Wat is de prijs van een binnendeuren?

Ramen en deuren
the_title()

De deuren in je huis zijn naast functioneel ook een belangrijk onderdeel van je interieur. Er zijn veel verschillende materialen, kleuren, maten, … Voor elk huis is er een geschikte deur te vinden die volledig voldoet aan je wensen. In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over binnendeuren: de prijs, mogelijke materialen en enkele andere zaken waar je rekening mee moet houden bij de keuze van een binnendeur. 

Soorten binnendeuren

Er is een groot aanbod van binnendeuren. Er moeten keuzes gemaakt worden met betrekking tot stijl, materiaal, techniek, enz. 

Draaideuren, schuifdeuren, zwaaideuren of pivoterende deuren

Eerst en vooral moet je bepalen op welke manier je de deur wil openen en sluiten. Hierbij moet je onder andere rekening houden met de hoeveelheid beschikbare ruimte. 

  • Draaideur

Een draaideur is de meest standaard optie. Deze deuren openen tot ongeveer 160 graden in één richting. Voor een houten draaideur zal de kost rond de 500 euro liggen, maar voor een standaard glazen deur betaal je tussen de 750 – 1.250 euro (excl. btw).

  • Doorslaande zwaaideur

Dit soort deuren kunnen in twee richtingen 90 graden geopend worden. Gemiddeld betaal je ergens rond 500-1 000 euro voor een zwaaideur.

  • Pivoterende deur

Een pivoterende deur, ook wel een taatsdeur genoemd, kan helemaal ronddraaien. Het draait niet rond scharnieren zoals veel andere deuren, maar rond een denkbeeldige as tussen draaipunten aan de onderkant en bovenkant van de deur. Dit biedt zowel esthetische als praktische voordelen. Pivoterende deuren zijn vooral geschikt voor zwaardere deuren. De kostprijs voor een pivoterende deur ligt gemiddeld rond de 2 200 euro.

  • Schuifdeur

Schuifdeuren zijn een andere veelgebruikte soort. Het is plaatsbesparend want een normale scharnierende deur neemt 0,65m² van de ruimte in, waardoor de keuze voor een schuifdeur dan makkelijker is. Een schuifpaneel kan daarnaast ook uitstekend functioneren als scheidingswand tussen verschillende kamers of het wooncomfort van minder mobiele bewoners verhogen. De gemiddelde kost van een schuifdeur is tussen de 400-1500 euro

Stijl

Over het algemeen hangt de keuze van je binnendeur ook sterk af van je interieur. Er zijn heel veel mogelijkheden qua uiterlijk, dus binnendeuren kunnen perfect aansluiten bij de uitstraling van de rest van je huis. Als je een landelijke uitstraling wil, kan je bijvoorbeeld een houten deur in een mooie omlijsting plaatsen. In een moderne woning zou een glazen deur misschien beter passen. Er is voor iedereen een geschikte binnendeur te vinden. 

Maat

Binnendeuren met een standaardafmeting zijn het makkelijkst te plaatsen. Je kan in dit geval ook gebruik maken van standaard scharnieren en normaal gereedschap. Het is echter ook mogelijk om binnendeuren op maat te laten maken als je een grotere of kleinere deur wil dan er standaard aangeboden wordt. Dit zal de prijs van je binnendeuren laten stijgen, maar je krijgt er wel een volledig unieke deur voor terug.

Afwerking

Bij de afwerking moet je kijken naar het hang- en sluitwerk. Dit draagt bij aan de uitstraling van de deur. Het gaat hier bijvoorbeeld over de soort scharnieren, handvaten of deurknoppen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk je deur te schilderen.

Materialen

Er zijn veel materialen mogelijk voor het maken van een binnendeur. Afhankelijk van je persoonlijke smaak en behoeften kan je bepalen welk materiaal je het best gebruikt. De meest voorkomende materialen worden hieronder kort besproken.

  • Samengestelde houten binnendeuren

Het grootste deel van de binnendeuren is gemaakt uit hout. Dit zijn vooral samengestelde deuren: ze zijn opgebouwd rond een houten kader en kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden. De meest gebruikte afwerkingen zijn verf, lak, melamine en fineer. 

  • Massief houten binnendeuren

Massief hout wordt niet heel veel gebruikt. Deuren van massief hout zijn gemaakt van massieve onderdelen. De prijs van deze binnendeuren is hoger. Hoe meer hout de deur bevat, hoe duurder de deur zal worden.

  • Metalen binnendeuren

Deuren uit metaal bestaan uit verzinkt staal. Dit zorgt ervoor dat de kans op roestvorming kleiner wordt. Deze deuren zijn dus ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes. Ze zijn makkelijk te plaatsen en hebben weinig onderhoud nodig. Ook bij dit soort deur kan je kiezen uit verschillende kleuren.

  • PVC binnendeuren

PVC wordt niet heel vaak gebruikt voor binnendeuren, maar het kan. Er zijn veel kleurenopties. Dit materiaal is over het algemeen iets goedkoper.

  • Glazen binnendeuren

Ook bij glazen deuren is er een keuze tussen een aantal kleuren en tinten. Het voordeel van een glazen deur is dat het extra daglicht in huis brengt. Een glazen deur kan volledig doorschijnend zijn, maar als je behoefte hebt aan meer privacy kan je op verschillende manieren motieven laten aanbrengen op het glas. De meest gebruikte zijn gezandstraald glas, gezuurd of geëtst glas en geprinte tekeningen op glas.

Prijs van binnendeuren

Er is een groot aanbod van binnendeuren en de prijs hiervan kan dus ook sterk verschillen. Afhankelijk van het materiaal, de omlijsting, de maat en enkele andere zaken zal de prijs variëren. Zo zijn houten deuren bijvoorbeeld goedkoper dan glazen deuren en een deur zonder omlijsting zal minder kosten dan één met. Ook voor een deur van standaardformaat zal je minder geld moeten neerleggen dan wanneer je een deur op maat laat maken.

In de tabel hieronder zie je de gemiddelde prijs van enkele veelgebruikte materialen:

Materiaal Gemiddelde prijs voor een standaarddeur inclusief plaatsing en btw.
Pvc500-700 euro
Hout550-750 euro
Aluminium650-850 euro
Glas450 euro 


Afhankelijk van de afwerking of andere extra’s kan deze prijs veranderen.

Ben je overtuigd van de soort binnendeur die je graag wil, heb je vragen over de precieze prijs die je zal moeten betalen of heb je behoefte aan wat meer advies? Dan kan je altijd terecht bij een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een binnendeur

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.