Wat is de prijs van een dressing op maat?

Kamer Schrijnwerk
the_title()

Ben je druk in de weer met de bouw van je droomwoning, renoveer je een pand of droom je gewoon graag van hoe je woning er ooit kan uitzien? Dan zou het wel eens kunnen dat het idee van een dressing de revue passeert. Hoewel het zeker niet gaat om een vast onderdeel van een Vlaamse woning, dromen veel mensen er wel van. De prijs van een dressing op maat kan je mogelijk wel wat angst inboezemen, omdat het simpelweg klinkt als een dure bedoening. Dat kan natuurlijk, maar dat moet niet per se. Hier lijsten we de factoren op die je dressing goedkoper dan wel duurder kunnen maken.

Open vs. gesloten dressing

Allereerst gaat de prijs van een dressing op maat afhangen van de soort dressing die je wilt plaatsen. Een open dressing zal je minder kosten dan een gesloten versie. Voornamelijk natuurlijk omdat je daar minder materiaal voor nodig hebt. Alleen al door geen deuren te plaatsen kan je honderden euro’s uitsparen: naar schatting kan dat zelfs oplopen tot € 900. Een open dressing kan nog andere voordelen hebben voor jou. Als je een kleine ruimte wil inrichten als dressing, nemen deuren kostbare ruimte in. Deuren zorgen er ook voor dat je natuurlijk niet alles in je dressing in één oogopslag kan zien. Als je graag snel besluit wat je die dag gaat aantrekken, of als je nu eenmaal graag naar je garderobe kijkt, zijn deuren ook gewoon overbodig. 

Dat wil niet zeggen dat deuren geen plaats kunnen hebben in je dressing. Als je gaat voor een gesloten dressing bescherm je immers alles wat er hangt tegen stof en mogelijk ander vuil. Dit pakt niet enkel voordelig uit voor je stukken, maar ook voor je poetsroutine. Heb je een raam in de ruimte dat voor lichtinval op je kledingstukken zorgt? Dan kan het ook slim zijn om toch deuren te installeren. Door zonlicht kan textiel immers verkleuren. Zeker als je er kostbare stukken hebt hangen, denk je hier best even over na. Als laatste zorgen deuren ook voor een nette look. Ook als je niet alles kaarsrecht vouwt of weghangt kan je zo genieten van een strakke ruimte.

Grote vs. kleine ruimte 

Als je een kleine ruimte hebt om je dressing in onder te brengen, zou het kunnen dat je zelfs twijfelt of je de kost van een dressing op maat wel wil maken. Laat je daar echter niet meteen door vangen: het zou wel eens kunnen dat je net meer geld kwijt bent door meubels rechtstreeks uit de winkelrekken te kopen die niet perfect in de ruimte passen. Dat wordt vaak een groter puzzelwerk dan je op het eerste zicht denkt, aangezien het moeilijk zal zijn om meubelstukken te vinden die perfect in de ruimte passen en elke centimeter benutten. Want daar komt het bij kleine ruimtes wel op aan natuurlijk. Zo haal je uiteindelijk veel minder uit je dressing, waardoor een systeem op maat toch aangeraden kan zijn. 

Of de prijs van een dressing op maat in een kleine ruimte meer of minder zal bedragen, kan eigenlijk niemand op voorhand zeggen. Logischerwijs zou je meer betalen voor een grotere dressing, omdat daar nu eenmaal meer materiaal voor nodig zal zijn. Denk echter niet enkel aan de afmeting van de ruimte, maar ook aan de vorm en de hoekjes en kantjes. Een grote ruimte met vier rechte muren en niets anders kan nog altijd goedkoper uitkomen dan een kleine kamer met een schuin plafond, ramen, radiatoren en inhammen. 

Veel vs. weinig vakken en lades 

Wanneer je je dressing simpelweg graag wilt inrichten als één grote kast, met een aantal planken tegen de wanden en een lange rails bovenaan, kan je de kosten erg laag houden. Veel mensen zullen echter net iets meer willen. Ben je fan van lades en wil je graag je uitgaven drukken, ga dan liever voor een paar grote lades dan voor meer kleinere lades. Hetzelfde voor vakjes en schabben: hoe meer onderverdelingen je maakt, hoe meer het je zal kosten. Vreemd genoeg geldt dit meestal niet voor de kasten op zich. Daarbij kom je vaak goedkoper uit als je bijvoorbeeld drie aparte kasten koopt dan wanneer je één doorlopende kast plaatst.  

Met vs. zonder accessoires 

Als we daar dieper op ingaan, komen we bij andere zaken waar je je dressing mee kan uitrusten. De prijs van een dressing op maat zal daar uiteraard van afhangen, aangezien elk extra element je meer kost. Je zal dus voor jezelf moeten uitmaken wat je precies wil maken van je dressing. Wil je net een ruimte die wat meer luxe uitstraalt, dan kan je kiezen voor een hele waslijst aan elementen: spiegels, verlichting (bijvoorbeeld LED, met of zonder sensoren), dassenhouders, schoenenrekken, uitrekbare hangers en vlakken of zelfs een eiland in het midden voor extra opbergopties. 

MDF vs. volhouten (of andere) materialen 

Die luxe uitstraling kan je ook bekomen door de materialen die je gebruikt. De meeste dressings worden gemaakt uit hout. Binnen dit materiaal zal MDF je het minste kosten. Houtsoorten als eik bijvoorbeeld zullen je die duurdere uitstraling geven, maar dan ook daadwerkelijk voor meer geld. Als je gaat voor een gesloten dressing, heb je vooral voor de deuren extra opties op vlak van materiaal. Die kan je dan afmaken met handgrepen, een matte of glanzende afwerking etc.. 

Schattingen 

Voor een open dressing tel je gemiddeld tussen de € 450 en € 850 per lopende meter neer, zonder de plaatsingskosten. Zoals we eerder al stelden zal een gesloten dressing je meer kosten, waardoor je makkelijk boven de € 1000 per lopende meter uitkomt. Als je bij alle zaken die we hier besproken hebben kiest voor de goedkopere opties, kan je dus al een idee hebben van de prijs van een dressing op maat voor jouw woning. Vice versa geldt natuurlijk hetzelfde. Maar je zal het nooit perfect zelf kunnen inschatten. Contacteer daarom verschillende schrijnwerkers en vraag liever een offerte meer aan dan eentje minder. Dan zal je pas echt weten waar je staat, en kan je beginnen dromen van die dressing

Vraag een gratis offerte aan voor een dressing op maat

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.