Radiatoren schilderen

Schilderwerken
the_title()

Oude radiatoren kunnen al snel hun glans en hun kleur verliezen. Dat betekent niet dat hij onmiddellijk aan vervanging toe is, maar misschien wel aan een nieuw laagje verf. Meestal kiezen mensen ervoor om hem een nieuw laagje witte verf te geven of een andere lichte neutrale kleur.

Voor je begint aan het schilderen van een radiator zijn er enkele zaken waar je best rekening mee houdt. In dit artikel overlopen we enkele tips en tricks en stappen die je zeker niet mag vergeten bij het schilderen van je radiatoren. Als je zelf niet handig bent of simpelweg geen tijd hebt, dan kan je altijd informeren bij een professionele schilder.

Voorbereiding

Als eerste is het belangrijkste dat je je radiator afzet zodat hij zeker niet meer warm aanvoelt wanneer je hem gaat schilderen. Vervolgens is het tijd om af te dekken en af te plakken. Zorg dat je zeker de muur achter de radiator en de vloer eronder beschermt. Ook de CV-leidingen en de thermostaatkraan plak je best af. Ook is het belangrijk dat je radiator van tevoren goed proper is. Hiervoor kuis je hem best even met warm water en wat ontvetter.

Vervolgens is het tijd om je radiator te schuren. Zo zorg je dat de oppervlakte wat ruwer en matter wordt waardoor de verf zich beter zal hechten. Als er roestplekken zijn op je radiator moeten deze extra grondig geschuurd worden. Zo voorkom je dat de roest terugkomt.

Voor je begint aan de grondlaag stof je de radiator na het schuren best nog eens goed af. Zorg zeker ook dat je ruimte goed geventileerd wordt voor je begint te schilderen.

De grondlaag

Om een eerste stevige hechtingslaag te krijgen, begin je best met een grondverf die geschikt is voor een metalen oppervlakte. Door verf te kiezen die afgestemd is op metaal, voorkom je vaak gemakkelijker latere roestvlekken. Om de grondlaag aan te brengen heb je een kwast nodig en een verfroller die geschikt is voor lak. Je begint best bij de meer moeilijk bereikbare plekken met een kwast te schilderen. Voor de grote oppervlaktes zet je best eerst verticale strepen met je verfroller voordat je deze horizontaal uitrolt en er nog een laatste keer verticaal overgaat. Voor je aan je laklaag begint, moet je grondlaag zeker volledig droog zijn. Dit duurt gemiddeld een vijftal uur, maar voor de zekerheid check je best het label op je verfpot.

Merk je dat er toch haartjes van je kwast of stofdeeltjes in je gedroogde grondlaag zitten? Dan kan je deze best nog een keertje schuren voor je aan de laklaag begint.

De laklaag

Om je radiator te schilderen gebruik je best een lak die geschikt specifiek geschikt is voor radiatoren of voor metalen oppervlakten. Dit zijn vaak meer watergedragen lakverven. Het is ook belangrijk dat het een lak is die geschikt is voor oppervlaktes die warm worden zoals een radiator doet. Hierdoor is het kiezen van een specifieke radiatorverf vaak de simpelste keuze. Deze is zeker voldoende hittebestendig.

Net zoals bij de grondlaag begin je ook bij je radiator best eerst met de moeilijk bereikbare plekken of randen. Deze verf je met een kwast geschikt voor lakverf. Je kan zelfs specifieke radiatorkwasten aankopen hiervoor. De rest van de laklaag breng je aan met een verfrol op dezelfde manier als je de grondlaag aanbracht. Vaak is het nodig om nadat de eerste laag gedroogd is nog een tweede laag lak aan te brengen.

Je kan er ook voor kiezen om in de plaats van met kwast en verfroller je radiator te schilderen dit te doen met een spuitbus radiatorlak. Hierbij moet je meerdere dunne lagen aanbrengen die tussendoor telkens moeten drogen. Bescherm bij het werken met een spuitbus zeker goed de oppervlaktes rondom de radiator en schud voor gebruik de spuitbus voldoende lang. Hiervoor check je best de labels op je spuitbus voor verdere instructies.

Vergeet zeker niet om je afplaktape te verwijderen van de randen van de radiator voordat de verf volledig droog is. Zo vermijd je dat je stukken verf meetrekt.

Na het verven van je radiator moet je minstens 24 uur wachten voor je je radiator weer in gebruik stelt. Merk je dat je radiator eens je hem terug in gebruik stelt een stevige verfgeur afgeeft? Dit kan te tegengaan met een schaaltje azijn naast of vlakbij de verwarming. Zo wordt geur geneutraliseerd.

Een professionele schilder inschakelen om je radiatoren te schilderen ?

Ook voor klusjes zoals het schilderen van je radiatoren kan je ervoor kiezen om een ervaren schilder in te schakelen. Zo ben je zeker dat je een kwalitatief, duurzaam en nauwkeurig resultaat krijgt. Wil je graag meerdere schilders vergelijken? Doe dan zeker een aanvraag via TrustUp en ontvang enkele offertes van ervaren schilders.

Vraag een gratis offerte aan bij een schilder

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.