Wat zijn de prijzen van inbraakwerende deuren?

Ramen en deuren
the_title()

Iedereen kan slachtoffer worden van een woninginbraak. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dieven af te schrikken en te vermijden dat er ingebroken wordt in jouw huis. Een groot deel van de inbraken gebeurt via de voor- of achterdeur: je deuren goed beveiligen is dan ook essentieel. Het plaatsen van inbraakwerende deuren zorgt voor nog meer bescherming. Waarom een inbraakwerende deur nuttig is, wat het precies is, waar je rekening mee moet houden en de prijs van inbraakwerende deuren kan je hier lezen.

Wat is een inbraakwerende deur?

Een inbraakwerende deur of veiligheidsdeur is een deur die een inbraakwerend hang- en sluitwerk heeft en een meerpuntssluiting. Het heeft zware scharnieren die op meerdere punten sluiten in het kozijn. Wanneer een inbraakwerende deur een veiligheidskeurmerk heeft van klasse III of meer, weet je dat het gemonteerd wordt in een metalen omlijsting. Dit voorkomt dat het deurkozijn geforceerd wordt.

Waarom een inbraakwerende deur?

Het grootste deel van de woninginbraken gebeuren via de deur. Het is dan ook belangrijk om zowel de voor- als achterdeur goed te beveiligen. Hoe langer een inbreker er over doet om in te breken, hoe sneller hij zal opgeven en op zoek zal gaan naar een ander slachtoffer. 

Een gewone deur kan gemiddeld al na twintig seconden open gebroken worden. Als je over een stevig hang- en sluitwerk beschikt, verhoogt die tijd al tot een drietal minuten. Inbraakwerende deuren doen het nog beter. Dieven willen vooral niet betrapt worden, dus als het te moeilijk is om in te breken, zullen ze na een tijd opgeven.

Een ander voordeel van inbraakwerende deuren is dat ze gemaakt zijn van een stevig materiaal, wat ervoor zorgt dat de deuren ook isoleren. Het houdt de tocht uit je huis en zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft. Naast thermische isolatie zorgen ze ook voor akoestische isolatie: je zal minder last hebben van geluidsoverlast. Een groot aantal inbraakwerende deuren zijn ook brandwerend. Of een deur al dan niet brandwerend is, kan je herkennen aan het keurmerk BENOR ATG. Over het algemeen zijn ze brandwerend voor 30 of 60 minuten. Bij nieuwbouw is een brandwerende voordeur verplicht. 

Veiligheidsklassen

Een goede inbraakwerende deur kan je herkennen aan het Europees veiligheidscertificaat (EN 1627). Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een deur voldoen aan de nodige veiligheidseisen. Er zijn 6 weerstandsklassen. Klasse één is het minst inbraakwerend, klasse zes het meest. Voor een particuliere woning volstaat het over het algemeen om een deur van veiligheidsklasse 2, 3 of 4 te gebruiken.

Een weerstandstijd van enkele minuten lijkt misschien niet veel, maar voor een inbreker voelt elke minuut aan als een kleine eeuwigheid. 

  1. Klasse 1

Deuren die tot klasse 1 behoren, zijn geschikt om weerstand te bieden tegen een inbraak zonder hulpmiddelen. Ze zijn dus enkel bestand tegen menselijke fysieke kracht.

  1. Klasse 2

Weerstandstijd: 3 minuten

Deze deuren bieden weerstand tegen criminelen die gebruik maken van klein gereedschap zoals schroevendraaiers, tangen of wiggen. Deuren in deze klasse voldoen aan de minimum voorwaarde van inbraakweerstand en worden vaak gebruikt in: de gemiddelde woonruimte, werkplaatsen, handelszaken.

  1. Klasse 3

Weerstandstijd: 5 minuten

Ervaren daders gebruiken zowel eenvoudig gereedschap als extra hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een koevoet. Deuren met de klasse RC3 worden vaak gebruikt in ruimten met verhoogde veiligheidseisen, zoals: hoogwaardige woonruimtes, bedrijfsafdeling, EDP-systemen, Banken.

  1. Klasse 4

Weerstandstijd: 10 minuten

In deze klasse bevinden zich de deuren die naast weerstand tegen relatief klein gereedschap, ook weerstand bieden wanneer er hoge veiligheidseisen zijn, de deuren zullen dus ook weerstand bieden tegen het gebruik van zaag- en slaggereedschap. Deuren in deze klasse worden gebruikt in locaties als: energieleveranciers, onderzoek laboratoria, Industriele bedrijven.

  1. Klasse 5

Weerstandstijd: 15 minuten

Deuren in klasse 5 beschermen tegen elektrisch gereedschap zoals een boormachine of een decoupeerzaag. Deze deuren worden volledig gepantserd en ook het slot zal nog betere bescherming krijgen. Deuren in deze klasse worden gebruikt in gebieden zoals: leger gebouwen, banken, privé beveiliging ruimtes.

  1. Klasse 6

Weerstandstijd: 20 minuten

Deze deuren bieden weerstand tegen zwaardere inbraaktechnieken, bovendien de krachtige elektrisch gereedschappen, zoals een boormachine, decoupeerzaag wordt er nu ook beschermd tegen reciprozaag en haakse slijper. Deze klasse maakt gebruik van de hoogste veiligheidseisen. Deuren in deze RC6 worden gebruikt in de volgende gebieden: leger bunkers, bank kluizen, datacentra

Soorten inbraakwerende deuren

Er zijn verschillende materialen waaruit inbraakwerende deuren gemaakt kunnen worden. Ze zijn allemaal stevig, maar hebben elk ook hun eigen kenmerken.

 Hout

In een houten veiligheidsdeur worden stalen of aluminium platen verwerkt. Hierdoor krijgt de deur inbraakwerende eigenschappen. De deur heeft zware scharnieren, een veilig deurbeslag en dievenklauwen om zo goed mogelijk te beschermen.

Staal

Een andere optie is een stalen deur. Deze deuren zijn gemaakt uit staal en kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden, zodat de deur goed past bij je smaak of interieur. De deur heeft zware scharnieren, dievenklauwen en een meerpunts-veiligheidsslot.

De prijs van inbraakwerende deuren

De prijs van inbraakwerende deuren hangt vooral af van de veiligheidsklasse en het materiaal. Gemiddeld kost het installeren van een inbraakwerende voor- en achterdeur ongeveer 1500-2000 euro inclusief btw. 

Dit is een vrij hoog bedrag. Als deze prijs op dit moment buiten je budget valt, maar je wel graag je huis extra wil beveiligen tegen inbraken is het een optie om een veilig hang- en sluitwerk te installeren. Dit biedt al meer bescherming dan een gewone deur en kost enkele honderden euro’s. Ook is het nuttig om na te kijken of je gemeente premies aanbiedt voor inbraakwerende maatregelen. Op veel plaatsen gebeurt dit en dat kan je een hoop geld besparen.

Als je overtuigd bent van het nut van inbraakwerende deuren of graag meer informatie wil over andere inbraakwerende maatregelen, kan je contact opnemen met een specialist.

Vraag een gratis offerte aan voor een inbraakwerende deur

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.