Beton: Alles dat je moet weten over het laten plaatsen van beton

Bouwen Muren Vloer
the_title()

Beton wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt bij bouw- of renovatiewerken. Door de vele voordelen van beton is dit een begrijpelijke keuze. Het is een erg stevig, duurzaam, goed isolerend en esthetisch materiaal. En dit alles voor een budgetvriendelijke prijs! Met beton kan je allerlei kanten uit: muren, vloeren, tuinomheiningen, volledige woningen, kelders, zwembaden, interieurelementen, … Ook het uiterlijk van beton kan je aanpassen naar jouw smaak. Hieronder vertellen we je meer over beton en het plaatsen van beton.

Hoe leg je beton?

Wil je zelf beton leggen? Dan is dit stappenplan een ideaal begin. We raden aan enkel zelf aan de slag te gaan als je zeker weet dat je de juiste kennis en vaardigheden hebt. Anders neem je best contact op met een ervaren vakman, beton leggen is immers een complex werkje. Op Trustup.be vind je een overzicht van betrouwbare betonplaatsers in jouw regio.

Voorbereiding

Voorbereiding: een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je een betonvloer wilt leggen, is het belangrijk dat de ondergrond goed in orde is. Is je huidige vloer stevig genoeg? Dan kan je het beton meteen leggen. Zo niet, dan zorg je er eerst voor dat de ondergrond stevig en egaal is. De ondergrond moet ook volledig schoon zijn. Dit is bovendien het ideale moment om harde isolatieplaten te leggen. Vervolgens bedek je de ondergrond en de muren met plastic folie. Op deze manier kan het vocht niet weglopen en bescherm je de muren. Soms is het nodig om te starten met graafwerkzaamheden, controleer of dit nodig is bij jouw project.

Bekisting: voordat je een fundering stort, heb je een bekisting nodig. Dit is belangrijk zodat de randen van het beton schoon worden afgewerkt en het beton goed op zijn plek blijft. De bekisting moet stevig en waterpas zijn

Het beton leggen

  1. Betonwapening: vervolgens breng je betonwapening aan. Dit zorgt voor extra stevigheid. Hierdoor zullen er ook na lang en intensief gebruik geen scheuren en barsten ontstaan. 
  2. Beton storten: nu is het tijd om het beton te gaan storten. Allereerst moet je het beton mengen als dit nog niet gebeurt is. Volg hierbij de instructies van de fabrikant. Bereken vooraf goed hoeveel beton je nodig hebt voor je project. Nu kan je je betonvloer gieten in de bekisting. Je kan het beton storten met behulp van kruiwagens of met een betonstorter aan een cementwagen. 
  3. Afwerking: tijdens het storten kan je niet vermijden dat er luchtbellen gevormd worden. Bij een klein oppervlak kan je de luchtbellen handmatig verwijderen met behulp van een trilnaald, bij een groot oppervlak kan je dit doen met een oppervlaktetriller. 
  4. Uitharden: na een aantal uur kan je zonder zorgen op het beton lopen. Het duurt wel ongeveer 28 dagen tot het volledig uitgehard is, Voorzichtigheid is dus nog vereist.
  5. Afwerking: als het beton droog is, is het weer tijd voor afwerking. Je kan het bijvoorbeeld glad en egaal maken door het te schuren, impregneren en coaten.

Aarzel niet om een vakman te contacteren voor hulp of bij vragen. Als je zelf onvoldoende ervaring hebt, maak je al snel fouten. Dit kan je heel wat tijd en geld kosten. Een expert voert de werken meteen op een correcte manier uit.

Een prachtig resultaat met erkende vakmannen

Hoe diep moet beton gelegd worden?

Wanneer je beton laat plaatsen door een specialist, zal die perfect weten hoe diep hij/zij het beton moet leggen. Een vakman heeft een uitgebreide kennis en expertise en kan correct bepalen hoe diep het beton gelegd moet worden bij jouw project. Weet je niet goed waar je moet starten met de zoektocht naar een betrouwbare betonplaatser? Op Trustup.be vind je een overzicht van ervaren vakmannen in jouw buurt. Om je toch al een idee te geven over hoe diep beton gelegd moet worden, kijken we naar de fundering van een bouwwerk. Tegenwoordig wordt beton steeds vaker gebruikt hiervoor. De fundering moet hierbij minstens 60 centimeter diep zijn.

