Wat is de prijs van hoogrendementsglas?

Ramen en deuren
the_title()

Als je glas gaat plaatsen of vervangen in je woning, zal je waarschijnlijk al veel verschillende soorten glas zijn tegengekomen. Hoogrendementsglas zal daar ongetwijfeld tussen zitten. Hier leggen we even kort uit wat deze soort precies inhoudt, maar vooral welke factoren allemaal een invloed hebben op de prijzen van hoogrendementsglas. Zo sta je al wat steviger in je schoenen en weet je wat je kan verwachten. 

De basics van hoogrendementsglas

Allereerst stellen we nog even duidelijk waar we het over hebben als we de term ‘hoogrendementsglas’ gebruiken. Aangezien elke Vlaamse woning vandaag de dag uitgerust moet zijn met minstens dubbele beglazing, komt deze glassoort meer en meer voor. Het vormt zelfs de standaard, aangezien het ook beter isoleert dan dubbel glas. Waar bij dubbel glas de ruimte tussen de twee bladen enkel gevuld zal zijn met lucht, wordt die ruimte bij hoogrendementsglas aangevuld met een coating, gevuld met een edelgas of verdubbeld door een extra glasblad te installeren. 

HR+, HR++ en HR+++

Binnen hoogrendementsglas zijn er dan ook nog verschillen. De prijzen van hoogrendementsglas hangen dus ook af van welke soort je kiest. De eerste soort, HR+ genoemd, blijft het dichtst in de buurt van dubbel glas. Hierbij wordt enkel een aanvullende isolerende metaalcoating aangebracht die de warmte reflecteert. HR++ gaat een stapje verder. Daarbij zal de ruimte tussen de twee glasbladen gevuld zijn met een edelgas, zoals argon, waardoor het beter isoleert. HR+++ glas bestaat uit drie glasbladen. Het heeft dan ook twee ruimtes, die gevuld zijn met edelgas en een coating hebben. Deze soort isoleert dus het best, maar kost ook het meest en weegt het zwaarst. Dit laatste kan uitmaken als je renovatiewerken uitvoert, want dan zou het wel eens te zwaar kunnen zijn voor de bestaande infrastructuur. 

U-waarde 

Hoe meet je nu het verschil tussen de drie? Dat zal je kunnen zien aan de  u-waarde. Dit cijfer drukt de hoeveelheid warmte uit (in Watt) die per vierkante meter en per graad temperatuurverschil (in Kelvin) door het glas kan. Je wil deze waarde zo laag mogelijk houden, want die staat symbool voor de warmte die er nog verloren gaat. Bij HR+ bedraagt de u-waarde zo’n 1,6 W/m²K. Bij HR++ glas zit je tussen de 1,1 en 1,5 W/m²K, en bij HR+++ glas zal je naar schatting nog 0,5W/m²K hebben.

Dikte 

Ook de dikte van de glasbladen zal natuurlijk de prijzen van hoogrendementsglas bepalen. Deze schommelt tussen de 4 en 8 mm per glasblad. Ook de ruimte ertussen kan variëren: tussen de 9 en 15 mm. In het algemeen geldt de regel dat hoe meer ruimte je beglazing inneemt, hoe hoger de prijs zal zijn. 

Plaatsing 

Denk ook zeker aan de kosten van de plaatsing van het glas zelf. Dit zal in sommige gevallen tot de helft van de totaalprijs opmaken. Deze bedragen verschillen echter van onderneming tot onderneming. Om een duidelijk beeld te krijgen van deze kost kan je best volop offertes aanvragen. Zo krijg je een prijs op maat en kan je ineens ook het advies van experten in achting nemen.

Tussenkomsten 

Je kan de prijzen van hoogrendementsglas ook nog eigenhandig verminderen. Bij de netbeheerder kan je recht hebben op een financiële tussenkomst als je hoogrendementsglas plaatst (en dit laat uitvoeren door een aannemer) in plaats van enkel of dubbel glas. Ook een totaalrenovatiebonus zou een optie kunnen zijn. Deze ontvang je echter enkel als je nog 2 andere energiebesparende maatregelen uitvoert in je woning. Je gemeente kan eventueel ook tussenkomen in de kostprijs, dus ga dat zeker na!

Inschattingen 

Hoewel we dus duidelijk hebben gesteld dat je de prijs niet op voorhand kan voorspellen, geven we nog even wat schattingen mee zodat je al een idee hebt:

HR+ glas: ±€80/m² 

HR++ glas: ±€90/m²

HR+++ glas: ±€150/m² (binnen deze categorie zitten de meeste schommelingen qua prijs)

Aan de slag 

Met dit overzicht van factoren heb je alvast een idee van de prijzen van hoogrendementsglas. Wanner je zelf het aanbod verkent kan je dus letten op de soorten, de u-waarde en de dikte. Daarnaast contacteer je best een of meerdere experten. Allereerst om verschillende offertes op jouw maat aan te vragen, maar ook om advies te winnen en later in het proces al een installateur achter de hand te hebben. Vergeet als laatste natuurlijk niet na te gaan of je recht hebt op een premie, subsidie of andere tegemoetkoming. 

Vraag een gratis offerte aan voor nieuwe glazen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.