Wat is de prijs van een schilder?

Schilderwerken
the_title()

Een schilder inschakelen bespaart je een hoop tijd en stress. Bovendien verzekert het je van een kwaliteitsvolle uitvoering en betaal je slechts 6% btw. De totale prijs van een schilder hangt af van het soort schilderwerk. In dit artikel lees je wat deze prijs onder andere mee bepaalt, hoe prijzen weergegeven worden en vind je de gemiddelde prijs van enkele veel voorkomende schilderwerken.

Wat bepaalt de prijs van schilderwerken?

Er zijn veel factoren die invloed uitoefenen op de totale prijs van een schilder schilderwerken. Welke hiervan het grootste deel van de totaalprijs bepalen, hangt af van de specifieke werken die je laat uitvoeren. Voor een duidelijk overzicht van de prijs, schakel je best een vakman in. 

Een overzicht van de belangrijkste zaken:

Voorbereidende werken

Vooraleer je start met schilderen is het belangrijk dat de ondergrond volledig in orde is. Als dit niet het geval is en er bijvoorbeeld beschadigingen of vuil aanwezig is, moet dit opgelost worden vooraleer de schilderwerken uitgevoerd kunnen worden. 

Materiaalkosten

Deze kosten omvatten verf, verfborstels, … in de tabel hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen van enkele verfsoorten per liter.

VerfsoortGemiddelde prijs per liter
Beits25-35 euro
Grondverf25-35 euro
Dekkende acrylverf30-45 euro
Latex gevelverf15-25 euro
Latex binnenmuur- en plafondverf10-20 euro

Dit overzicht is echter beperkt. Er bestaan heel wat meet verfsoorten die geschikt kunnen zijn voor je schilderwerken. Ook voor het vinden van de ideale verfsoort voor jouw schilderwerken, kan je je laten bijstaan door een schildersbedrijf.

Arbeidskosten

Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten die door een schilder in rekening gebracht worden, arbeidskosten worden meestal op twee verschillende manieren aangerekend. Er kan namelijk gebruik worden gemaakt van een vast uurloon, maar er kan ook om gebruik te maken van een kostprijs per vierkante meter. 

Gemiddeld ligt het uurtarief tussen €35 – €50 en als je een meter prijs afspreekt zal dit tussen de €7 per m² en sauswerk bij €9 per m² liggen. Andere kosten die kunnen worden berekent zijn: steigerkosten, wanneer de schilderwerken vrij hoog gebeuren bijvoorbeeld de ramen op hogere verdiepingen van je woning, verplaatsingskosten, en kosten op basis van de complexiteit van het werk. De diversiteit aan kosten kan voor een moeilijke rekensom maken dus vraag gerust een vrijblijvende offerte aan:

Prijs schilderwerken

Gemiddeld ligt het uurtarief van een schilder in België tussen de € 30 en € 50 per uur. Voor een project van bijvoorbeeld een appartement of een kleine woning kan de totaalprijs voor het schilderwerk tussen de € 1.500 en € 4.000 liggen. Voor een groter project zoals een vrijstaande woning of bedrijfspand kunnen de kosten oplopen tot enkele tienduizenden euro’s, afhankelijk van de omvang van het werk.

Soort schilderwerkenGemiddelde prijs
Muur15-20 euro per vierkante meter
Plafond15-20 euro per vierkante meter
Gevel20-40 euro per vierkante meter
Deur70-110 euro per deur
Raam15-25 euro per raam
Trap20 euro per trede

Prijs buitenkant woning

Buitenschilderwerk woningGemiddelde prijs
Appartement800-2500 euro
Rijtjeswoning1000-2000 euro
Halfopen woning1500-3000 euro
Vrijstaande woning4000-12.000 euro

Prijzen per uur

SchilderwerkenGemiddeld uurtarief
Binnenschilder35-40 euro
Buitenschilder40-50 euro

Benodigdheden

Kosten voor afdekplastic, krabbers, … kost in totaal ongeveer 50 euro.

Tips 

Er zijn verschillende manieren waarop je geld kan besparen. 

Kwantumkorting en werken bundelen

Wanneer je schilderwerken op hetzelfde moment als je buren laat uitvoeren, bespaar je voorrijkosten. Bij buitenschilderwerken kan je een steiger delen. Sommige schilders geven kortingen als je hen samen met anderen inschakelt voor meerdere klussen.

Ook voor jezelf is het een goed idee verschillende schilderwerken te bundelen. Het kan soms handiger lijken de werken en bijgevolg de kosten te spreiden, maar wanneer je verschillende werken op hetzelfde moment laat uitvoeren bespaar je geld.

Voorbereidend werk kan je zelf doen

Met een groot deel van het voorbereidend werk, bijvoorbeeld het verwijderen van de oude verflaag, kan je weinig misdoen. Het zorgt er voor dat de schilder minder arbeidsuren hoeft te presteren en de uiteindelijke kosten dus lager zullen liggen.

Schilder in de winter

In de winter is het meestal niet mogelijk om buitenschilderwerken uit te voeren. Hierdoor hebben veel schilders in deze periode minder werk en geven ze kortingen om toch nog voldoende klanten te krijgen.

Verlaagd btw-tarief en premies

Als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, is er ook een kans dat je recht hebt op een renovatiepremie.

Vergelijk offertes

Een groot deel van de prijs wordt bepaald door arbeidskosten en ook de berekening van de andere factoren die invloed hebben op de totaalprijs kan verschillen per schilder of bedrijf. Om een goede prijs te vinden, is het slim een aantal offertes aan te vragen. Zo kan je een kwaliteitsvolle en professionele schilder vinden.

Vraag een gratis offerte aan bij een schilder

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.