Waarom een groendak laten plaatsen

Bouwen Buiten Daken
the_title()

Steeds meer Belgen kiezen ervoor om een groendaken te laten plaatsen. Dit is een dakbedekking waarbij er een laag gras, planten of bomen op wordt aangelegd. Dit soort daken bieden talloze voordelen voor zowel het milieu als voor de bewoners. 

Ten eerste zorgen groendaken voor een uitstekende isolatie. De laag met aarde en planten isoleren het huis boven op de traditionele dakbedekking. Hierdoor bespaar je fors op je energierekening, omdat je minder energie nodig hebt om het huis te verwarmen of te koelen.

Daarnaast dragen groendaken bij aan een gezondere leefomgeving. Planten en bomen produceren natuurlijk zuurstof en verminderen de hoeveelheid CO2 in de lucht. Bovendien verminderen groendaken ook het lawaai, wat van pas komt in drukke, stedelijke gebieden.

Als derde zijn groendaken zeer duurzaam. Ze beschermen het dak tegen uv-straling en allerlei weersinvloeden, waardoor de levensduur van je dak verlengd wordt. Bovendien verbetert de laag aarde en planten de waterafvoer en voorkomt het verstoppingen van riolen.

Tot slot kunnen groendaken zeer mooi zijn. Door gebruik te maken van verschillende kleuren bloemen en allerlei soorten beplanting transformeer je een saai dak meteen naar een rustgevende, groene plek. Hierdoor stijgt de waarde van je woning ook. Ze creëren een aangename en natuurlijke omgeving en zijn daarom een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar duurzaamheid en comfort.

Er zijn dus er vele redenen om de plaatsing van een extensief groendak te overwegen. Van milieuvoordelen tot het wooncomfort dat stijgt; Het juiste type groendak is een uitstekende keuze voor iedereen die hun huis comfortabeler, gezonder en duurzamer wil maken.

Een groendak? Wat is dat nu juist?

Groene daken zijn een vorm van dakbedekking waarbij er een laag gras, planten of bomen op het dak wordt aangelegd. Het is een populaire optie voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame manier om te isoleren. In tegenstelling tot traditionele dakbedekkingen, biedt een groendak vele voordelen voor het milieu en de bewoners.

Een groendak bestaat uit verschillende lagen, waaronder een waterdichte laag, een drainage- en wortellaag en een groenlaag. De waterdichte laag beschermt het huis tegen regen en andere weersinvloeden, terwijl de drainage- en wortellaag zorgt voor een goede waterafvoer. De groenlaag bestaat uit gras, planten of bomen en zorgt voor de verbetering van de luchtkwaliteit en het milieu.

Dit soort dak isoleert het huis beter dan traditionele dakbedekking, waardoor je minder energie nodig hebt om het huis te verwarmen of te koelen. Dit zal je dus zeker merken aan je portemonnee. Het biedt daarnaast ook bescherming tegen uv-stralen en het verlengt de levensduur van het dak. Groendaken dragen ook bij aan een gezondere leefomgeving door de productie van zuurstof en het verminderen van CO2 in de lucht. Bovendien verminderen groendaken lawaai, waardoor ze een aangename en comfortabele omgeving bieden in drukkere gebieden met veel verkeer.

Kort samengevat is een groendak dus een unieke en duurzame vorm van dakbedekking die vele voordelen biedt voor jouw gezin als voor het milieu. Of je nu op zoek bent naar een comfortabele en gezonde leefomgeving of naar een manier om de waarde van je huis te laten stijgen: een groendak is de oplossing.

Natuurlijke UV licht

Wat is het nut van een groendak?

Het nut van een groendak is niet te onderschatten. Dit type dakbedekking biedt veel voordelen op verschillende vlakken. Zo absorbeert het regenwater, wat zorgt voor een vertraagde afvoer naar het riool. Dit maakt dat de belasting hierop verminderd wordt en overstromingen worden gereduceerd. Daarnaast bespaar je op je energiefactuur. Een groendak isoleert namelijk het huis beter dan de gewone dakbedekkingen. Dit resulteert in lagere energiekosten en een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Goed voor jouw portemonnee én de natuur.

Groendaken dragen ook bij aan de productie van een schonere lucht. Het zorgt voor meer zuurstof en het vermindert CO2 in de lucht. De planten filteren al het fijnstof waardoor de lucht gezuiverd wordt. Deze beplanting is niet enkel praktisch, maar ook mooier dan een gewoon dak. Ze creëren een natuurlijke omgeving vol biodiversiteit. Hierdoor wordt de waarde van het huis ook verhoogd. Ideaal dus als je het wil verkopen of verhuren.

