Wat is de prijs van schilderwerk per m2?

Schilderwerken
the_title()

Vraag je je af hoeveel kosten je je gaat hebben om een van schilder in te huren? De prijs van schilderwerk is natuurlijk sterk afhankelijk van het soort schilderwerk, de bereikbaarheid van de plek die geschilderd moet worden, de staat van de oppervlakte die geschilderd moet worden en de grootte van het te schilderen oppervlak. Daarnaast kan de prijs nog sterk verschillen afhankelijk van de soort verf die gebruikt wordt. Voor schilderwerken die meer detail vereisen zoals bijvoorbeeld plinten en deur of raamkozijnen, moet je vaak meer betalen omdat dit meer nauwkeurigheid en dus ook tijd vereist. In dit artikel vind je een overzicht van de prijs van schilderwerken per m2 ingedeeld per categorie.

Hoe bereken je de te schilderen oppervlakte in m2?

Voor schilderwerken van grote oppervlaktes die minder nauwkeurigheid vereisen werken schilders vaak met een tarief per vierkante meter in de plaats van een uurloon. Hierbij kan het handig zijn om zelf al even in te schatten hoeveel vierkante meter er ongeveer geschilderd moet worden. Om uit te rekenen hoeveel vierkante meter een muur telt moet je de hoogte x de breedte vermenigvuldigen. Wanneer je een volledige ruimte wilt laten schilderen moet je de uitkomst van de muren optellen. Zo krijg je al een overzicht van het verwachte kostenplaatje.

Binnenschilderwerk

De prijs van binnenschilderwerken is sterk afhankelijk van wat er precies geschilderd moet worden. Het schilderen van muren en plafonds kost gemiddeld tussen de 10 en 20 euro per m2. Meestal zijn plafonds net iets duurder te schilderen dan muren vanwege de moeilijkere bereikbaarheid. Kozijnen van ramen of deuren worden vaak eerder per meter (of per uurtarief) berekend en hierbij wordt er gemiddeld 6 à 8 euro per meter aangerekend. Bij het schilderen van trappen worden de kosten bepaald afhankelijk van het aantal tredes of afhankelijk van een uurtarief. Per trede betaal je gemiddeld 15 à 20 euro.

Wanneer je kiest voor een winterschilder worden deze tarieven goedkoper. Dan betaal je voor binnenschilderwerk nog gemiddeld tussen de 19 en 30 euro per m2.

Buitenschilderwerk

Buitenschilderwerken kunnen verschillende zaken omvatten, zoals bijvoorbeeld het schilderen van een gevel, van raamkozijnen of van een dakkapel. Gemiddeld kosten per m2 dit soort schilderwerken 35 tot 40 euro. De kosten van een gevel schilderen starten al vanaf 20 euro per m2, maar kunnen ook oplopen tot 40 euro per vierkante meter, dit onder andere afhankelijk van de staat van je gevel. Deze kosten zijn wel steeds inclusief de primer of de grondlaag en twee lagen afwerking.

Ook voor buitenschilderwerk worden de kosten wat gedrukt wanneer je kiest voor een winterschilder. De gemiddelde prijs voor buitenschilderwerk in de winter is 24 tot 34 euro per vierkante meter.

Prijsoverzicht

Wanneer je schilderwerk uitbesteedt aan een schilder worden de kosten samengesteld uit de kosten van het gebruikte materiaal, de arbeidskosten en eventuele voorrijkosten. Bij sommige werken komen daar ook nog de kosten voor steigerhuur bij.

Gemiddeld kosten schilderwerkzaamheden tussen de 28 en 37 euro per vierkante meter. Je kan hier mogelijk op besparen door te kiezen voor een winterschilder, zo bespaar je al snel 5 à 10 euro per m2.

Een andere bepalende factor voor de kosten van schilderwerken is de soort verf waarmee gewerkt wordt. Voor een biologische verf betaal je vaak maar 2 euro per m2, terwijl dit bij tegelverf al oploopt tot 5 euro per m2. Wanneer je kiest voor een waterdichte verf betaal je gemakkelijk 10 euro per vierkante meter. Een van de duurdere opties die er is, is het gebruik van epoxyverf. De kost hiervan is gemiddeld 28 euro per m2.

Door wanneer mogelijk in de plaats van traditionele verf te kiezen voor spuitverf kan je ook kosten besparen. Schilderwerken die kunnen gebeuren met spuitverf kosten gemiddeld 7 euro per m2. Sauswerk kost daarnaast rond de 9 euro per vierkante meter.

Over het algemeen zijn binnenschilderwerken net iets goedkoper dan buitenschilderwerken. Hier zit een verschil tussen van een 5 à 10 euro per vierkante meter.

Om kosten te besparen is het een goed idee om bijvoorbeeld muren die je wilt laten schilderen al voor te bereiden door deze proper te maken, te ontvetten en eventueel te schuren als er nog oude behanglagen ophangen. Elke voorbereiding die je al kan doen, kan je geld besparen.

Een professionele schilder inschakelen?

Via TrustUp kan je verschillende betrouwbare schilders in je regio vinden. Hierbij kan je steeds terecht voor verdere vragen of offertes. Het is altijd verstandig om meerdere schilders een offerte te laten opmaken zodat je prijzen kan vergelijken.

Vraag een gratis offerte aan voor schilderwerk

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.