Keuzestress: stores en rolluiken

Ramen en deuren
the_title()

Als je op zoek bent naar een goede zonwering, vraag je je misschien af of je beter voor stores of rolluiken kiest. Allebei hebben ze voor- en nadelen. 

Wat is het verschil tussen stores en rolluiken?

Stores zijn rol- of ophaalgordijnen, gordijnen die verticaal bewegen dus. Deze gordijnen zijn naast esthetisch ook functioneel: ze houden zonlicht goed tegen en zorgen voor extra privacy. Stores zijn beschikbaar in verschillende materialen en eenvoudiger te plaatsen dan rolluiken.

Rolluiken zijn ook geschikt om extra privacy te regelen en als goede zonwering. Daarnaast hebben ze echter nog enkele andere functies. Veel rolluiken zijn geschikt als extra inbraakwering en bepaalde materialen zijn ook brandwerend. Bovendien werkt een rolluik isolerend

Voor- en nadelen stores en rolluiken

Voor- en nadelen stores

Voordelen

  • Stijl

Er zijn veel verschillende kleuren en materialen beschikbaar. Je kan dus zeker een gordijn vinden dat precies past bij jouw interieur.

  • Inbraakpreventie

Stores zijn niet rechtstreeks inbraakwerend zoals rolluiken, maar het zorgt er voor dat inbrekers niet kunnen zien wat er allemaal aanwezig is in je huis. Op deze manier draagt het bij aan het voorkomen van een inbraak. Toch is het nog steeds aangeraden ook echte inbraakwerende maatregelen te nemen, door bijvoorbeeld goede sloten aan je deur te bevestigen.

  • Isolerende werking

Net als het puntje hierboven zullen stores niet even goed isoleren als rolluiken, maar kwaliteitsvolle gordijnen zullen er wel mee voor zorgen dat de koude meer buiten blijft in de winter en de hitte niet binnenkomt in de zomer. Ook kan het geluid extra tegenhouden.

  • Hygiëne

De meeste stores zijn relatief makkelijk schoon te maken.

  • Verduistering

Stores houden het licht goed buiten. ’s Ochtends wakker worden door de zon is dus verleden tijd.

  • Privacy

Met stores regel je makkelijk extra privacy in je woning.

Nadelen

Tegenover rolluiken zullen stores niet even goed voor inbraakpreventie, isolatie of verduistering zorgen. Daarnaast kunnen stores die niet heel kwaliteitsvol zijn ook verbleken als de zon er vaak op schijnt.

Voor- en nadelen rolluiken

Voordelen

  • Inbraakwerend

Rolluiken werken inbraakwerend. Het is een extra stap die meer tijd vraagt voor inbrekers, waardoor ze sneller afgeschrikt zullen worden.  Als de inbraakwerende eigenschappen een belangrijk element zijn bij je keuze voor rolluiken, is het aangeraden advies te vragen bij een expert: sommige soorten rolluiken vervullen deze functie beter dan anderen.

  • Isolatie

Rolluiken houden warmte goed tegen in de zomer en koude buiten in de winter. Ook zorgt het voor een goede akoestische isolatie. De isolatie van rolluiken is een pak beter dan die van stores

  • Privacy

Door je rolluiken volledig of gedeeltelijk dicht te doen, kan je makkelijk voor meer privacy zorgen.

  • Zonwerend

Ook rolluiken houden zon goed tegen. Zelfs wanneer de zon fel schijnt zullen ze weinig tot geen licht binnen laten. Ook wanneer je raam op het zuiden gericht is, zal de zon zelfs op het heetst van de dag goed tegengehouden worden. met rolgordijnen is dat minder het geval. Ook kan je met rolluiken makkelijk voor gedeeltelijke verduistering zorgen

  • Handmatig, elektrisch of automatisch

Sommige rolluiken moet je handmatig op en neer trekken, bij andere gebeurt dit elektrisch. Het is ook mogelijk rolluiken te integreren in een domotica systeem: zo gaan ze automatisch open en dicht wanneer je dit instelt of kan je ze vanop afstand bedienen.

Nadelen

Bij rolluiken zijn er wat minder esthetische opties. Rolluiken zijn over het algemeen ook duurder dan stores en het is niet mogelijk ze zelf te plaatsen, wat de prijs ook doet oplopen. Indien je woning ouder is dan tien jaar en je een geregistreerde aannemer inschakelt om je rolluiken te laten plaatsen, betaal je wel slecht 6% btw in plaats van 21%. 

Prijs stores en rolluiken

De precieze prijs hangt af van verschillende factoren. Onder andere het materiaal, de grootte van je ramen, de arbeidstijd, … in de tabel hieronder zie je een overzicht met gemiddelde prijzen.

Type gordijn of rolluikGemiddelde prijs
Plisségordijn (voor een gordijn van 150 op 100 cm.)100 euro 
Vouwgordijn (voor een gordijn van 250 op 200 cm.)260 euro
Rolgordijn (voor een gordijn van 150 op 100 cm.)100 euro
PVC rolluik met handmatige bediening per vierkante meter100-250 euro
PVC rolluik met elektrische bediening per vierkante meter200-500 euro
Aluminium rolluiken met elektrische bediening per vierkante meter750 euro

Of je best kiest voor stores of rolluiken hangt dus af van wat je er precies mee wil bereiken. Als je enkel behoefte hebt aan wat meer privacy, zijn stores waarschijnlijk voldoende. Wil je een goede inbraakpreventie, dan zijn rolluiken een betere optie. Bekijk goed wat je noden en verwachtingen zijn vooraleer je een keuze maakt. Heb je hier extra hulp bij nodig? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor stores of rolluiken

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.