Wat is de prijs van een betonnen vloer per m2?

De prijs van een betonvloer hangt af van de soort betonvloer die je kiest. We kunnen twee grote groepen onderscheiden: printbeton en gepolierd beton. Printbeton is in principe een betonvloer die het uiterlijk van een andere vloer, zoals hout of natuursteen, imiteert. Gemiddeld betaal je €70-€100 per vierkante meter printbeton. Dit is vaak goedkoper dan de prijs die je zou betalen voor het echte materiaal. Bovendien heeft printbeton een lange levensduur en is het onderhoudsvriendelijk. Voor gepolierd beton betaal je ongeveer €40-€60 per vierkante meter. Een vloer van polierbeton is verkrijgbaar in allerlei kleuren, het is onderhoudsvriendelijk en heeft een naadloze afwerking.

De prijzen die hierboven beschreven staan zijn richtprijzen. Het kostenplaatje van jouw project hangt onder andere af van de oppervlakte van je vloer, de complexiteit van het project, eventuele voorbereidingswerken, en het specifieke betontype dat je uitkiest. Om een beeld te krijgen van de prijs die je zal betalen voor jouw betonnen vloer vraag je best een offerte aan bij een betrouwbare vloerder. Op Trustup.be vind je een overzicht van experts in jouw buurt.

Hoeveel kost een betonschutting per meter?

Beton is een uitstekend materiaal voor een schutting. Een betonschutting heeft bijna geen onderhoud nodig, beton is een erg sterk materiaal dat lang mee gaat, er zijn allerlei decoratieve afwerkingsopties waardoor je de schutting volledig aan jouw smaak en woning kan aanpassen, en het biedt je een goede privacy doordat niemand door de schutting heen kan kijken en het geluidswerend is. De prijs van een betonnen afsluiting hangt onder andere af wen de uitvoering die je kiest. Zo heb je bijvoorbeeld een schutting met betonnen palen en platen, een schutting met betonplaten en houten platen, en een betonnen schutting met structuur. Hieronder bespreken we de gemiddelde prijs voor deze drie opties. Hou er rekening mee dat dit richtprijzen zijn, voor een specifieke prijsschatting voor jouw project neem je best contact op met een vakman.

Een afsluiting van betonpalen met betonplaten is de simpelste van de drie. Het praktische aspect staat hier centraal. De schutting is stevig en heeft een uiterlijk zonder poespas. Het is de ideale optie als je budget niet al te hoog is: de prijs voor dit type schutting start vanaf € 30 per lopende meter. Daarnaast kan je kiezen voor een combinatie tussen verschillende materialen, zoals betonpalen met houten schermen. Voor deze soort afsluiting betaal je minstens € 50 per lopende meter. Tot slot geven we nog een richtprijs voor betonplaten met een specifieke structuur of uiterlijk, zoals hout. Dit is ideaal als je het esthetische aspect van beton niet mooi vindt, maar wel alle voordelen van beton wilt hebben. De prijs van deze schutting is wat duurder: je zal minstens € 80 per lopende meter betalen.

Hoeveel kost een betonnen muur?

De prijs van een betonnen muur hangt af van allerlei factoren. Onder andere de oppervlakte van de muur, voorbereidingswerken en eventuele afwerkingen hebben invloed op de prijs. Voor ene exacte prijsschatting neem je best contact op met één van de betrouwbare metsers in jouw regio op Trustup.be. We kunnen je wel een richtprijs geven, zo heb je toch al een grof idee van wat je te wachten staat. Gemiddeld zal je voor een muur van 1 meter hoog en 1 meter lang 60-70 euro betalen.  Naast een echte betonnen muur, kan je ook een betonlook imiteren met andere materialen. Zo kan je kiezen voor betonstuc, verf of behang met een betonlook, betonnen wandpanelen, en betonnen wandtegels. Dit zijn goede opties wanneer je woning geen betonnen muren heeft, maar je wel graag de industriële uitstraling van beton in je woning wilt hebben.

