Traprenovatie: wat kost dit?

Schrijnwerk Trap
the_title()

Oogt jouw trap oud en versleten? Of ben je toe aan een nieuwe look voor je huis? Dan is het een goed idee om de trappen in jouw woning te renoveren. In dit artikel wordt uitgelegd welke verschillende mogelijkheden er bestaan voor een traprenovatie

Bestaande trap herschilderen

De eerste mogelijkheid om een trap te renoveren is door de bestaande trap te herschilderen. Een nieuwe laag verf kan vaak al voldoende zijn om jouw trap een nieuwe look te geven en om de trap er terug zo goed als nieuw te laten uitzien. 

Alvorens een nieuwe laag verf aangebracht kan worden, moet de oude laag eerst verwijderd worden. Voor het verwijderen van een oude verflaag wordt best een soort van afbijtmiddel gebruikt. Oude olielagen kunnen gewoon weggeschuurd worden. Als volgende stap, wanneer de trap terug natuurlijk is en er geen stof meer op ligt, kan een eerste grondlaag aangebracht worden. Het is belangrijk dat de eerste grondlaag opgeschuurd wordt, alvorens de tweede laag aangebracht wordt. Nadien kan dan de derde en definitieve verflaag aangebracht worden. 

De prijs voor het herschilderen van een trap ligt om en bij de 20 euro per trede. Het gaat hierbij natuurlijk om een richtprijs.

Traprenovatie met overzettreden

De misschien wel populairste manier om je trap te renoveren is een traprenovatie met overzettreden. Bij deze manier van renoveren worden nieuwe traptreden over de oude traptreden geplaatst. 

De overzettreden zijn beschikbaar in verschillende soorten materiaal. De meest gebruikte materialen voor overzettreden zijn laminaat en vinyl. Naast laminaat en vinyl, zijn ook overzettreden in hout, in staal of met een betonlook beschikbaar. Overzettreden in hout zijn beschikbaar in hout of eik en zorgen voor een warme uitstraling. Stalen overzettreden of overzettreden met een betonlook zorgen meer voor een moderne uitstraling. 

Naast de keuze voor het materiaal van de overzettreden, zijn er nog heel wat andere voordelen als je voor overzettreden kiest. Het plaatsen van overzettreden laat toe om een volledige renovatie vaak uit te voeren op één dag. Uiteraard speelt de hoeveelheid treden die gerenoveerd moeten worden hierbij een grote rol. Bovendien kan de trap zeer snel na de renovatie alweer belopen worden. 

Doordat de renovatie vaak op één dag afgerond kan worden, is het plaatsen van overzettreden vaak ook goedkoper dan het plaatsen van een volledig nieuwe trap. En er zijn ook geen breekwerken nodig, wat de prijs ook nog drukt.

De prijs voor een traprenovatie met overzettreden in laminaat ligt om en bij de 35 euro per trede. Voor een traprenovatie met overzettreden in vinyl betaal je gemiddeld 50 euro per trede. En voor een traprenovatie met overzettreden in hout betaal je gemiddeld 65 euro per trede. Het gaat hierbij natuurlijk om richtprijzen, maar wij raden je aan om verschillende offertes aan te vragen.

Traprenovatie met zandstralen

Bij een renovatie met zandstralen wordt een straalmiddel onder hoge druk op het trapoppervlak gespoten. Door de schurende werking van de zandstralen worden alle hoeken en gaatjes tot op hetzelfde niveau gestraald. Zo krijgen oude trappen, die vernist of geverfd waren, door de zandstralen hun natuurlijke houtstructuur terug. Een trap renoveren met zandstralen is wel enkel mogelijk bij trappen in hout. 

Ook bij een traprenovatie met zandstralen zijn er verschillende manieren waarop er gewerkt kan worden. Zo kan er gewerkt worden met verschillende straalmiddelen. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen glasparels, mineraal zand en keramische parels. Voor welk straalmiddel er nu best gekozen wordt, hangt af van het soort hout en de huidige afwerking van de trap. Zo kan een trap afwerkt zijn met vernis, olie of verf. 

De prijs voor het renoveren van een trap met zandstralen ligt tussen de 30 en de 40 euro per trede. Het gaat hierbij natuurlijk om een richtprijs, maar wij raden je aan om verschillende offertes aan te vragen.

Trap stofferen

De vierde en laatste mogelijkheid om een trap te renoveren is door de trap te stofferen. Een trap stofferen betekent eenvoudig gezegd, dat je de trap bekleedt met een tapijt. Het voordeel van een trap te stofferen is dat de trap heel warm en zacht wordt en dat je nagenoeg geen lawaai maakt als je de trap oploopt. Bovendien is het de ideale manier om oude trappen of trappen in slechte staat te camoufleren.

Bij het stofferen van een trap kan je kiezen uit twee mogelijkheden. Je kan ervoor kiezen om de volledige trap te stofferen of om enkel de middenstrook van de trap te stofferen. Verder moet je ook nog de tapijtsoort kiezen. Daarbij kies je best voor een tapijt met een stevige structuur, omdat een trap veel belopen wordt. Zo vermijd je dat je tapijt snel teken van slijtage zal vertonen. 

De prijs voor het stofferen van een trap ligt om en bij de 45 euro per trede. Het gaat hierbij natuurlijk om een richtprijs, maar wij raden je aan om verschillende offertes aan te vragen. De prijs is uiteraard ook afhankelijk van de tapijtsoort die jij kiest.

Vraag een gratis offerte aan om je trap te renoveren

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.