Wat is de prijs van een houten trap?

Schrijnwerk Trap
the_title()

Bij bouwprojecten of renovaties word je bedolven onder de keuzes. Het lijkt soms wel of alles uit honderden materialen gemaakt kan worden, wat het niet makkelijker maakt. Welk materiaal je gebruikt voor je trap heb je echter al bepaald als je bij dit artikel bent aanbeland: houten trappen zijn niet voor niets nog populair! De prijs van een houten trap hangt nog af van verschillende zaken die we hier even handig overlopen. 

Houtsoorten 

Om te beginnen kies je natuurlijk een houtsoort voor je trap. Belangrijk, want het materiaal bepaalt uiteindelijk zo’n 70% van de totaalprijs. De populairste keuzes zijn eiken, beuken of dennenhouten trappen. Maar ook mahonie en rubberwood of een grenen, merbau of afzelia trap kunnen opties zijn voor jou. Uit vurenhout maak je de goedkoopste trap. Grenenhout zal je ook minder kosten in vergelijking met eik of beuk. Een eiken trap wordt nog altijd vaak gekozen omdat het gaat om een sterke houtsoort die dan ook langer mee zal gaan. 

De uiteindelijke kostprijs zal je pas kunnen bepalen na alle factoren uit dit artikel in achting te nemen. Toch geven we je hier wat schattingen mee zodat je je een beeld kan vormen van de prijsverschillen qua materiaal. Concreet zal een trap uit vuurhout je dus het minste kosten. Daar kan een trap uit vervaardigd worden onder de € 1000. Beuk volgt met een richtprijs van € 1750. Een mahonie trap kost je zo’n € 2150, en voor een eiken trap tel je ongeveer € 2500 neer.

Afmetingen 

De prijs van een houten trap zal vanzelfsprekend ook afhangen van het formaat. Een langere of bredere trap heeft meer materiaal nodig, waardoor je ook meer betaalt. Een trap die meer dan twee verdiepen moet verbinden zal uiteraard ook meer kosten. Daarnaast zullen bepaalde ruimtes goed dienen voor een standaard trap, terwijl andere plaatsen maatwerk zullen nodig hebben. Een bijzonder grote of kleine trap zal je niet meteen vinden, waardoor dat ook een extra kost zal zijn. 

Vorm en soort

Ook de vorm bepaalt de prijs van een houten trap. De simpelste vorm zal je ook het minste kosten: een rechte steektrap zal het voordeligst zijn. Er zijn meer vormen voor je trap dan je zou denken: trappen met een kwartdraai, spiltrappen, wenteltrappen, middenboomtrappen, zwevende trappen, etc. Ook hier geven we even wat richtprijzen mee, enkel als schatting (btw of plaatsing niet inbegrepen). 

Een houten steektrap kost dus het minst, met de goedkoopste opties rond de € 1500. Daarna komt de houten draaitrap, vanaf € 2000, gevolgd door die met kwartdraai. Deze houten trap zou je al kunnen vinden vanaf € 2500. Een houten wenteltrap kost je minstens € 3000, en een houten zwevende trap zal je waarschijnlijk niet vinden onder de € 4000. De bovengrens voor elk type trap kan nog altijd aanzienlijk hoger liggen. Soms scheelt dit € 1000, in andere gevallen verdubbel je de prijs afhankelijk van de andere factoren in dit lijstje. 

Om te besparen op je trap kan je gaan voor een open versie met zo min mogelijk materiaal erin verwerkt. Hierbij heb je bijvoorbeeld geen materiaal tussen de treden en geen leuning. Een stootbord tussen elke trede kost je bijvoorbeeld tussen de € 100 en € 200 per stuk, wat je dan al kan uitsparen.

Afwerking en onderhoud van een houten trap

Eens je deze keuzes gemaakt hebt, zal de prijs van een houten trap zelf nog bepaald worden door bijkomende elementen. Zo kies je in het begin al of je nog een extra afwerking wilt. Dat kan je doen door vloerbedekking toe te voegen of een tapijt over de tredes te bevestigen. Vernissen, beitsen of verven kan je bijvoorbeeld ook doen, evenals een antisliplaag aanbrengen. Een onbehandelde trap zal sowieso enkel werken bij duurzame houtsoorten. De afwerking zorgt niet alleen voor een andere look (als je dat wilt), maar ook voor langere bescherming.

Een houten trap heeft regelmatig onderhoud nodig, alleszins vaker dan trappen uit beton of metaal. Hoe voorzichtiger je omgaat met je trap, hoe langer je dat zal kunnen uitstellen. Desalniettemin kan je bij het opstellen van de prijs van een houten trap ook het onderhoud toevoegen. De laag vernis of verf zal bijvoorbeeld vernieuwd moeten worden, of je kan kiezen voor zandstralen of luchtgommen na verloop van tijd om het originele uiterlijk terug te krijgen. Een trap herschilderen kan je al laten doen vanaf € 15 per trede, al kan je daar op besparen door het zelf te doen. Let dan wel op dat je de correcte materialen en gereedschappen gebruikt voor jouw trap. Het onderhoud op lange termijn, zoal het zandstralen of luchtgommen, kost je ongeveer € 40 per m² inclusief btw.

Arbeidskosten 

Dan zijn we aangekomen bij het laatste onderdeel van de prijs van een houten trap: de plaatsing. Ook de arbeidskosten zullen sterk verschillen naargelang de andere zaken in dit lijstje en afhankelijk van de onderneming waar je mee samenwerkt. De prijzen schommelen tussen de € 400 en de € 800. 

Kijk dus naar verschillende houtsoorten, bepaal het formaat en de vorm van de trap. Besluit ook welke afwerking je wil, en ga last but not least aankloppen bij verschillende experten. Vraag er naar hun plaatsingskosten, maar ook naar hun advies voor alle andere elementen. Leg alle offertes samen en kies de beste optie voor jouw houten trap!

Vraag een gratis offerte aan voor een houten trap

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.