Premies voor nieuwe ramen en deuren

Ramen en deuren
the_title()

Woon je al een tijdje in je huis en heb je nog steeds geen nieuwe ramen en deuren laten installeren? Of heb je net een nieuwe woning gekocht met verouderde ramen en deuren? Dan is het misschien wel tijd om nieuwe ramen en deuren te plaatsen. Het is uiteraard wel een serieuze hap uit je budget. Daarom deelt de overheid premies uit aan mensen die milieubewuste ramen laten plaatsen. Hieronder vind je een overzicht van verschillende premies die de overheid uitkeert aan inwoners die in nieuwe milieuvriendelijke ramen of deuren investeren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen federale premies, premies van netbeheerders, premies van het Vlaams Gewest en gemeentelijke premies. 

Federale premies voor ramen en deuren

Wanneer je aan een woning, die ouder is dan 10 jaar, een renovatie wenst te doen, dan hoef je niet langer 21% btw te betalen. Sinds februari 2016 kan je renovatiewerken laten uitvoeren aan 6% btw. Dat zorgt meteen voor een enorme besparing en bovendien geldt deze regel zowel voor eigenaars als voor huurders. Je hebt wel enkel recht op deze premie als de uitgevoerde werken (bv. een renovatie, een verbouwing, een herstelling of een onderhoud) rechtstreeks aan de eindgebruiker, aan jou dus, worden gefactureerd. 

Premies van het Vlaams Gewest

Sinds 1 januari 2019 biedt het Vlaams Gewest een Vlaamse renovatiepremie aan. Deze premie is bedoeld voor gezinnen met een bescheiden inkomen. Dankzij deze premie dienen mensen die renovatiewerken willen doen aan hun woning minder belastingen te betalen. 

Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om recht te hebben op de Vlaamse renovatiepremie. Ten eerste heb je enkel recht op de belastingvermindering als je een renovatie wil doen aan een woning die je zelf bezit en waar je zelf in woont of aan een woning die je voor minstens negen jaar verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor. Ten tweede is de premie gebaseerd op je loon van drie jaar geleden. Mensen die alleen wonen en geen personen ten laste hebben, mochten toen maximum 40.600 euro verdienen, alleenwonenden die één persoon ten laste hebben 57.990 euro (te verhogen met 3.250 euro per bijkomende persoon ten laste). Gehuwden en mensen die samenwonen mochten toen maximum 57.990 euro verdienen. Dat bedrag kan verhoogd worden met 3.250 euro per persoon ten laste. Tot slot heb je enkel recht op de premie als je een renovatie laat uitvoeren die minstens 10.000 euro (exclusief btw) kost. 

Van zodra je aanvraag tot belastingvermindering is goedgekeurd, ontvang je een attest dat je aan de belastingaangifte kan toevoegen. Nadien ontvang je het belastingvoordeel in drie schijven.

Premies van netbeheerders

De netbeheerders maken een onderscheid tussen drie verschillende soorten premies. De eerste premie is de premie voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing. Je netbeheerder geeft 10 euro per m2 als je enkele of dubbele beglazing laat vervangen door hoogrendementsglas. Deze premie kan zeer eenvoudig aangevraagd worden en de betaling gebeurt op je rekening. De tweede premie is de totaalrenovatiebonus. Elke inwoner die binnen een tijdspanne van vijf jaar investeert in minstens drie maatregelen die zorgen voor lagere energieproductie komt in aanmerking voor deze bonus. 

Tot slot is er ook nog de burenpremie. Deze premie houdt in dat je samen met negen andere eigenaars kan deelnemen aan een collectief renovatieproject. Een collectief renovatieproject wordt begeleid door een projectbegeleider die een groot deel van de taken op zich zal nemen. Hij zorgt ervoor dat de energierenovatiewerken kwaliteitsvoller, vlotter en goedkoper worden gerealiseerd. In ruil ontvangt de projectbegeleider dan de ‘burenpremie’ van maximaal 400 euro per woning. Als eigenaar heb je zelf geen recht op de ‘burenpremie’, maar heb je wel recht op de Fluvius-premie en eventueel ook op de totaalrenovatiebonus. Als je wenst deel te nemen aan deze premie, kan je je inschrijven op de website van Fluvius. 

Gemeentelijke premies

Buiten de drie bovenstaande premies, hebben de meeste gemeenten ook nog een eigen premiesysteem. Vaak gelden voor die premies specifieke voorwaarden. Op de website www.premiezoeker.be kan je info over premies vinden per gemeente. 

Conclusie

We kunnen concluderen dat het vervangen van ramen en deuren heel wat financiële voordelen heeft. De talrijke premies voor ramen en deuren die uitgekeerd worden, zorgen ervoor dat de kosten gedrukt kunnen worden. Verder zullen de nieuwe ramen en deuren ook nog energiebesparend werken waardoor ook de prijs van de energiefactuur ieder jaar veel minder duur zal zijn. Boven op de financiële voordelen komt er ook nog bij dat het plaatsen van nieuwe ramen en deuren ook beter is voor de beveiliging, het wooncomfort en het milieu. Het is dus zeker de moeite waard om te overwegen om nieuwe en ramen deuren te plaatsen in je woning.

Vraag een gratis offerte aan voor nieuwe ramen of deuren

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.