Ook verminderen groendaken het lawaai in stedelijke gebieden. De planten absorberen geluidstrillingen, waardoor het als het ware werkt als geluidsbarrière rondom een pand. 

Tenslotte zorgt een duurzaam groendak voor een langere levensduur van je dak. Het organisch materiaal beschermt je woning enorm goed tegen extreme weersinvloeden zoals felle regen of veel wind.

Groene daken heeft dan misschien een kostenprijsje, maar je krijgt er jarenlang profijt voor in ruil. Wil je ook genieten van alle voordelen van deze nuttige investering? Contacteer dan een professional voor een offerte op maat.

Hoeveel kost een groen dak?

De prijzen van groendaken variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals grootte, complexiteit en het soort beplanting. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste factoren die de prijs van een sedumdak beïnvloeden.

  • Grootte: De grootte van het dak is de belangrijkste factor die de prijs beïnvloedt. Hoe groter het dak, hoe hoger de kosten natuurlijk zullen zijn.
  • Complexiteit: De complexiteit van het dak zoals het aantal dakramen en hellingen beïnvloeden de prijs ook. Een complex dak zal meer tijd en materiaal vereisen, wat de kosten uiteindelijk verhogen.
  • Soort beplanting: Het soort beplanting dat je kiest, heeft ook invloed op de prijs. Sommige soorten beplanting zijn duurder dan andere, dus je moet rekening houden met dit aspect als je een groendak overweegt. 
  • Installatie: De prijs van de installatie van een daktuin varieert ook afhankelijk van de professional die je kiest. Het is belangrijk om offertes van verschillende bedrijven te vergelijken en ervoor te zorgen dat je een bedrijf kiest dat bekwaam is en ervaring heeft met het installeren van groendaken.

Om toch een schatting te geven voor de prijs van een groendak, dan moet je rekenen tussen € 30 en € 100 per vierkante meter. Dit is duurder dan traditionele dakbedekking, maar de investering is de moeite waard als je alle voordelen van deze groene oplossing wil verkrijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat een groendak een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief is dat de waarde van je huis verhoogt en bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.

Krijg vlinders in de buik met de aanleg van je nieuw duurzaam hellend dak
Een duurzame nieuwbouw om trots op te zijn.
Wandelpaden op je woning

Wat zijn de nadelen van een daktuin?

Een groendak is een populaire optie voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke en duurzame oplossing voor hun dak. Maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het installeren van een groendak. Zo zijn er als eerste de hogere initiële kosten. Hoewel een groendak op lange termijn voordeliger zal zijn, zijn de kosten in het begin hoger dan die van een traditioneel dak. Het is belangrijk om te beslissen of je deze grote kost nu wil maken, vooraleer je overgaat naar de plaatsing.

Daarnaast vereist een groendak meer onderhoud dan een traditioneel dak. Het beplantingsbed moet regelmatig worden bijgehouden en bewaterd om ervoor te zorgen dat de beplanting gezond blijft en het dak niet beschadigd wordt. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Bovendien is een daktuin zwaarder dan een traditioneel dak en kan daarom extra sterkte vereisen van de dakconstructie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis geschikt is voor het installeren van een groendak. Een professional kan deze inschatting voor jou maken.

Tenslotte is het beplantingsbed op een groendak is meestal gemaakt van waterdoorlatend materiaal en dit kan daarom leiden tot lekkage als het niet goed is geïnstalleerd. Het is dus van groot belang om te zorgen dat je een professioneel bedrijf kiest met ervaring in het installeren van groendaken om dit risico te verminderen.

Er zijn dus zowel voor- als nadelen verbonden aan het installeren van een groendak. Hou hier zeker rekening mee vooraleer je overgaat tot de installatie ervan. Door een professional te contacteren kan je samen bespreken of de plaatsing van een groendak mogelijk is voor jouw woning.

Wat is de helling van een groendak?

De helling van een sedumdak is een belangrijke factor waarmee rekening moet gehouden worden bij het ontwerpen en installeren van een groendak. Deze bepaalt hoeveel water het groendak kan afvoeren en hoe goed het dak geventileerd is. Een te steile helling kan leiden tot lekkages, terwijl een te lage helling de groei van de beplanting belemmert.

Als richtlijn wordt een helling van 2 tot 4 procent aanbevolen voor groendaken. Dit is voldoende om water af te voeren, maar laag genoeg om beplanting voldoende ruimte te bieden om te groeien en te bloeien. Het is belangrijk om rekening te houden met de beplanting die je op het dak wilt plaatsen en de lokale weersomstandigheden. Deze kunnen invloed hebben op de uiteindelijke helling.

