Wat is de prijs van spuitkurk?

Isolatie
the_title()

Er bestaan verschillende manieren om een gevel te bekleden, spuitkurk is hier één van. Het heeft veel goede kwaliteiten, het is onder andere bestand tegen vocht en het heeft een hoge warmteopslagcapaciteit. Daarnaast is het een duurzaam materiaal dat er esthetisch uitziet. In dit artikel kom je te weten wat spuitkurk precies is, wat de vele voordelen zijn en tot slot wordt de prijs besproken. 

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk is een soort gevelbekleding. Het is een natuurlijke kurk in spuitvorm. Niet elke soort gevelbekleding heeft isolerende eigenschappen, maar bij spuitkurk is dit wel het geval. Bovendien is gespoten kurk beschikbaar in verschillende kleuren en korrelgroottes, waardoor je het uiterlijk van je huis kan aanpassen naargelang je smaak en voorkeur. Zeker bij het renoveren van een gevel is het een handig materiaal: het hecht zich makkelijk aan veel verschillende materialen. 

Het is gemaakt op basis van kurkgranulaat en acrylhars. Het wordt rechtstreeks op de gevel gespoten, meestal in twee lagen. Het beschermt goed tegen vocht en kou. 

Esthetische eigenschappen 

Er is veel keuze qua kleuren en korrelgroottes. Hierdoor kan je de gevel van je huis volledig aanpassen aan jouw smaak. Vaak wordt een standaard middel-grove korrel gebruikt omdat dit het mooist oogt. Het materiaal kan aangebracht worden op een cementeringslaag, waardoor een egale look ontstaat die lijkt op crepi. Een andere mogelijkheid is om het kurk aan te brengen op de bestaande stenen. In dit geval blijft de structuur van de stenen zichtbaar.

Isolerende eigenschappen

Gevelbekleding  wordt meestal in combinatie met isolatie geplaatst, maar het heeft op zichzelf al isolerende eigenschappen. Kurk wordt gebruikt om gevels, muren, plafonds, zolders en kelders waterdicht te maken en thermisch te isoleren. 

De isolatiewaarde hangt af van de laagdikte. Over het algemeen is de laag spuitkurk dunner dan een laag isolatiemateriaal. Het valt niet te vergelijken met de isolatiecapaciteit van bijvoorbeeld een isolatieplaat. Het heeft dus vooral een bufferende isolatiecapaciteit. Voor sommige woningen zal de isolatiecapaciteit voldoende zijn, maar bij andere woningen is het aangeraden om het te combineren met extra isolatie. 

De voor- en nadelen

Een gevel die bekleed is met gespoten kurk biedt een aantal voordelen: 

  • Het is milieuvriendelijk.
  • Het is een duurzaam materiaal: het is bestand tegen UV-licht en is kras- en slijtvast.
  • Het biedt thermische en akoestische bescherming.
  • Het is waterbestendig en ademend.
  • Het zorgt, net als bij isolatiemateriaal, voor een lagere energierekening. 
  • Het heeft brandwerend eigenschappen.
  • Het heeft geen speciaal onderhoud nodig; je kan het makkelijk schoonmaken door er met bijvoorbeeld een tuinslang op te spuiten.
  • Het is een elastisch materiaal, waardoor het risico op scheuren geminimaliseerd wordt.
  • Het heeft esthetische voordelen.

Naast de vele voordelen, heeft het ook enkele nadelen. Een nadeel is dat de gevel proper moet zijn en geen scheuren mag hebben vooraleer spuitkurk aangebracht kan worden. Als dit niet het geval is, moeten er eerst reinigings-of herstellingswerken uitgevoerd worden en dit kan voor extra kosten zorgen. Daarnaast is het geen perfecte vervanging van isolatie: de isolerende eigenschappen zijn goed, maar het is beter een combinatie te nemen van spuitkurk en een soort muurisolatie. 

Verschil spuitkurk en crepi

Spuitkurk en crepi worden door hun gelijkaardig uiterlijk vaak vergeleken met elkaar. Ze hebben ook gelijkaardige voordelen. Het verschil zit voor het grootste deel in de manier waarop beide materialen aangebracht worden op de gevel: spuitkurk wordt makkelijk en snel op de muur gespoten, terwijl het aanbrengen van crepi een arbeidsintensiever proces is. De prijs van spuitkurk verschilt ook met die van crepi: crepi kost ongeveer 40-140 euro per vierkante meter. De prijs van spuitkurk wordt hieronder besproken. 

De prijs van spuitkurk

De gemiddelde prijs ligt tussen de 60 en 80 euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van enkele factoren, onder andere het aantal lagen dat aangebracht moet worden, de totale oppervlakte die bekleed moet worden en de bereikbaarheid van de gevel. Ook is het belangrijk rekening te houden met mogelijke herstellingswerken.

OnderlaagGemiddelde prijs van spuitkurk per m²
Spuitkurk op steenstructuur€ 55-85
Spuitkurk op uitvlakkingslaag€ 95-115
Spuitkurk op uitvlakkingslaag met isolatie€ 140-160

Vraag een gratis offerte aan voor spuitkurk

Het is dus een zeer goed materiaal om je gevel vorm mee te geven. Naast de esthetische eigenschappen heeft het nog een groot aantal andere voordelen: het is duurzaam, makkelijk aan te brengen, onderhoudsvriendelijk en heeft isolerende eigenschappen. 

Ben je op zoek naar adviezen met betrekking tot je gevelbekleding, wil je graag extra uitleg over gespoten kurk of andere materialen, wil je weten of spuitkurk in jouw geval voldoende isolerende capaciteiten heeft of vraag je je af wat de specifieke prijs zou zijn voor jouw gevel? Neem dan contact op met een vakman

Vraag een gratis offerte aan voor spuitkurk

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.