Vochtplekken in huis behandelen

Vocht
the_title()

Vochtproblemen zijn schadelijk voor je gezondheid en de constructie van je woning. Het is dan ook erg belangrijk dat vochtplekken in huis zo snel mogelijk behandeld worden. De manier waarop je vochtplekken behandelt, hangt onder andere af van de oorzaak en de ernst van de vochtplek. Meer informatie over de oorzaken, gevolgen en behandeling van vochtplekken lees je in dit artikel.

Oorzaken vochtplekken in huis

We bespreken enkele veel voorkomende oorzaken van vochtplekken:

Condensatie

Vochtproblemen ontstaan regelmatig door slechte ventilatie. Als dit de oorzaak is van het vochtprobleem, kan je dit veelal herkennen aan condensatie op de ramen. Een mogelijke oplossing is beter ventileren.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht doet zich vooral voor bij keldermuren wanneer ze een lange tijd in contact staan met grondwater. Ook bij binnenmuren komt het voor als de gevel beschadigd is. In dit geval kan regenwater in de muur dringen, waardoor de binnenmuur nat wordt.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht en doorslaand vocht worden regelmatig met elkaar verward maar het zijn twee verschillende problemen. Doorslaand vocht komt langs de kelder via de muren je woning binnen. Het wordt veroorzaakt door grondwater dat in het metselwerk van je woning trekt. Opstijgend vocht doet zich vaak voor net boven de plinten in je woning.

Lekkage

Ook lekkages kunnen tot vochtproblemen en dus vochtplekken leiden. Dit kan gebeuren door lekkages aan onder andere waterleidingen, cv-leidingen of afvoerleidingen. Vaak duurt het een hele tijd vooraleer een lek zichtbaar wordt. De precieze plek is over het algemeen moeilijk op te sporen. Je laat dit dan ook best over aan een vakman, zij hebben hier een speciaal apparaat voor.

Vochtplekken herkennen

Er zijn verschillende zaken die kunnen wijzen op vochtproblemen:

  • Vochtplekken en schimmelplekken
  • Muffe geur
  • Condens op ramen
  • Loslatende verf of behang
  • Witte aanslag op de muur
  • Algengroei of mosgroei op de muur

Verse vochtplekken vs oude vochtplekken

Verse vochtplekken zijn vochtplekken die recent ontstaan zijn. Je kan ze herkennen door het kleurverschil tussen het droge deel van de muur en de vochtplek. Verse vochtplekken zijn vaak het gevolg van een lek in een leiding.

Oude vochtplekken wijzen op langdurige vochtproblemen. Oude vochtplekken uiten zich vaker in kleine bruine vlekken of vlekken met een witachtig poeder. Ook schimmels ontstaan vaker bij oudere vochtplekken.

Gevolgen vochtplekken in huis

Vochtproblemen leiden tot schimmels, vieze geurtjes, insecten, gezondheidsproblemen, problemen aan de constructie van je woning, … Het is dus erg belangrijk een vochtprobleem zo snel mogelijk op te lossen.

Vochtplekken in huis behandelen

De behandeling van een vochtplek, hangt af van waar de vochtplek zich bevindt.

Vochtplek op grondniveau van de muur

Vochtplekken op het grondniveau van de muur komen meestal door opstijgend vocht. Bij dit vochtprobleem kan het grondvocht in de muur trekken als gevolg van het ontbreken of slecht werken van een waterkering. Er zijn een aantal methodes om opstijgend vocht te behandelen:

Muren injecteren

Bij deze methode wordt een vochtwerende gel in de muur gebracht via gaten die in de vochtige muur geboord worden. Dit verspreidt zich in de muur en droogt uiteindelijk uit.

Muren onderkappen

Het onderkappen van muren wordt vooral toegepast bij grote renovaties omdat er breekwerken voor nodig zijn. De muren van de woning worden opgeheven om een vochtwering te plaatsen.

Carebrick

Hierbij worden er elementen van een keramische koker in de vochtige muren geplaatst. Via openingen in die elementen komt er lucht in de muur terecht, waardoor er een koudebrug ontstaat. De koudebrug trekt het vocht aan en wordt afgevoerd via het element.

Andere vochtplekken op de muur

Vochtplekken op de muur, niet op grondniveau, worden vaak veroorzaakt door doorslaand vocht. Een andere oorzaak is condensatievocht. Condensatievocht kan je oplossen door beter te ventileren, beter te isoleren of een onderliggend vochtprobleem op te lossen indien dit de oorzaak is. Doorslaand vocht behandelen kan op een aantal manieren:

Muren impregneren

Dit is een goede behandeling bij doorslaand vocht. Bij het impregneren of hydrofoberen van muren, wordt de gevel waterdicht gemaakt door een transparant product aan te brengen.

Gevel schilderen met vochtwerende verf

Je kan een laag vochtwerende verf op de buitenmuur aanbrengen om vochtplekken als gevolg van doorslaand vocht te voorkomen.

Nieuwe gevelbekleding

Een andere optie is een nieuwe gevelbekleding plaatsen. Zo vermijd je vochtplekken die veroorzaakt zijn door doorslaand vocht.

Vochtplekken op het plafond

Vochtplekken op het plafond ontstaan regelmatig door doorslaand vocht en condensatievocht. Ook een lek is een mogelijke oorzaak. Oplossingen voor condensatievocht en doorslaand vocht kon je hierboven al lezen. Lekken opsporen is moeilijk, dit laat je best doen door een vakman. Zij hebben speciale apparatuur om het lek op te sporen.

Vochtplekken in de kelder

Vochtplekken in de kelder worden vaak opgelost door kelderdrainage of kelderdichting:

  • Kelderdrainage

Hierbij wordt het grondwater afgevoerd zodat het niet meer in je muren kan dringen.

  • Kelderdichting

De muren van de kelder worden van binnenuit waterdicht gemaakt. Een extra waterdichte laag zorgt er voor dat wat er buitengehouden wordt.

Het behandelen van vochtplekken laat je best over aan een vakman. Zij hebben voldoende kennis om de correcte oorzaak van de vochtplek te ontdekken en dit op een goede manier te behandelen. Ook voor andere vragen over vochtproblemen kan je bij hen terecht.

Vraag een gratis offerte aan om vochtplekken in huis te behandelen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.