Onderhoud van een dak

Daken
the_title()

Zo af en toe zien we iets aan onze woning waardoor we denken: dat moet eens een grondig onderhoud krijgen. Dat gaat van kleine dingen zoals de kalk in de douche, tot een barst ergens in de muur. Maar hoe vaak sta je naar je dak te kijken? Waarschijnlijk niet zo vaak als je zou moeten. Het vormt namelijk een cruciaal deel van je woning en het onderhoud van je dak doe je beter wat te vroeg dan te laat. 

Waarom?

Door je dak op tijd en stond een onderhoudsbeurt te geven, voorkom je verdere schade. Als er door weersomstandigheden, luchtvervuiling en algemene verslijting van het materiaal kleine tekorten zijn, kan je ze door zo’n regelmatig onderhoud beperken. Vooral vocht kan voor schade zorgen als je het niet op tijd merkt. Doordat het begint door te sijpelen, of doordat er zo mossen en algen groeien die de bedekking aantasten. Bij regelmatig onderhoud van je dak kan het uiteindelijk tot wel 10 jaar langer meegaan. Merk je hierdoor dat er al kleine herstellingen moeten gebeuren, maar dat deze niet makkelijk uit te voeren zijn? Dan heb je mogelijk een groter probleem gespot en kan het tijd zijn voor een renovatie of eventueel zelfs een vervanging van je dak. Dan contacteer je alleszins een vakman, maar ook voor het onderhoud van je dak op zich kan je gebaat zijn bij een professional. 

Hoe en wat precies?

Als er grotere zaken op je dak liggen, zoals takken en bladeren, kan je die uiteraard eerst opruimen. Het meeste kleinere vuil kan worden gereinigd door water. Onder hoge of lage druk, of in de vorm van stoom. Al dat water kan zorgen voor gladheid, dus ook in dat opzicht kan het goed zijn om een dakwerker te contacteren. Vervolgens kan je een behandeling tegen mos of algen aanbrengen op de dakbedekking als je daar last van hebt. Om het volgende onderhoud van je dak makkelijker te maken, kan je ook de eventuele omstaande bomen snoeien. Als er minder bladeren en takken op je dak terecht komen, heb je ook minder kans op algen, mossen en andere aantasting.

Na het onderhoud van je dak kan je ook de afvoeren en dakgoten ineens schoonmaken. Je bent gebaat bij vrije goten zodat het water vlot naar beneden kan en geen kans heeft om te zorgen voor verdere aantasting. Ook daar kunnen immers mossen of schimmels groeien. Bij een grote ophoping van vuil kan het water ook weer naar boven vloeien. 

Wanneer je daarna een zicht hebt op je proper dak, kan je het onderwerpen aan een inspectie. Zie je ergens losse of verschoven bedekking, blazen of scheuren? Merk je iets op aan de dakranden, of aan de aansluiting met de muren? Zeker als je elementen hebt als dakramen, schoorstenen of koepels check je best ook deze aansluiting.

Wanneer en hoe vaak? 

Het onderhoud van je dak enkel uitvoeren als je schade opmerkt, zorgt ervoor dat die al vergevorderd kan zijn. Om dat te voorkomen, doe je het best ook uit voorzorg. Hoe vaak je dat precies doet hangt af van de kwaliteit van je dakbedekking, de weersomstandigheden (was het een strenge winter met hagelbuien, een zomer met hittegolven en onweersbuien?) en de omgeving rond je woning. Elk jaar of om de twee jaar zal sowieso aangewezen zijn. Zoals eerder gezegd, kan je hiervoor beroep doen op een professional. Om de tien jaar zou je dat sowieso moeten doen, zodat je zeker bent dat een expert geen ernstige gebreken ziet. 

Qua seizoenen kan je kiezen voor vlak na de herfst, wanneer veel bladeren zijn gevallen, of vlak na de winter, wanneer je kans hebt op schade door vriesweer. Laat het in ieder geval doorgaan in een droge periode, omdat eventuele herstellingen tijd zullen vragen om te drogen. Natuurlijk bemoeilijkt slecht weer sowieso het onderhoud van je dak. 

En nu?

Zo ziet het onderhoud van je dak er in grote lijnen uit. Waag je je er zelf aan, zorg er dan voor dat je over genoeg tijd beschikt en al het nodige materiaal hebt. Check ook meteen of dat nog in goede staat verkeert. Een extra persoon om zaken aan te reiken en weer aan te nemen, helpt ook om het zo veilig mogelijk te maken. Zet ook een plan uit, mogelijk aan de hand van wat hier besproken staat, zodat je goed weet wat er allemaal moet gebeuren. Of je nu elke keer beroep doet op een expert of enkel om de tien jaar: trek zelf op (online) onderzoek uit om een gekwalificeerde dakwerker te vinden.

Vraag een gratis offerte aan om je dak te onderhouden

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.