Dubbele of driedubbele beglazing

Ramen en deuren
the_title()

Ben jij op zoek naar nieuwe ramen of nieuwe beglazing, maar weet je niet goed of je best voor dubbele of driedubbele beglazing kiest? Dan kan de informatie in dit artikel misschien wel helpen bij het maken van de juiste keuze. In dit artikel worden dubbele beglazing en driedubbele beglazing met elkaar vergeleken.

Verschillen tussen dubbele beglazing en driedubbele beglazing

Dubbele beglazing bestaat uit twee enkele glazen, met daartussen een ruimte die bestaat uit stilstaande en droge lucht. Bij driedubbele beglazing wordt nog een extra laag glas aan de dubbele beglazing toegevoegd. Wat het effect van die extra laag glas is, wordt in dit artikel uitgebreid besproken. 

Gewicht

Het eerste verschil betreft het gewicht van de ramen. Uiteraard wegen de ramen met driedubbele beglazing meer dan ramen met dubbele beglazing. De extra laag glas zorgt voor ongeveer 50% extra gewicht. Driedubbel glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan dubbel glas. Als het om grote ramen gaat, zal dit ook gevolgen hebben voor de plaatsing. Voor glazen met driedubbele beglazing is al snel een kraan nodig. Buiten een kraan, zijn er voor glazen met driedubbele beglazing ook stevigere scharnieren en profielen nodig. Die worden aangebracht om te vermijden dat de zwaardere glazen beschadigd zouden worden.

Milieu en isolatiewaarde

Het tweede verschil is belangrijk voor de milieuvervuiling. Elk raam krijgt een bepaalde isolatiewaarde, ook wel U-waarde genoemd, toegeschreven. Deze waarde geeft aan hoeveel warmteverlies er is bij het raam en wat de stookkosten zijn. Hoe lager de isolatiewaarde of U-waarde, hoe minder het warmteverlies en hoe minder de stookkosten. De U-waarde van driedubbele beglazing bedraagt 0,6%, terwijl de U-waarde van dubbele beglazing 2,8% bedraagt. Dat is dus toch een aanzienlijk verschil. Driedubbele beglazing zal duidelijk voor lagere stookkosten zorgen en dus ook beter zijn voor het milieu.

De prijs

Het derde en misschien wel belangrijkste verschil is de prijs van het glas. De prijs van driedubbel glas ligt uiteraard hoger dan de prijs van dubbel glas. Niet alleen het extra glas zorgt voor een hogere prijs, maar ook de monatagekosten kunnen hoger oplopen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er bij de plaatsing van driedubbele beglazing vaak gebruikt wordt gemaakt van een kraan, omdat het veel zwaarder is dan een raam met dubbele beglazing. De prijs wordt wel deels automatisch terugbetaald door de lagere stookkosten die met driedubbele beglazing gepaard gaan. Verder in dit artikel wordt de prijs nog uitgebreid besproken.

Voordelen van driebubbel glas

Driedubbel glas biedt heel wat voordelen. Door de extra laag ten opzichte van dubbel glas, laat driedubbel glas nog minder geluid door. Zo zal je zeker geen last hebben van de buren of van het verkeer. Driedubbel glas zorgt er ook voor dat er aan de binnenkant van het glas geen condensvorming optreedt. Dankzij de bufferzone die tussen de glasplaten aanwezig is, heeft de koude temperatuur geen effect op de binnenste glasplaat. Zoals in een vorige alinea reeds aangehaald, zorgt driedubbele beglazing ook voor extra isolatie. Dat is toch zeer interessant aangezien de energieprijzen zeker niet zullen dalen naar de toekomst toe. De extra isolatie is uiteraard wel enkel van nut als de rest van de woning ook voldoende geïsoleerd is. Anders is het financieel niet interessant om extra te betalen voor beter geïsoleerde ramen als de rest van de woning de warmte toch niet binnenhoudt.

Prijs van driedubbel glas

Zoals in een eerdere alinea reeds aangehaald, is de prijs van driedubbel glas een stuk duurder dan de prijs van dubbel glas. De gemiddelde prijs van driedubbel glas ligt rond de 200 euro per vierkante meter. Dat is zeer duur, maar in de prijs is plaatsing en levering wel inbegrepen. Dubbel glas is gemiddeld 50 euro minder duur per vierkante meter. Het is een hele investering om driedubbele beglazing aan te schaffen, maar een deel wordt wel automatisch terugbetaald door de extra isolatie. Bovendien zal driedubbele beglazing de waarde van de woning verhogen. Bij de verkoop van een woning is het hebben van driedubbel glas zeker een belangrijke troef om potentiële kopers te overtuigen. Zo kan je nog een deel van de investering eventueel recupereren. 

Conclusie

Of je nu best voor dubbele beglazing kiest of voor driedubbele beglazing, is sterk afhankelijk van jouw voorkeur. Heb jij graag ramen die amper geluid doorlaten en zeer goed zijn voor het milieu? Dan kies je best voor driedubbele beglazing. Ben je niet bereid om heel veel geld te investeren in ramen? Dan kies je best voor ramen met dubbele beglazing. Die beglazing geeft ook voldoende isolatie en zorgt ervoor dat je niet heel veel last hebt van lawaai in de omgeving.

Vraag een gratis offerte aan voor nieuwe glazen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.