Het plaatsen van beton: Hoelang duurt dit? Welke kost hangt er aan vast?

Hoe lang een vakman bezig is met het plaatsen van beton hangt af van allerlei factoren. Hetzelfde geldt voor de prijs. Elk project en elke situatie is anders. Wil je een goede prijsschatting en tijdsindicatie voor jouw project? Contacteer dan één van de vele vakmannen gespecialiseerd in beton op Trustup.be. Hieronder geven we al een overzicht van een aantal toepassingen en een tijds- en prijsindicatie. Let er op dat dit gemiddelden zijn. Bij jouw project kan dit compleet anders zijn. Ook de plaatsing kan verschillen afhankelijk van de betonsoort, de metser die je uitkiest, je project en enkele andere factoren.

Muren

Hoe plaatsen

Over het algemeen kunnen we een aantal stappen onderscheiden die komen kijken bij het plaatsen van een betonnen muur:

  1. Voorbereiding: allereerst moet er een goed plan opgesteld worden. de afmetingen van de muur worden bepaald, de juiste materialen uitgezocht, … Zorg er ook voor dat je in het bezit bent van een vergunning als dit nodig is voor de muur die je wilt laten plaatsen. Als je dit niet doet, kan je hoge boetes krijgen. Naast het ontwerpen en plannen van de muur, moet ook de grond goed voorbereid worden. De grond moet in goede staat zijn om de muur te dragen. Soms moet de grond nog geëgaliseerd worden of moet er eerst een fundering gelegd worden.
  2. Beton mixen: Vervolgens kan de metser het beton aanmaken dat je nodig zal hebben door een betonmix te gebruiken. Afhankelijk van de betonsoort en jouw project zal dit anders verlopen. Je vakman weet precies hoe dit op een correcte manier gebeurt, wat zeker handig kan zijn als je bv. zwaardere vloeren wilt laten plaatsen.
  3. Gieten: nu kan de muur gegoten worden. Vaak gebeurd dit moet behulp van bekistingen zodat de muur de juiste vorm krijgt. De bekistingen worden geplaatst op de locatie waar de muur moeten komen en wordt waterpas gesteld. Nadien wordt het beton hierin gegoten.
  4. Uitharden en afwerking: als de muur gegoten is, moet het uitharden. Afhankelijk van de grootte van de muur en de plaats waar de muur staat kan dit enkele dagen tot weken duren. Eens de muur is uitgehard, kan er aan de afwerking gestart worden. Je kan bijvoorbeeld een beschermende coating aanbrengen of de muur schilderen.

Prijs

Gemiddeld zal je voor een betonnen muur van 1 meter hoog op 1 meter lang zo’n 60-70 euro betalen. Voor een betonnen L-vorm van 2 meter lang en 2 meter hoog kost ongeveer 210-220 euro. Dit zijn richtprijzen, contacteer een aantal metsers voor meer informatie en een offerte. Zo kan je een beter idee krijgen van de kostprijs van jouw project.

Duurtijd

Hoe lang het duurt om een betonnen muur te laten plaatsen hangt af van allerlei factoren. Onder andere de complexiteit van het project, de grootte van de muren en de omstandigheden waarin de muur geplaatst moeten worden spelen een rol. Over het algemeen duurt dit minstens een aantal dagen, maar het kan evengoed meerdere weken in beslag nemen. Contacteer een metser op trustup.be voor een betere tijdsindicatie voor jouw specifieke project.

