Wat is de prijs van een tuinman?

Buiten Tuin
the_title()

Tuinman gezocht? Ben je op zoek naar een expert met groene vingers die jouw tuinwerken vakkundig weet uit te voeren en vraag je je af wat de kostprijs daarvan zal zijn? In dit artikel krijg je meer inzicht over hoeveel een tuinman precies kost. Je krijgt ook enkele tips mee zodat je weet waarop je moet letten wanneer je een tuinman inschakelt. 

Wat kan een tuinman zoal voor je doen? 

Een goede tuinman beschikt over een brede waaier aan kennis en ervaring in de tuinbouw. Over het algemeen houdt de tuinier zich bezig met het onderhoud van tuinen. Men spreekt van een hovenier wanneer de vakman de aanleg van tuinen voor zijn rekening neemt.

Tuinwerken omvatten vaak meer dan enkel het algemene onderhoud of de aanleg van tuinen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de tuinman of hovenier doorheen de jaren een bepaalde specialisatie heeft ontwikkeld waardoor de vakman zich toelegt op een bepaald type van tuinwerken. Denk zoal aan de aanleg van waterpartijen of terrassen, het verwijderen van onkruid of het verzorgen van beplanting of vormsnoei. 

Een tuinman is ook niet te verwarren met een tuinarchitect. Een tuinarchitect gaat namelijk aan de slag met het ontwerp van een tuin terwijl een tuinman de realisatie van de nodige werken op zich neemt. Sommige tuinmannen kunnen echter ook een concept uitdenken. Wat een tuinier al dan niet kan, zal afhangen van zijn of haar expertise of ervaring. 

tuinman inhuren

Wanneer neem je best contact op met een tuinman? 

Besteed je tuinwerken uit aan professionele vakman om een mooi eindresultaat te verzekeren waar je jarenlang kan van genieten. Een tuinier weet precies wat je tuin bij elk seizoen nodig heeft. Een tuinman kan instaan voor allerlei werkzaamheden. Juist daarom is het belangrijk om na te gaan wat jij exact wil veranderen of verbeteren aan je tuin zodat je weet naar welke vakman je op zoek moet gaan en wat de kostprijs van die vakman voor jouw type werkzaamheden zal bedragen.

Een tuinman helpt je met klussen zoals bestrating, de aanleg van een vijver of terras, het plaatsen van omheiningen en afsluitingen, beplanting, boomverzorging en onkruidbestrijding. Een hovenier kan zowel aan de slag gaan met het ontwerp als de aanleg of het onderhoud van je tuin. 

Huur een aannemer in voor een stralende tuin

Hoeveel kost een tuinman eigenlijk?

Een tuinman hanteert meestal een uurprijs. De uurtarieven kunnen verschillen naargelang een aantal factoren. Zo kan de ervaring van de tuinier maar ook het type werkzaamheden een rol spelen in de prijsbepaling. Gaat het bijvoorbeeld om tuinaanleg, tuinonderhoud of nog iets anders? Zijn de werkzaamheden eenvoudig of is er een zekere expertise vereist om je project in goede banen te kunnen leiden?

Wil je een tuinman inschakelen? Dan betaal je meestal 35 tot 55 euro per uur. Gemiddeld kan je dus rekenen op een kostprijs van 45 euro per uur.

Deze tarieven zijn exclusief voorrijkosten en materiaalkosten. Het is dus aan te raden rekening te houden met bijkomende kosten in de kostenraming van je project. Een tuinman kan namelijk een lager uurloon hebben, maar het totaalbedrag kan alsnog duurder uitvallen als je tuinman hogere voorrij- of materiaalkosten aanrekent. Let hier dus zeker goed mee op. 

Wil je je tuin onderhouden? Wat is de Kostprijs van een tuinman

Voor periodiek onderhoud kunnen de uurtarieven variëren naargelang een aantal factoren. De gemiddelde kosten die een tuinman voor onderhoud aanrekent kunnen namelijk verschillen per type klus.

Eenvoudig tuinonderhoud kost ongeveer 35 euro per uur. De kostprijs voor tuinonderhoud zoals snoeien komt al snel iets hoger te liggen, namelijk rond 55 euro per uur.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van tuinwerken zodat je een beter zicht hebt op hoeveel een klus je zoal kan kosten. 

Onderhouden van je tuin

De gemiddelde kostprijs voor het maaien van je gazon bedraagt gemiddeld 25 tot 30 euro per uur. Voor het laten snoeien van bomen en struiken kan je tellen op 35 tot 55 euro per uur. Voor een tuinman die je bomen komt kappen betaal je al gauw 400 tot 800 euro per klus.

De kostprijs is uiteraard afhankelijk van de grootte en dikte van de boom en aldus de bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad van de klus. Zoek je iemand om je gazon te laten verticuteren? Dan betaal je tussen de 100 en 140 euro voor 100 m².

De totale kostprijs voor je tuinonderhoud omvat naast de uurtarieven ook vaak nog voorrij- en materiaalkosten. Daarnaast kunnen er nog andere factoren een rol spelen in de prijsbepaling voor tuinonderhoud. Zo speelt de soort en het formaat van je tuin mee in de berekening van de kostprijs alsook de afvoerkosten van tuinafval.

Verder kan de hoedanigheid van de tuin een invloed hebben op het bedrag in die zin of dat je tuin onderhoudsvriendelijk is of dat de werkzaamheden veel arbeidsintensiviteit zullen vereisen. 

Kostprijs voor tuinaanleg

Wil je graag een nieuwe tuin laten aanleggen, dan zal het totaalbedrag hoger uitvallen dan voor tuinonderhoud. Hier spreekt men ook meestal van een hovenier in plaats van een tuinman omdat er voor deze klus vaak nog meer expertise vereist is.

De gemiddelde totale kosten kunnen variëren van 400 euro tot wel 20.000 euro, afhankelijk van de grootte van je tuin en wat voor type tuin je wil laten aanleggen. 

Bijbomen en planten kan er spraken zijn van een verlaagd btw tarief. In 2019 werd er meegegeven dat het er een verlaagd tarief van 6 % toepasselijk is bij de levering van bomen en planten voor tuinaanleg en -onderhoud. Tuinaannemers zijn op de hoogte zijn van de huidige wetgeving, laat je informeren om de mogelijkheid voor een verlaagd btw tarief.

Conclusie: wat is de prijs van een tuinman? 

De prijs van een tuinman bedraagt gemiddelde tussen 35 tot 55 euro per uur voor tuinonderhoud, met dus een gemiddelde kostprijs van 45 euro per uur. Een aantal factoren beïnvloeden de tarieven van een tuinman, zoals het type van de werkzaamheden en de ervaring van de tuinman.

Gras laten maaien

Indien je exact wil weten wat een tuinman voor jou kan doen en wat dit kost, vraag je best om een kostenraming op te maken op maat van jouw project. TrustUp.be raadt je aan verschillende offertes aan te vragen bij meerdere tuinmannen om gemakkelijk te kunnen vergelijken. Op die manier kan je vlot diegene selecteren diens expertise het beste aansluit bij jouw project en/of diegene met de voordeligste kostprijs. 

Vraag een gratis offerte bij een kwalitatieve tuinman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.