhankelijk van de afwerking die je kiest, de oppervlakte van de vloer en enkele andere zaken. Gemiddeld kost het zo’n 30-55 euro per vierkante meter. Vloeren met een gesloten structuur kosten gemiddeld 5 euro per vierkante meter meer dan steentapijt met een open structuur. Voor een meer correcte schatting van de prijs voor jouw vloer, kan je contact opnemen met een vakman.

Spreken de eigenschappen van steentapijt je aan en wil je de vloer van je woning hier graag mee bekleden? Om het te plaatsen heb je bepaalde kennis nodig, je schakelt dus best een vakman in.

Vraag een gratis offerte aan voor een steentapijt

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.