Vloer

Hoe plaatsen

Je metser weet precies hoe een betonvloer op een kwalitatieve manier geplaatst moet worden. Over het algemeen worden de volgende stappen doorlopen bij de plaatsing van een betonvloer:

  1. Graafwerkzaamheden: soms is het nodig om graafwerkzaamheden uit te voeren. Of dit nodig is hangt af van jouw situatie en vloer. Vraag informatie bij je vakman.
  2. Voorbereiding: de ondergrond van de vloer moet egaal en stevig zijn. breng laag plasticfolie aan op de ondergrond zodat er geen water indringt en plak de wanden en muren af.
  3. Bekisting: als je een fundering gaat storten, heb je een bekisting nodig. Dit zorgt er voor dat het beton blijft liggen waar het moet liggen.
  4. Betonwapening: nadien breng je betonwapening aan. Dit geeft de betonvloer extra stevigheid waardoor de vloer extra vaal aankan en langdurig scheur- en barstvrij zal blijven.
  5. Beton storten: voordat het beton gestort wordt, moet er goed uitgerekend worden hoeveel beton je nodig hebt. Nadien wordt het betonmortel gemaakt en kan het beton gestort worden.
  6. Afwerking – deel 1: voor het drogen van het beton moet de betonvloer voor de eerste keer afgewerkt worden. Tijdens het soorten van de betonvloer ontstaan er luchtbellen. Deze moeten weggewerkt worden met een trilnaald of oppervlaktetriller.
  7. Verharden en drogen: na een aantal uren of dagen is het beton beloopbaar, maar het is pas na 28 dagen volledig uitgehard. Wees in deze periode dus nog voorzichtig.
  8. Afwerking – deel 2: ook na het drogen moet de vloer afgewerkt worden. Dit kan op verschillende manieren: schuren, impregneren, polijsten, coaten, schilderen, …

Elk project is echter anders. Vertrouw je vakman als hij/zij de vloer op een andere manier plaatst. 

Laat je lichte vloeren egaliseren zodat je geen beschadigde delen hebt

Prijs

De prijs van een betonvloer hangt af van verschillende factoren. Onder andere de oppervlakte van de vloer, de materialen, de complexiteit van de ruimte en eventuele afwerkingen spelen een rol. Voor een gepolierde betonvloer zal je ongeveer 40-60 euro per vierkante meter betalen. Wil je een vloer van printbeton? Dan betaal je gemiddeld 70-100 euro per vierkante meter. Voor een cementgebonden gietvloer betaal je gemiddeld 75-120 euro. De kostprijzen kunnen oplopen als je bijvoorbeeld kiest voor vloerverwarming, een speciale coating of andere extra toepassingen. 

Duurtijd

Hoelang het duurt om een betonvloer te laten plaatsen, hangt af van allerlei factoren. Onder andere de voorbereidingswerken, de complexiteit van je vloer en de oppervlakte van de vloer spelen een rol. Het kan een paar dagen duren, maar evengoed een aantal weken. Je moet bovendien ook rekening houden met de droogtijd van de betonvloer.

Na het storten ervan kan je immers niet meteen op de betonvloer lopen. De droogtijd wordt beïnvloed door een aantal factoren zoals de temperatuur en het vochtgehalte, de dikte van de betonvloer, de samenstelling van het beton en het gebruik van hulpmiddelen zoals een droogtunnel. Over het algemeen is de droogtijd van beton 28 dagen. Na deze periode zal de vloer zijn sterkte bereikt hebben. Je hoeft echter geen 28 dagen te wachten vooraleer je op het beton kan lopen, dit kan al na zo’n tweetal dagen. Op dit moment is het beton nog niet maximaal belastbaar, wees dus nog voorzichtig. Wil je dat het beton sneller zijn maximale capaciteiten bereikt? Informeer je dan over snel hardend beton.

Afsluiting / Omheining

Hoe plaatsen

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft een betonnen afsluiting of omheining. Zo kan je betonplaten tussen betonpalen plaatsen, een betonnen afsluiting combineren met hout, en voor betonnen schermen met structuur kiezen. Elke optie heeft zijn eigen unieke look en ook de manier van plaatsen hangt af van de specifieke omheining die je kiest. Je kan je informeren bij een vakman over hoe de plaatsing precies gebeurt. Het is belangrijk dat een betonnen afsluiting goed in de grond verankerd zit. Kies je voor een afsluiting met klassieke betonplaten? Dan worden de palen waartussen de platen komen bijvoorbeeld in de grond vastgezet met beton. De palen moeten diep genoeg geplaatst worden zodat de muur stevig genoeg is. 

