Chloor of zoutwater?

Zwembad
the_title()

Je zwembadwater helder, proper en veilig houden kan op verschillende manieren. Een belangrijke stap is je zwembadwater desinfecteren. Dit kan je doen met chloor of zout. Twijfel je tussen beide opties of weet je niet goed wat het is? Geen zorgen. In dit artikel leggen we het verschil tussen chloor en zoutwater uit en geven we de voor- en nadelen van beide opties zodat je een geïnformeerde keuze kan maken.

Wat is het verschil tussen een chloor en zoutwater zwembad?

Om bacteriën, algen en ziektekiemen te vermijden is het belangrijk om je zwembadwater te ontsmetten. Dit zorgt er bovendien voor dat het water proper en helder blijft.

Bij een chloor zwembad wordt het zwembadwater ontsmet met chemisch chloor. Je kan dit in de vorm van tabletten of korrels toevoegen of een automatische doseerinstallatie met vloeibare chloor  installeren.

Bij een zoutwater zwembad wordt het zwembadwater gedesinfecteerd met zwembadzout. Je voegt dit zout toe aan het water en een zoutwatersysteem zet het om in chloor. Je laat zo’n systeem best plaatsen door een zwembadbouwer. Beide manieren om je zwembad te ontsmetten bevatten dus chloor. Het verschil zit er in dat je bij deze optie chloor creëert op een natuurlijke manier en er dus geen chemicaliën aan de pas komen.

Hieronder leggen we voor beide opties uit hoe het precies werkt, en wat de voor- en nadelen en de prijs zijn.

Zwembad met chloor

Proces

Er zijn verschillende manieren waarop je chloor kan toevoegen aan je water.

Chloortabletten

Tabletten geven geleidelijk aan chloor af aan het water. Ze ontsmetten je zwembadwater op een continue manier. Gooi de chloortabletten zeker niet gewoon in het zwembadwater, maar stop ze in een vlotter of drijvende tablethouder.

Chloorgranulaat

Chloorgranulaat zijn korrels die het zwembadwater snel en direct desinfecteren. Dit is handig als de chloorwaarden te laag zijn. je lost het op in een emmer warm water en voegt het zo toe aan je zwembadwater.

Vloeibare chloor

De vorige twee opties voer je manueel uit. het is ook mogelijk een automatisch doseerapparaat te installeren. Je kiest best een type dat de chloorwaarde in je zwembad meet zodat het systeem vanzelf de juiste hoeveelheid chloor toevoegt.

Voordelen chloor

Aanschaf is niet duur

Bij een zout water zwembad moet je een zoutelektrolysetoestel aanschaffen, wat vrij duur is. Bij een chloorzwembad is dit niet nodig.

Geen zoute smaak

Bij chemische chloor krijg je zoet water in je zwembad, bij zoutwater smaakt het water lichtjes naar zout.

Geen roestvorming op aluminium of ijzeren zwembadonderdelen

Zout water kan bij aluminium of ijzer tot roestvorming leiden. Dit is niet het geval bij chloor.

Nadelen

Huidirritatie, rode ogen, chloorgeur,…

Door de chemicaliën is je zwembadwater minder gezond en zacht als bij zoutwater. Zeker bij een hoge chloorwaarde heb je meer kans op rode ogen, een sterke chloorgeur en een jeukende huid.

Meer onderhoud

Chemische chloor is een herhalingsproduct. Je moet het regelmatig aan het water toevoegen om bacteriën, algen, … te vermijden.

Meer onderhoudskosten

Doordat je chloor regelmatig moet bijvullen, kost het meer.

Chemische manier van desinfecteren

Chemische chloor is minder milieuvriendelijk en minder gezond dan de natuurlijke chloor die je bij een zoutwatersysteem creëert.

Prijs zwembad met chloor

Hoeveel geld je per jaar kwijt bent hangt af van de grootte van je zwembad, hoe vaak je het gebruik, de weersomstandigheden, … Gemiddeld betaal je zo’n 100-250 euro per jaar.

Zoutwater zwembad

Proces

  1. Voeg het zwembadzout (natriumchloride) één keer per jaar toe aan je zwembadwater.
  2. Het water stroomt door de filter en vervolgens door het zoutwatersysteem. Dit toestel scheidt doormiddel van een lage spanning (zoutelektrolyse) de chloride van het natrium. Op deze manier wordt natuurlijke chloor gecreëerd om het zwembadater te desinfecteren.
  3. De chloride bindt zich opnieuw met het natrium wanneer het uitgewerkt is, waardoor je opnieuw zout krijgt. Hierna start het hele proces opnieuw, het is dus een gesloten systeem. Je hoeft niet continu desinfectiemiddel toe te voegen aan je water.

Voordelen zoutwater

Geen jeukende huid, chloorgeur, rode ogen, …

Doordat er geen chemicaliën in het water zitten, heb je geen last van de ongemakken die er wel zijn wanneer je chloor water gebruikt

Minder onderhoud

Doordat je slechts één keer zout moet toevoegen en het systeem de rest van het werk doet, moet je zelf minder doen. Het is echter nog steeds belangrijk om de chloorwaardes via een toestel met ingebouwde sensor of met strips te controleren.

Minder onderhoudskosten

Je moet slecht één keer per jaar zout toevoegen. dat vertaalt zich logischerwijze in lagere onderhoudskosten.

Natuurlijk

Zout water is een natuurlijke manier om je zwembad te desinfecteren. Dit is goed voor het milieu en je gezondheid.

Nadelen

Prijs

De aanschaf van een zoutelektrolyse toestel is relatief duur. Dit verdien je op termijn echter terug door de lagere onderhoudskosten.

Het zwembadwater smaakt een beetje naar zout

Een zout water systeem heeft maar 3-4 gram zout per liter water nodig om goed te werken. Je water zal dus zeker niet naar zeewater ruiken en smaken, maar het is wel mogelijk dat het een klein beetje naar zout smaakt.

Roestvorming op aluminium of ijzer

Zoutelektrolyse kan tot roestvorming leiden op aluminium of ijzeren zwembadonderdelen. Dit kan je makkelijk vermijden door roestvrije materialen zoals kunststof te gebruiken.

Prijs zoutwater zwembad

De prijs van een elektrolysetoestel verschilt per zwembadsoort, de afmeting van je zwembad, … gemiddeld kost dit zo’n 200-3500 euro exclusief plaatsing. Voor 25 kilo zwembadzout betaal je ongeveer 15-20 euro. Om een gemiddeld buitenzwembad te desinfecteren betaal je jaarlijks ongeveer 75-100 euro. Voor een specifiekere prijsschatting van de jaarlijkse kosten van zowel een chloor- als zoutwater zwembad, neem je best contact op met een specialist.

Of je best een zoutwater zwembad of een chloor zwembad kiest, hangt onder andere af van je budget en je zwembad. Lijken beide opties je niet geschikt? Kijk dan ook eens naar andere desinfectietechnieken, zoals hydrolyse, ionisatie of UV-C lampen. Voor meer informatie of hulp bij de installatie van desinfectiesystemen kan je terecht bij een vakman.

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.