Kiezen tussen aluminium of PVC ramen en deuren

Ramen en deuren
the_title()

Woon je al een tijdje in je huis en heb je nog steeds geen nieuwe ramen en deuren laten installeren? Of heb je net een nieuwe woning gekocht met verouderde ramen en deuren? Dan ben je misschien wel van plan om in nieuwe ramen en deuren te investeren. Je krijgt daarbij vaak de keuze tussen ramen en deuren in aluminium en in PVC. Maar wat is nu juist het verschil tussen beide soorten ramen en deuren? De grootste verschillen bevinden zich in het uitzicht, de prijs, de kleur, de isolatie en de robuustheid van de ramen en deuren. Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van beide materialen. Eerst worden de voor- en nadelen van PVC toegelicht, nadien die van aluminium. 

Voordelen ramen en deuren in PVC

Ten eerste zorgen PVC ramen en deuren voor een uitstekende isolatie. Zo heb je geen last van geluidshinder van het verkeer of de buren en wordt de temperatuur in huis steeds bewaard. Daardoor kan je tot wel 20% besparen op de energiefactuur op het einde van het jaar. Zo betaalt een deel van de investering zich automatisch terug. Ten tweede zijn deze ramen en deuren volledig recycleerbaar. Na jarenlange dienst kunnen kunststoframen en -deuren helemaal opnieuw in productie gebracht worden. Ook het productie- en recyclingproces is volledig ecologisch. Zo draag je ook je steentje bij aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ten derde zijn de ramen en deuren zeer onderhoudsvriendelijk. Ramen en deuren in kunststof zijn zeer eenvoudig te reinigen en vertonen niet snel barsten of scheuren. Daardoor gaan PVC ramen tot wel 50 jaar mee. Als je dan weet dat PVC ramen goedkoper zijn dan ramen uit hout of aluminium, dan weet je dat PVC ramen prijs-kwaliteit zeer interessant zijn. Tot slot zijn PVC ramen en deuren ook in allerhande kleuren beschikbaar. Dat geeft u de kans om een kleur te kiezen die perfect bij je smaak en je woning past, waardoor je woning extra uitstraling krijgt. 

Nadelen PVC ramen en deuren

In tegenstelling tot de voordelen, zijn de nadelen van PVC ramen en deuren veel minder talrijk. In vergelijking met aluminium ramen en deuren zijn PVC ramen en deuren breed. Verder zijn de ramen ook minder stevig, waardoor ze vaak verstevigd moeten worden met staal. Daardoor ogen ze soms iets minder elegant. 

Voordelen ramen en deuren in aluminium

Allereerst is de isolatie van aluminium ramen en deuren, net als die van PVC ramen en deuren, zeer goed. Ze zijn zeer energie-efficiënt waardoor je energiefactuur op het einde van het jaar een stuk minder hoog zal zijn. Een andere gelijkenis tussen beide materialen is de onderhoudsvriendelijkheid. Ramen en deuren uit aluminium moeten nooit geschilderd of vernist te worden. Ze hoeven ook niet met speciale producten behandeld te worden. Dat is niet onbelangrijk, want deze producten zijn vaak redelijk duur. Een derde voordeel is dat aluminium ramen en deuren zeer slank en sterk zijn. Aangezien aluminium een zeer sterk product is, kunnen aluminium ramen en deuren in verschillende bijzonder mooie constructies gemaakt worden. Daardoor zijn ze vaak mooier en eleganter dan ramen en deuren in PVC. 

Nadelen ramen en deuren in aluminium

Net zoals bij de PVC ramen en deuren, zijn ook bij de aluminium ramen en deuren de voordelen veel talrijker dan de nadelen. Een eerste nadeel bij aluminium ramen en deuren is dat ze niet geverfd kunnen worden. Dat zorgt voor extra druk als je een kleur kiest, want je zal nadien de kleur niet meer kunnen wijzigen, tenzij je een volledig nieuwe deur laat plaatsen. Tot slot zijn ramen en deuren in aluminium ook duurder dan PVC ramen en deuren. Al hangt natuurlijk nog veel af van de grootte van de ramen en deuren die je nodig hebt en ook van de kleur die je kiest. 

Conclusie

Zowel bij ramen en deuren in aluminium als in PVC zijn er meer voordelen dan nadelen. Ze zijn allebei milieuvriendelijk en ook allebei zeer eenvoudig te onderhouden. Het grootste verschil betreft de prijs. Als je minder budget wilt spenderen aan je ramen en deuren, dan kies je best voor PVC ramen en deuren. Ze zijn iets goedkoper, maar prijs-kwaliteit wel zeer interessant en bovendien zijn ze ook volledig recycleerbaar waardoor ze ervoor zorgen dat je huis energiezuiniger wordt. Als je wat meer budget hebt voor je ramen en deuren en je de uitstraling erg belangrijk vindt, dan kies je best voor aluminium ramen en deuren. Ze zijn iets duurder, maar ogen iets eleganter en ze zorgen ook voor extra veiligheid. 

Vraag een gratis offerte aan voor ramen of deuren

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.