Prijs

De exacte prijs van jouw betonnen omheining hangt af van allerlei factoren. We geven je een richtprijs voor afsluitingen met een standaardhoogte van 180 centimeter: voor betonplaten tussen betonpalen betaal je minstens 30 euro per lopende meter, voor betonnen afsluitingen gecombineerd met hout minstens 50 euro, en voor een betonnen scherm met structuur start de prijs vanaf 80 euro per lopende meter. Deze prijzen zijn exclusief arbeidskosten. Contacteer één van de vele vakmannen op trustup.be voor een offerte zodat je een beter zicht krijgt op de kostprijs van jouw betonnen afsluiting.

Duurtijd

Hoe lang de plaatsing van een betonnen afsluiting of omheining duurt, hangt af van verschillende factoren. Om een goede tijdsindicatie te krijgen contacteer je best een specialist in het plaatsen van tuinomheiningen. 

Interieur

Hoe plaatsen

Met beton kan je allerlei kanten op. Ook voor verschillende interieurtoepassingen is beton een ideaal materiaal. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor allerlei meubels zoals tafels, banken en meubels op maat, in de keuken bijvoorbeeld voor het keukenwerkblad, in de badkamer bijvoorbeeld betonnen wastafels, betonnen trappen, betontegels, …

Prijs

De prijs van betonnen interieurelementen hangt sterk af van wat je precies wilt laten maken, hoe groot het moet zijn, hoe complex je ontwerp is, of het gaat om maatwerk of een standaardproduct, … Vraag een offerte aan bij een vakman op Trustup.be voor een prijsschatting voor jouw project.

Duurtijd

Net zoals bij de prijs het geval is, hangt ook de duurtijd van het project af van allerlei factoren. Een complex meubelstuk zal bijvoorbeeld meer tijd in beslag nemen dan een aantal standaard betontegels. Ook hiervoor raden we aan een vakman te contacteren voor meer informatie.

Kelder / Terrassen

Hoe plaatsen

Een betonnen kelder is ideaal omdat het sneller waterdicht is in vergelijking met bijvoorbeeld een gemetselde kelder. Beton is bovendien erg sterk en zorgt voor mooie, gladde wanden. Je hebt twee opties: een kelder van gewapend beton of een prefab kelder. Bij een kelder van gewapend beton wordt bekisting aangebracht waarin het beton wordt gegoten. Hierin wordt dan bewapening aangebracht. Je kan ook kiezen voor staalbeton waarin reeds staalvezels gemengd zijn. Beide opties kosten ongeveer evenveel. Daarnaast kan je dus ook kiezen voor een prefab kelder. Deze kelder wordt in een fabriek gecreëerd en vervolgens op locatie geplaatst. Een prefab kelder wordt in de fundering geplaatst. In tegenstelling tot een kelder van gewapend beton kan het niet zelf als fundering dienen.

Ook een betonnen terras heeft allerlei voordelen. Het kan bijvoorbeeld perfect op maat gegoten worden, heet een naadloze afwerking waardoor er geen onkruid doorheen kan groeien, en je hebt een ruime keuze aan afwerkingsmogelijkheden. Het leggen van een betonnen terras is niet eenvoudig. Je vakman zal eerst voorbereidende werken uitvoeren zodat de ondergrond stevig genoeg is om het gewicht te dragen. Verder zal hij ook checken als de ondergrond verder nog perfect in orde is, vervolgens een bekisting  plaatsen en tot slot het beton storten. Nadien wordt het terras nog afgewerkt doormiddel van bijvoorbeeld impregnatie, coating en het schuren van het terras. 

