Wat doet een schrijnwerker?

Schrijnwerk
the_title()

Er zijn heel wat experten en vaklieden waar je beroep op kan doen als je bouwt of verbouwt, zoals “schrijnwerkers” maar wat doet een schrijnwerker nu juist? Vaak heb je waarschijnlijk noch de tijd, noch de knowhow om alles zelf te installeren bij je werkklussen. De werken overlaten aan professionals zal dan ook een goede zet zijn. Schrijnwerkers kunnen tegenwoordig veel verschillende klusjes opknappen onder andere het maken van meubels op maat.

Geen één schrijnwerker

Een schrijnwerker doet vandaag de dag meer dan vroeger. Hoewel het toen bijna synoniem stond aan een houtbewerker, doet een schrijnwerker nu veel meer dan dat. Dat komt ook deels doordat we nu op veel meer andere materialen kunnen vertrouwen dan enkel op hout. Ze kunnen dus ook om met aluminium, kunststof en staal bijvoorbeeld. De ene schrijnwerker specialiseert zich graag in een vakgebied, de andere zal een manusje-van-alles zijn. Dus: wat doet een schrijnwerker? Er bestaat eigenlijk geen één definitie. 

Locatie 

Je zal eventueel een schrijnwerker willen bellen voor werken binnen je woning. Dat kan natuurlijk perfect. Dadelijk overlopen we alle taken die een schrijnwerker daar voor je kan volbrengen. Maar er zijn nog andere plaatsen waar schrijnwerkers worden ingezet. Zo maken ze om te beginnen al een onderscheid tussen binnen- en buitenschrijnwerk. Ze staan dus ook maar al te graag in je tuin om bijvoorbeeld je houten terras te leggen, je veranda te plaatsen of je nieuwe schuur te installeren

Maar schrijnwerkers komen niet alleen in woningen. De kans zal groot zijn dat ze sowieso een atelier of werkplaats hebben waar ze veel van hun (voorbereidend) werk verrichten. Daarnaast leveren ze niet enkel diensten aan woningen, maar ook aan industriële, commerciële en zelfs historische panden. In kantoorgebouwen en fabrieken kunnen ze hen immers ook gebruiken, en sommigen spitsen zich toe op winkelinrichting. Erfgoed timmerwerk vormt ook een tak op zich, waarbinnen ze zich focussen op oudere panden en restauratie.     

Plaatsen en monteren 

De meest voor de hand liggende taken zijn plaatsen en monteren. Dat gebeurt met losse interieurstukken, zoals deuren, kozijnen en plinten, ramen en trappen. Maar ook het maken en installeren van grotere stukken, zoals keuken- en badkamermeubilair, dressings en vloerbekleding kunnen ze. Wat doet een schrijnwerker buiten? Buiten kunnen ze tuinhuizen, veranda’s, overlappingen, terrassen of zelfs stallen plaatsen. Dit alles kunnen ze dus zonder problemen installeren, maar afhankelijk van de schrijnwerker in kwestie zal je er ook kunnen aankloppen om ze op maat te laten maken. 

Groot en klein 

Wat doet een schrijnwerker nog zoal? Kleinere taken nemen ze ook voor hun rekening. Dat gaat van opmetingen tot afwerkingen van plafonds en wanden, van werktekeningen maken tot controle van houtkwaliteit of van bewerkingsmachines instellen tot ze uiteraard ook gebruiken. Maar ze kunnen evengoed het groter en grover werk leveren. Zo bouwen ze ondersteuningen voor andere constructies terwijl ze worden opgebouwd en kunnen ze steigers maken als er betonvormen gegoten moeten worden. Zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovaties komen schrijnwerkers van pas. 

Wat doet een schrijnwerker niet? 

Schrijnwerkers zijn geen elektriciens, stukadoors of timmermannen. De laatste categorie komt er nog het dichtst in de buurt, aangezien we al hebben vastgesteld dat de meeste timmerwerken ook uitgevoerd kunnen worden door een schrijnwerker. Maar moet er nieuwe bekabeling gelegd worden of moeten je muren bezet worden? Dan bel je naar een andere expert. 

Aangezien schrijnwerkers dus vaak allround experten zijn, zal de kans groot zijn dat je er ooit beroep op wilt doen. Onthoud dan vooral dat geen twee schrijnwerkers dezelfde zijn. Doe grondig research voor je iemand aanneemt. Zorg eerst dat je goed weet wat er precies gedaan moet worden. Zo ben je alleszins zeker dat je wel degelijk een schrijnwerker nodig hebt voor de job. Evalueer eventueel meteen de rest van het pand, zodat je andere werken ook meteen kunt laten uitvoeren. Ga ook niet meteen voor de eerste schrijnwerker die je tegenkomt. Contacteer er meerdere, vraag zeker achter de schrijnwerk hun specialisatie, en vraag offertes aan zodat je ze ook op vlak van kosten met elkaar kan vergelijken. Daarna kan je ze met een gerust hart aan het werk zetten! 

Heb je een schrijnwerker nodig? Vraag een gratis offerte aan

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.