Hoe maak je je tuin klaar voor de zomer?

Buiten Terras Tuin
the_title()

Is jouw tuin al klaar voor de zomer? De zomer staat weer voor de deur. Daarbij komt het vooruitzicht naar urenlang relaxen, buitenspelen, en gezellige etentjes met vrienden en familie kijken. Misschien ben jij al helemaal klaar voor de zomer, maar heeft je tuin nog wat werk nodig. In dat geval kan je al je zomerkriebels omzetten in een perfecte tuin. Hoe maak je je tuin klaar voor de zomer? Daarover vertellen we meer in dit artikel. Je kan aan de slag met je gazon, bloemen en planten, decoratie-items en nog veel meer. Ook als je enkel een balkon of voortuin hebt kan je met een aantal van deze tips aan de slag om het volledig klaar te stomen voor lange, zonnige zomerdagen.

Je gazon, planten en bloemen: wat je moet doen met al het groen

De verzorging die je tuin nodig heeft, hangt af van het seizoen. Nu de zomer er weer aankomt, zijn er bepaalde werken die je moet uitvoeren om je zomer tuin helemaal klaar te maken voor de zomer. Allereerst schenken we wat aandacht aan het gras: een mooi, groen gazon doet je tuin er immers meteen levendig uitzien. Juni en juli zijn perfecte maanden om gras (bij) te zaaien. Bemesten is effectiever als je het eerder in het jaar doet, maar het kan geen kwaad om de grond toch nog te bemesten. Als je houdt van gemaaid gras, kan je dat vooraleer je start met het zaaien van nieuw gras doen. Geen zin om het gras te maaien? Langer gras is erg goed voor de biodiversiteit van planten en insecten, het perfecte excuus om het maaien ervan even uit te stellen dus.

Tuin met een zomergevoel

Nu de zon weer vaker schijnt, zal je opmerken dat onkruid weer tevoorschijn komt. Hoe warmer het is, hoe sneller het groeit. Sommige onkruidsoorten zijn mooi, maar hou er wel rekening mee dat het de groei van je andere planten tegenwerkt. Wil je je onkruid verwijderen? Probeer het dan met wortel en al uit de grond te trekken. Ten derde is de zomer het moment om te snoeien. Dorre takken en bloemknoppen van je haag verwijderen, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je planten meer voedingsstoffen hebben om te groeien. Snoeien in de zomer heeft als voordeel dat de kans op rot verkleint. Dit komt doordat er een snoeiwond ontstaan aan het uiteinde van de tak wanneer je snoeit. Als deze wond snel kan genezen, is de kans op rot kleiner. In de zomer groeit de plant sneller, waardoor de kans op een snelle genezing groter is.

Nadat je al deze klusjes uitgevoerd hebt, kan je de rommel van losse takjes en bladeren die het veroorzaakt heeft opruimen. Je tuin ziet er weer als nieuw uit! Heb je zelf weinig zin om deze werken uit te voeren? Contacteer dan een tuinman. Zij weten precies wat jouw tuin nodig heeft en kunnen je allerlei goede tips geven om het eindresultaat goed te onderhouden.

Nieuw leven

Het planten van nieuwe planten gebeurt over het algemeen in het voorjaar, maar ook in de zomer kan je nog aan de slag. Het is wel belangrijk dat je er goed op let dat ze steeds voldoende water hebben. Een aantal mooie en makkelijke zomerbloemen zijn bijvoorbeeld geraniums, verbena, petunia, lobelia en bacopa. Je kan ze eerst in potten zetten of meteen in volle grond plaatsen. Kijk steeds goed welke verzorging de planten die je aanschaft nodig hebben. Zo heb je de hele zomer lang een mooie, kleurrijke en goed ruikende tuin.