Prijs

Voor een betonnen kelder van gewapend beton betaal je gemiddeld 200 euro per kubieke meter voor vloerplaten en 300 euro per kubieke meter voor buitenwanden. Je moet hierbij ook nog rekening houden met voorbereidingswerken en afwerkingen zoals het aanbrengen van leidingen, het polieren van de vloer, … Voor een simpele prefab kelder met een oppervlakte van 10 vierkante meter betaal je gemiddeld 4000-5000 euro. Bij beide keldersoorten komen hoe dan ook nog allerlei extra kosten kijken. Voor een betonnen terras betaal je gemiddeld 40-60 euro per vierkante meter exclusief arbeidskosten. Sowieso zijn de hierboven genoemde prijzen slechts richtprijzen. Neem contact op met een aannemer voor een meer specifieke prijsschatting voor jouw project.

buiten een betonvloer gieten

Duurtijd

Hoe lang het plaatsen van een betonnen kelder of terras duurt hangt af van allerlei factoren. Onder andere de huidige staat van je woning, de oppervlakte en eventuele afwerkopties spelen een rol. Van de werken die komen kijken bij een prefab kelder zal je bijvoorbeeld ook minder last hebben dan wanneer de kelder gebouwd wordt in je woning. We raden aan om contact op te nemen met een aantal vakmannen op Trustup.be om een goede tijdsindicatie te krijgen voor jouw project. 

Zwembad

Hoe plaatsen

Er zijn verschillende manieren waarop een betonnen zwembad geplaatst kan worden. Het kan ter plekke gegoten worden tussen een bekisting, je kan kiezen voor prefab betonpanelen, er kan gemetst worden met betonblokken, je vakman kan werken met polystyreen blokken, of het zwembad kan gespoten worden met spuitbeton op een vlechtwerk van wapening. 

Prijs

De kostprijs van een betonnen zwembad hangt onder andere af van de grootte, de vorm, de afwerking, eventuele extra opties etc. Je kan uitgaan van een gemiddelde prijs vanaf 40.000 euro inclusief plaatsing. 

Duurtijd

Het bouwen van een zwembad duurt gemiddeld 8-12 weken. Je moet immers het zwembad ontwerpen, de juiste vergunningen krijgen, graafwerkzaamheden uitvoeren, de plaatsing voorbereiden en de plaatsing kwalitatief laten uitvoeren, het zwembad afwerken zodat het een lange tijd meekan, eventueel extra opties toevoegen, … Dit neemt allemaal tijd in beslag. Geduld is een schone deugd: uiteindelijk heb je een zwembad dat perfect in orde is.

Woningen (prefab)

Hoe plaatsen

Een prefab woning wordt gemaakt in de fabriek. Er worden allerlei kant- en klare bouwelementen gemaakt die al voorzien zijn van leidingen, isolatiemateriaal en andere afwerkingen. Het beton wordt in de fabriek gegoten en vervolgens worden de verschillende elementen doormiddel van speciale verbindingen op de locatie waar je woning moet komen aan elkaar gekoppeld.

Prijs

Een prijsschatting van een prefab woning kunnen we je niet geven. Het hangt immers af van een heleboel factoren en keuzes die je maakt. Onder andere de oppervlakte, het ontwerp, de afwerking, de complexiteit en eventuele andere materialen die je kiest hebben invloed op de totale prijs. Vraag een aantal offertes op bij aannemers die je vindt op Trustup.be voor een beter idee van de kosten.

Duurtijd

Doordat alles onder gecontroleerde omstandigheden gebeurt in een fabriek, is een nauwkeurige planning mogelijk. In principe kan de woning na zo’n 7 weken volledig lucht- en waterdicht zijn en geleverd worden op de bouwplaats. Hou er wel rekening mee dat deze tijd kan afhangen van jouw specifieke woning en je waarschijnlijk meer betaalt als je wilt dat de woning snel klaar is.

strakke inrichting

Soorten beton

Er bestaan verschillende soorten beton. Elk met hun eigen eigenschappen, toepassingen, en voor- en nadelen. Hieronder bespreken we kort een aantal verschillende betonsoorten. 

Gewapend beton of voorgespannen beton

Er bestaan twee betonsoorten: gewapend en voorgespannen beton. Beton dat gecombineerd wordt met wapeningsstaal noemen we gewapend beton. Het beton neemt hierbij de drukkrachten op en de stalen staven de trekkrachten. Hierdoor is de kans op scheurvorming veel kleiner. Het wordt onder andere gebruikt voor gebouwen, woningen, bruggen, snelwegen, dammen, … Bij voorgespannen beton wordt een deel van de wapening voorgespannen. De wapening wordt onder een trekkracht in het beton geplaatst, waardoor het beton uiteindelijk nog sterker is en zwaarder belast kan worden. Voorgespannen beton wordt voornamelijk gebruikt voor grote constructies zoals snelwegviaducten en commerciële gebouwen. 

