Ventilatie in de badkamer

Ventilatie
the_title()

Ventileren is in elke ruimte belangrijk om de lucht in je woning gezond te houden. Zo voorkom je onder andere gezondheids- en vochtproblemen. In vochtige ruimtes, zoals de badkamer, is een goede ventilatie extra belangrijk: door de hoeveelheid waterdamp die hier geproduceerd wordt, zullen er sneller vochtproblemen ontstaan. Dit is gelukkig goed te voorkomen. In dit artikel geven we je meer informatie over ventilatie in de badkamer.

Waarom is ventilatie in de badkamer belangrijk?

Het is belangrijk om je woning goed te ventileren. Doordat woningen tegenwoordig beter geïsoleerd zijn, wat goed is voor het milieu en je wooncomfort, komt er geen lucht meer door spleten en kieren je woning binnen. Zonder ventilatie leidt dit tot ongezonde lucht en vochtproblemen. Dit kan gezondheidsproblemen, vochtplekken, schimmels of schade aan de constructie van je woning als gevolg hebben. het is dan ook belangrijk om zelf voor een goede ventilatie te zorgen. In een vochtige ruimte, zoals de badkamer, is dit extra belangrijk. Vochtige ruimtes zijn extra gevoelig voor vochtproblemen en schimmels.

Soorten ventilatie

Er zijn verschillende soorten ventilatie mogelijk in de badkamer. bij twijfel kan je altijd contact opnemen met een vakman: zij kunnen aan de hand van jouw specifieke badkamer en je wensen bepalen wat voor ventilatiesysteem het best bij je past. Hieronder bespreken we een aantal veelgebruikte soorten ventilatie voor badkamers.

Badkamerventilator

Een badkamerventilator is ideaal als je je badkamer goedkoop, snel en efficiënt wil ventileren. Er bestaan badkamerventilatoren die je handmatig bedient en badkamerventilatoren die automatisch gestuurd worden, bijvoorbeeld doormiddel van een bewegingssensor, vochtsensor of een tijdklok. Er zijn drie modellen mogelijk:

  • Opbouwventilatoren

Een opbouwventilator is makkelijk te installeren en relatief goedkoop. Het enige wat je nodig hebt is een opening naar buiten via de muren of het dak en stroom. Als je een model met vochtsensor of bewegingssensor uitkiest, werken ze volledig automatisch. Een nadeel van dit type is dat ze soms vrij veel geluid maken. Bij inbouwventilatoren, ook wel inline ventilatoren genoemd, heb je hier minder last van. Ze zijn wel wat moeilijker te installeren. Hieronder lees je meer over de twee soorten inbouwventilatoren.

  • Kanaalventilatoren

Kanaalventilatoren kan je tussen twee afvoerbuizen plaatsen. Dit is ideaal voor langere kanaalafstanden. Het geluid is beperkt en ze zijn niet zichtbaar omdat de ventilator op een andere plaats gemonteerd is.

  • Buisventilatoren

De tweede soort inbouwventilator is een buisventilator. Een buisventilator wordt in de afvoerbuis geplaatst. Het is vooral geschikt voor kleinere badkamers.

Badkamerventilatoren hebben dus verschillende voordelen: ze zijn makkelijk en snel te installeren en de prijs valt goed mee. Het heeft echter ook een nadeel: de lucht van buiten komt naar binnen, waardoor het in de zomer erg warm wordt en in de winter koud. Het is dus niet erg energiezuinig.

Ventilatiesysteem D

Een ventilatiesysteem D is geschikt voor je hele woning. zowel de luchtaanvoer als de luchtafvoer wordt mechanisch geregeld. Dit is efficiënt en is erg goed om vochtproblemen te voorkomen. Bovendien bestaan er ook ventilatiesystemen met warmteterugwinning: hierbij wordt warme afgevoerde lucht deels gerecupereerd om de lucht die aangevoerd wordt op te warmen.

Overige tips voor het ventileren van de badkamer

Om je ventilatiesysteem optimaal te laten werken is het belangrijk het systeem goed te onderhouden. Daarnaast zijn er ook enkele andere zaken die je kan doen om je vochtproblemen te vermijden. We geven je enkele tips:

  • Waterbestendige acrylverf

In de badkamer is het aangeraden acrylverf te gebruiken. Dit type verf is goed bestand tegen schimmelvorming, vocht en condensatie. Het is dan ook een goede keuze om vochtproblemen te vermijden.

  • Waterafstotende afwerkingsmaterialen

Waterafstotende afwerkingsmaterialen zijn ongevoelig voor water en zorgen er voor dat er niet te veel energie verloren gaat in de badkamer. Voor tegels kan je bijvoorbeeld gebruik maken van gips, want gips-producten zijn waterdicht. Een andere goede optie zijn polystyreenplaten.

  • Goed onderhoud

Het is belangrijk je gehele woning goed te onderhouden om vochtproblemen te voorkomen. Je geeft best extra aandacht aan scheidingen die gevuld zijn met siliconen om vochtophopingen te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om je ventilatiesysteem zelf regelmatig te onderhouden om de efficiëntie te behouden.

Prijs ventilatie in de badkamer

De prijs van een ventilatiesysteem hangt af van verschillende factoren. Een simpele badkamerventilator kan je al vinden vanaf 150 euro en een uitgebreid ventilatiesysteem D voor je volledige woning zal je al snel 5500 euro kosten. Dit zijn slechts richtprijzen. Om een juiste prijsschatting te krijgen, neem je best contact op met een vakman. Samen kunnen jullie bepalen welk systeem het best bij je noden past.

Vraag een gratis offerte aan voor een ventilatiesysteem

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.