Tuin voor je zomervakantie met de kinderen

Gezelligheid troef

De zomer is hét moment van gezelligheid. Ontbijten in de ochtendzon, de hele middag lang een goed boek lezen in je tuinstoel, tuinspellen spelen op het gras, etentjes met vrienden en familie, en lange avonden vol met goede gesprekken. De mensen maken de gezelligheid, maar de omgeving heeft ook een grote invloed. Een gezellige tuin maakt het extra fijn om hier te vertoeven. Allereerst raden we aan om alles grondig schoon te maken. Je kan je terrastegels schoonmaken met een hogedrukreiniger, groene aanslag verwijderen met strooizout of groene biotex, tuinmeubelen schoonmaken met groene zeep en soda, en voor houten meubels en een houten schutting kan je schoonmaakazijn gebruiken. Als alles schoon is kan je starten met het decoreren van je tuin. Je kan bijvoorbeeld een elektricien inschakelen voor het aanleggen van buitenverlichting of je tuinmuur (laten) beschilderen in een leuk kleurtje. Ook mooie, comfortabele tuinmeubels met fleurige kussentjes, een hangmat, buitentapijt, kaarsen en mooie bloempotten kunnen de gezelligheid van jouw tuin of balkon sterk verhogen. Heb je enkel een voortuin? Ook dan zijn deze tips geschikt voor jou. Zo kan je bijvoorbeeld kleine buurtfeestjes organiseren in je voortuin om je buren beter te leren kennen. Je tuin decoreren is bovendien het ideale vakantieproject. Haal je eigen creativiteit naar boven of plan een knutselmiddag in met je kinderen. Dit zorgt voor een fijne vakantiedag én mooie, nieuwe, unieke decoratie-items voor in je tuin of op je balkon.

Verwelkom de regen

Te veel regen kan je zomerplannen in de war brengen. Je planten houden echter van de regen en jij kan je tuin perfect voorbereiden om ook op regenachtige dagen als gezellige plek te dienen. Een regenbui kan het zelfs net extra gezellig maken om samen met anderen veilig en droog in de tuin te zitten. Naast waterbestendige meubels en goede opbergplekken voor kussens en andere sierproducten, kan je bijvoorbeeld een regenzeil of overkapping plaatsen.

Hoe meer tijd in de tuin, hoe beter: zwembaden, zwemvijvers, buitenkeukens en meer

Buitenkomen is goed voor je gezondheid. Hoe meer tijd je in je tuin kan spenderen, hoe beter. Als je budget wat groter is en je ruimte hebt, zijn er allemaal manieren om je tuin nog leuker en praktischer te maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een zwembad of zwemvijver? Het zorgt voor de ideale verfrissing in de zomer en doet de waarde van je woning sterk stijgen. Barbecue je graag ’s zomers? Dan vind je het misschien ook fijn om andere gerechten in je tuin te bereiden. Je kan bijvoorbeeld een buitenkeuken laten installeren of een steenoven plaatsen waar je niet alleen de lekkerste pizza’s kan bereiden, maar ook perfect kan gebruiken als barbecue. Naast een buitenkeuken, is ook een buitenbadkamer een mogelijkheid. Perfect om op hete dagen even af te koelen of zelfs een badje te nemen met uitzicht op je mooie tuin. Ook een vuurplaats kan voor extra gezelligheid zorgen tijdens lange zomeravonden. Of wat dacht je van een boomhut? Er is heel wat mogelijk. Als je graag meer informatie krijgtof hulp wilt bij één van deze ideeën kan je contact opnemen met één van de vele vakmannen in jouw regio op Trustup.be. Zij informeren je graag en kunnen er mee voor zorgen dat jouw droomtuin werkelijkheid wordt.

Terras met een zwembad in de lente

Met je (voor)tuin of balkon kan je dus allerlei kanten uit. Zowel grote als kleine werkjes kunnen er voor zorgen dat je tuin of balkon volledig klaargestoomd wordt voor de zomer. Heb je geen idee wat je moet doen met de vormgeving van je tuin, heb je wat hulp nodig bij het verzorgen van je planten of zoek je meer informatie over de plaatsing van een zwemvijver? Zoek dan een geschikte vakman op Trustup.be. We wensen je alvast een fijne zomer toe!

Via onderstaand formulier ontvang je gratis een offerte aan jouw tuin helemaal klaar te maken voor de zomer!

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.