Stampbeton

Stampbeton is ongewapend beton dat wordt gemaakt van een mengsel van cement, water en aggregaten. Heft heeft een dikte van ongeveer 50-70 mm en wordt regelmatig gebruikt als bodemafsluiting in een kruipkelder, als werkvloer, of onderin bij een vijver. Soms wordt het gebruikt als fundering voor bijvoorbeeld tuinhuisjes. De plaatsing van stampbeton gebeurt als volgt: het wordt in lagen van droge betonspecie van een klein cementgehalte aangebracht e, telkens met een stamper aangestampt waardoor verdichting ontstaat. Uiteindelijk ontstaat er dan een oppervlak dat iets weg heeft van natuursteen en zowel functioneel als esthetisch is. Een voordeel van stampbeton is dat het erg stevig is. Het vormt dan ook de ideale grond om bijvoorbeeld op te werken, het is ook goed beloopbaar. Een nadeel van stampbeton is dat het een lage isolatiewaarde heeft.

Zelfreinigend beton

Beton heeft dankzij zijn vorm en textuur een specifieke look die veel mensen erg mooi vinden. Bovendien is het sterk en duurzaam. Na verloop van tijd zal er echter onvermijdelijk vervuiling optreden, wat het esthetische aspect van het beton vermindert. Zelfreinigend beton is hier de ideale oplossing. Er wordt een speciale coating aangebracht op het betonnen oppervlak. Hierdoor wordt het beton waterafstotend en kan het organische stoffen afbreken die zich op het beton zetten. Er wordt gebruik gemaakt van titaandioxide, een fotokatalytisch materiaal.

Titaandioxide staat bekend als witmaker en wordt gebruikt in verschillende toepassingen, onder andere tandpaste, textiel en beton. De fotokatalytische eigenschappen zorgen ervoor dat organische stoffen afgebroken worden wanneer het blootgesteld wordt aan zonlicht. Hou er rekening mee dat dit type beton langer mooi zal blijven, maar het niet eeuwig alles perfect zal reinigen. Zelfreinigend beton is ook niet in elke situatie even toepasbaar. Contacteer een vakman en bekijk of zelfreinigend beton geschikt is voor jouw gebouw.

Zelfverdichtend beton

Zelfverdichtend beton is ideaal voor complexe vormen en constructies doordat het een erg vloeibaar type beton is. Het wordt ‘zelfverdichtend’ beton genoemd omdat er geen vibratie of verdichting nodig is. Het beton verdicht zichzelf. Dit komt doordat er in zelfverdichtend beton veel fijne deeltjes, vloeistofverhogers en superplasticizers zitten. Deze materialen zorge ner voor dat het beton in allerlei vormen stroomt en zichzelf gelijkmatig en homogeen verdicht.

betonvloer gieten

Gepolymeerbeton

Geopolymeerbeton bevat geen cement. In dit type beton zit een combinatie van cementvervangende minerale stoffen die voortkomen uit industriële reststoffen en natuurlijke bronnen. Deze stoffen worden alkalisch geactiveerd met stoffen zoals waterglas en soda. De samenstelling van gepolymeerbeton is dus anders dan dat van traditioneel beton, maar de uitstraling is hetzelfde.  Geopolymeren werden reeds gebruikt in het oude Egypte. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt voor rotondes, vloeren en wanden. Dit soort beton heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditioneel beton: het is duurzaam, milieuvriendelijk, brandbestendig, nog sterker dan traditioneel beton en het heeft minder onderhoud nodig. 

