Wanneer ramen en deuren vervangen?

Ramen en deuren
the_title()

Woon je al een tijdje in je huis en heb je nog steeds geen nieuwe ramen en deuren laten installeren? Of heb je net een nieuwe woning gekocht met verouderde ramen en deuren? Dan is het misschien wel tijd om nieuwe ramen en deuren te plaatsen. Hieronder vinden jullie een overzicht van verschillende redenen en voordelen waarom het tijd is om nieuwe ramen en deuren te installeren. 

Wanneer je ramen vervangen?

Wanneer je je ramen het best vervangt, is heel afhankelijk van het type raam en het soort materiaal. Een vast raam dat niet opengaat zal bijvoorbeeld veel minder snel tekenen van slijtage vertonen dan een schuifraam of een dakraam. Daar komt nog bij dat ook de weersomstandigheden een grote invloed hebben op de slijtage van de ramen. Zo kan een hevige windstoot heel wat schade veroorzaken aan je ramen. Uiteraard zullen nieuwe ramen veel minder snel beschadigd raken. Zo zijn de nieuwe ramen bestand tegen extreme weersomstandigheden. Ramen uit PVC en aluminium gaan bijvoorbeeld niet rotten door de regen en behouden jarenlang hun originele kleur. Ze zijn ook steviger waardoor je je zelfs over de hevigste storm geen zorgen hoeft te maken. 

Je hoeft je ramen natuurlijk niet alleen te vervangen wanneer ze versleten zijn of beschadigd zijn door de weersomstandigheden. Er zijn verschillende voordelen gekoppeld aan nieuwe ramen. Zo is de laatste jaren de thermische isolatie van ramen sterk verbeterd. Oude modellen hebben vaak enkele beglazing of spleetjes aan de zijkanten. Al deze zaken hebben een negatief effect op de thermische isolatie van je ramen en zorgen ervoor dat het tijdens de winter snel afkoelt en in de zomer snel opwarmt. Hierdoor moet de chauffage en de airco harder worden gezet wat natuurlijk extra kosten met zich meebrengt en hetgeen slecht is voor het milieu. Het plaatsen van nieuwe ramen zou zich dus al deels terugbetalen doordat de chauffage en de airco minder hard zullen moeten staan. Dat zal op het einde van het jaar een groot verschil maken voor je energierekening. Daarbovenop zal ook de waarde van je huis toenemen. 

Verder zorgen nieuwe ramen, die vaak dubbele of driedubbele beglazing bevatten, ook voor minder lawaaihinder. Auto’s die voorbij rijden, buren die een tuinfeest organiseren, een buurman die elke ochtend zeer vroeg vertrekt of zijn gras afrijdt; het zijn allemaal storende factoren die al eens op je humeur kunnen werken. Door dubbelglazige ramen te plaatsten zal je veel minder last ondervinden van dit lawaai en zal je nachtrust niet langer verstoord worden. 

Tot slot zijn oude ramen ook veel eenvoudiger te forceren door inbrekers. Als je je ramen vervangt, zorg je meteen voor een extra beveiliging van je huis. Dubbele ramen hebben al wel vaker een inbraak tegengehouden omdat het niet zo eenvoudig stuk te slaan is en bovendien kan je ook kiezen voor een dubbelslot. Hierdoor zal je je automatisch veel veiliger voelen. 

Wanneer je deuren vervangen?

Net zoals bij de ramen is ook bij de deuren het type deur en het materiaal van de deur zeer bepalend voor de slijtage. Bepaalde materialen slijten nu eenmaal sneller dan andere. Verder is de slijtage van een voordeur ook afhankelijk van het aantal uren dat er zon op schijnt. Als de voordeur bijvoorbeeld zuiders gericht is, bestaat de kans dat de deur zal smelten of verkleuren. In dat geval zal de deur sneller aan vervanging toe zijn. 

Wanneer je deuren tekenen van slijtage vertonen, kan je ervoor kiezen om de oude deur op te knappen of om een nieuwe deur te plaatsen. Je oude deur opknappen is uiteraard de goedkoopste oplossing, maar weliswaar ook de oplossing die het meeste tijd in beslag neemt. Je kan de oude deur ook laten herstellen of opknappen, maar dat zal de kostprijs wel doen toenemen waardoor het niet veel goedkoper zal uitkomen dan een volledig nieuwe deur. Bovendien brengt een volledig nieuwe deur heel wat voordelen met zich mee. Zo zorgen nieuwe deuren, net als nieuwe ramen, voor een betere thermische isolatie, een betere beveiliging, een hogere waarde van het huis en minder lawaaihinder van het verkeer en de buren. Daarbovenop zorgt een nieuwe deur ook voor een frisse en moderne uitstraling. 

Conclusie

Samenvattend kunnen we stellen dat de plaatsing van nieuwe ramen en deuren heel wat voordelen met zich meebrengt. Ze zorgen voor een beter wooncomfort en extra veiligheid. Daarbovenop geven ze ook een moderne en frisse uitstraling aan een woning waardoor de waarde van het huis automatisch toeneemt. En tot slot verlagen ze de energiekosten en wordt een deel terugbetaald via premies waardoor de investering zich op lange termijn gedeeltelijk of zelfs volledig terugverdient.

Vraag een gratis offerte aan voor ramen en deuren

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.