Opstijgend vocht behandelen

Vocht
the_title()

Opstijgend vocht is één van de meest voorkomende vochtproblemen. Het kan ernstige gevolgen hebben, zoals schade aan je woning en gezondheidsproblemen. Als je vermoedt dat je last hebt van opstijgend vocht, of andere vochtproblemen, laat je dit best zo snel mogelijk behandelen. In dit artikel vind je meer informatie over opstijgend vocht en een aantal technieken waarmee opstijgend vocht behandeld wordt.

Wat is opstijgend vocht?

Het is een veelvoorkomend vochtprobleem dat schadelijke gevolgen kan hebben voor je woning en je gezondheid. Het komt vooral voor in woningen die problemen hebben met hun waterkering, een waterdichte laag die tussen de steenlaag ter hoogte van het grondniveau geplaatst wordt. Als dit beschadigd is of ontbreekt, kan je last krijgen van opstijgend vocht. Het grondwater wordt in dit geval opgezogen door de muren, waardoor er vochtplekken, schimmels en schade aan je muur ontstaat.

Er zijn een aantal zaken die kunnen wijzen op opstijgend vocht:

  • Vochtplekken op de muren
  • Een muffe geur
  • Schimmels
  • Loskomen van verf of behang

Als je vermoedt dat je last hebt van opstijgend vocht, schakel je best zo snel mogelijk een vakman in om dit op te lossen.

Gevolgen

Het kan tot verschillende problemen leiden. We bespreken de belangrijkste kort:

Structurele schade

Één van de meest zichtbare gevolgen van opstijgend vocht is schade aan de binnen- of buitenmuren. Aan de binnenmuren merk je het op doordat verf of behangpapier loslaat, er schimmels of vochtplekken ontstaan en er een muffe geur in je woning hangt. Bij buitenmuren is de schade minder zichtbaar. Er ontstaan hier vooral structurele problemen: bakstenen kunnen stuk gaan, gevelstenen kunnen barsten, …

Gezondheidsproblemen

Het kan ook tot gezondheidsproblemen leiden. Hoge luchtvochtigheid en schimmels veroorzaken infecties aan de luchtwegen en ook verkoudheden, keelpijn en gewrichtspijn zijn veel voorkomende symptomen.

Hoger energieverbruik

Doordat er veel vocht aanwezig is, ligt de luchtvochtigheidsgraad in je woning het hele jaar lang hoog. Als de lucht vochtiger is, is er meer energie nodig om je woning te verwarmen. Hierdoor zal ook je energierekening hoger komen te liggen. Naast een hogere energierekening zal je op termijn ook hogere kosten maken als je het probleem niet snel oplost doordat er ernstigere schade zal ontstaan.

Opstijgend vocht behandelen

Er zijn verschillende manieren om opstijgend vocht te behandelen. Welke oplossing het best is, hangt af van de ernst van het probleem, je budget, de staat van je woning, …

Muren injecteren

Muren injecteren met een vochtwerend product is één van de meest gebruikte methode om opstijgend vocht te behandelen. Wanneer men muren injecteert, worden er net boven het grondniveau om de 10-12 centimeter gaten in de muur geboord die opgevuld worden met vochtwerende gel of vloeistof. Deze vloeistof zet zich uit in het metselwerk en voorkomt dat het vocht in de woning kan binnendringen. Als alles droog is, worden de muren opnieuw bekleed. Deze methode is effectief, relatief goedkoop en er zijn niet al te veel (breek)werken nodig.

Muren onderkappen

Bij deze techniek worden horizontale sleuven in het metselwerk gekapt, waardoor het gebouw opgetild wordt. In de ruimte die vrijgekomen is wordt een vochtkering aangebracht. Hierdoor wordt het vochtprobleem opgelost.

Muren onderkappen brengt heel wat (breek)werken met zich mee en is niet goedkoop. Door het risico op scheuren en de hoge prijs, wordt het vooral toegepast bij grotere renovatiewerken bij vrijstaande woningen.

Ventilatiekokers plaatsen

Ventilatiekokers ie een vochtbestrijdingsmethode waarbij elementen van een keramische kokers in vochtige muren geplaatst worden. er zijn twee openingen in deze elementen waardoor er een luchtstroom ontstaat in de muur waar opstijgend vocht aanwezig is. Het vocht in de muur trekt naar deze koudebrug en wordt zo naar buiten afgevoerd. Deze techniek kan enkel toegepast worden in een buitenmuur.

Prijs behandelen opstijgend vocht

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. De ernst van het probleem, eigenschappen van je woning, de techniek, … spelen onder andere mee bij het bepalen van het kostenplaatje. Gemiddeld betaal je voor het injecteren van je muren minstens 100 euro per lopende meter, voor het onderkappen van muren 125-175 euro per lopende meter en voor het plaatsen van ventilatiekokers 115 euro per lopende meter. Een meer exacte schatting voor het bestrijden van opstijgend vocht in jouw woning kan je aanvragen bij een vakman.

Heb je last van opstijgend vocht of andere vochtproblemen? Om grote problemen te vermijden moet je dit zo snel mogelijk oplossen. Deze werken laat je best uitvoeren door een vakman. Ook voor andere vragen met betrekking tot vochtproblemen kan je bij hen terecht.

Vraag een gratis offerte aan om vochtproblemen te behandelen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.