Colloïdaal beton / Onderwaterbeton

Colloïdaal beton, ook onderwaterbeton genoemd, wordt voornamelijk gebruikt voor tunneltoerritten, oeverbescherming, fundering van parkeergarages en bermbeton. Het is beton waar een lijmachtige hulpstof is aan toegevoegd waardoor het cement aan de granulaten kleeft en water het beton niet kan uitspoelen. Het is dus ideaal op locaties waar het beton in contact komt met water, zoals bij de oeverbekleding van rivieren het geval is. 

Aardvochtig beton

Aardvochtig beton is makkelijk te verwerken en wordt dan ook regelmatig gebruikt in situaties waarin snelheid en efficiëntie belangrijk zijn. Onder andere wegen en vloeren zijn veelvoorkomende toepassingen. Aardvochtig beton heeft verschillende voordelen: het is dus makkelijk te verwerken, de arbeidskosten zijn lager, het is sterk en duurzaam dankzij de lage luchtinsluiting, en het heeft een goede oppervlakteafwerking. 

Hogesterktebeton

Hogesterktebeton is beton dat zich in een zeer hoge sterkteklasse bevindt waardoor het ideaal is voor constructies die licht en slank gebouwd moeten worden. Bovendien kan je er snel mee bouwen, is het slijtvast en erg duurzaam. Deze betonsoort is anders dan traditioneel beton door zijn afwijkende samenstelling: een relatief hoog cementgehalte, lage watercementfactor, een hoge dosering van hulpstoffen, gebroken harde toeslagmaterialen en soms extra vulstoffen. Hogesterktebeton is ideaal voor hoogbouw, bruggen en viaducten, tunnels, snelwegen, zwaar belaste industrievloeren, …

Printbeton

Printbeton of stempelbeton is ideaal als je graag het uiterlijk van natuursteen, hout of kasseien wilt met de voordelen van beton. Het wordt vaak gebruikt voor vloeren, opritten of terrassen. Met printbeton kan je dus perfect andere materialen nabootsen, maar daarnaast heeft het nog meer voordelen: de plaatsing van printbeton gebeurt snel, printbeton vergt weinig onderhoud en er kan geen onkruid doorheen groeien. Wil je graag weten of je jouw droomlook kan nabootsen met printbeton? Contacteer dan een vloerder die zich hierin specialiseert via Trustup.be.

Staalvezelbeton

Staalvezelbeton wordt vaak gebruikt voor toepassingen als vloeren, wanden en rotondes. Dit is een goed alternatief voor traditionele wapeningsnetten in beton. Er worden staalvezels gemengd met het beton waardoor het zwaarder belast kan worden en er minder kans is op scheurvorming. Omdat de vezels zo sterk zijn, hoeft het beton niet dik te zijn om een goede stevigheid te krijgen.

Schoonbeton

Schoonbeton is zoals de naam doet vermoeden een beton waarbij extra aandacht wordt besteed aan de esthetische kwaliteiten van het beton. Het wordt soms ook wel zichtbeton genoemd. Wanneer schoonbeton gebruikt wordt is het belangrijk goed voorbereid te zijn en erg nauwkeurig te werken omdat de reparatie van eventuele tekortkomingen bijna onmogelijk is. Het wordt onder andere gebruikt voor gevels, binnenwanden, geluidschermen en wegenbouw. 

Het zelf doen of toch een beton aannemer inschakelen?

Als je het toch liever zelf doet zoals de echte doe-het-zelvers, kan je best rekening houden met een aantal factoren:

  • Heb je een stabiele ondergrond?
  • Kan je aan het juiste beton komen?
  • Wat voor type vloer wil je bereiken?
  • Weet je welke soort betonnen vloer past bij jouw aangrenzende wanden?

Ben je toch niet helemaal overtuigd om het zelf te doen, kan je altijd terecht bij een ervaren vakman. Je kan makkelijk je betonvloer laten gieten door Trustup.be. We bieden een ruim aanbod vakmannen in jouw regio. Je kan eenvoudig zoeken naar een vakman in jouw buurt die gespecialiseerd is in beton. We raden aan om een aantal metsers te contacteren voor meer informatie en een offerte. Op deze manier kan je de vakman die de beste prijs-kwaliteit verhouding aanbiedt uitkiezen. 

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend advies over je vragen rond het leggen van beton bij jouw thuis!

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.