Let ook zeker op de datum van eventuele plaatsing. Een groendak moet namelijk op het juiste moment worden geïnstalleerd. Ze moeten worden gelegd wanneer de grond niet te nat is, omdat dit het risico op lekkage verhoogt. Bovendien is het ook belangrijk om de juiste drainage en bewateringssystemen te installeren om ervoor te zorgen dat het groendak voldoende geventileerd en bewaterd wordt.

Over het algemeen is de helling van een groendak een belangrijk aspect. Het moet zorgen voor een voldoende waterafvoer, maar ook voor voldoende ruimte voor beplanting. Door deze factoren in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je groendak duurzaam, efficiënt en effectief is.

Welke soorten groendaken zijn er?

Er zijn verschillende soorten groendaken die variëren in beplanting, onderlaag en ontwerp. De meest populaire zijn onder andere:

Intensieve groendaken

Dit soort daken hebben een dichte beplanting en lijken op een tuin zoals je die ook op de begane grond zou hebben. Hierdoor hebben deze groendaken meer beplanting en onderhoud nodig dan andere soorten groendaken

Extensieve groendaken

Extensieve groendaken hebben een dunnere laag beplanting die weinig onderhoud vereisen en daarom geschikt zijn voor grotere daken of gebouwen met beperkte toegang. Het grote voordeel is dat het goedkoper is dan een intensief groendak.

Sedum groendaken

Dit soort groendaken zijn voorzien van een laag sedum. Dit zijn vetplanten die veel vocht kunnen opnemen in hun bladeren. Hierdoor zijn ze goed bestand tegen langdurige hitte en kunnen ze droogte verdragen. 

Wilde bloemen groendaken

Ook groendaken kunnen beplant worden met mooie wilde bloemen en grassen. Deze bieden een natuurlijk uitzicht en zijn geschikt voor daken met een helling van 2 tot 4 procent. Daarnaast kan je het dak volledig personaliseren met de soort bloemen die jij mooi vindt.

En nog veel meer…

Er zijn nog talloze soorten groendaken, zoals een groendaken voor voedselproductie. Deze soort is ontworpen om voedsel te produceren zoals groenten, fruit en kruiden. Er zijn ook groendaken die zijn ontworpen voor specifieke functies, zoals waterretentie, verkoeling of geluidsdemping. Het is belangrijk om na te kijken wat voor soort groendak het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Een professionele plaatser van groendaken kan je hierbij helpen. Aarzel dus niet om contact met hen op te nemen via TrustUp.

Waar vind ik een dakwerker die een groendak kan plaatsen?

Er zijn verschillende manieren om een dakwerker te vinden die ervaring heeft met het installeren van groendaken:

  • Vraag om referenties: Vraag aan vrienden, familie of buren of zij een dakwerker kennen die ervaring heeft met het installeren van groendaken. Zo kan je ook meteen een beeld krijgen van de geleverde werken.
  • Contacteer lokale dakbedekkingsbedrijven: Zoek bedrijven in de buurt op die zich richten op dakbedekking en vraag of zij ervaring hebben met groendaken.
  • Bekijk online beoordelingen: Kijk online naar beoordelingen en recensies van dakwerkers. Dit kan je helpen om een beeld te schetsen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de vakman of organisatie.
  • Zoek op TrustUp: De beste manier om een erkend dakwerker voor groendaken te vinden is via TrustUp. Hierop worden allemaal gecertificeerde dakwerkers opgelijst. Bekijk en vergelijk deze gemakkelijk en vraag een offerte aan. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dakwerker die je overweegt, gekwalificeerd is en beschikt over de juiste vergunningen en verzekeringen. TrustUp maakt dit gemakkelijk door enkel bedrijven op te lijsten die zorgvuldig gecontroleerd worden

Hoe onderhoud je een groendak?

Een groendak is een fantastische toevoeging aan elk gebouw, maar om het optimaal te laten functioneren en de levensduur te verlengen, is regelmatig onderhoud nodig. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je moet nemen om je groendak in topconditie te houden:

  • Regelmatige inspectie: Het is belangrijk om je groendak regelmatig te inspecteren en te controleren op tekenen van schade, waterlekkages of verzakkingen. Door dit grondig na te kijken kan je de eerste signalen van een defect snel opsporen en verhelpen. Zo vermijd je zware schade. 
  • Waterbeheer: Overmatige wateropbouw op het dak kan schade veroorzaken aan de dakbedekking en afvoer. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of er geblokkeerde afvoeren in de drainage zijn. Door deze tijdig te verhelpen vermijd je opstoppingen.
  • Veeg het dak schoon: Verwijder regelmatig bladeren, vuil en andere verontreinigingen van het groendak om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Hierdoor zorg je er ook voor dat de beplanting optimaal kan groeien.
  • Beheer van het groen: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het groen op het dak niet te dichtbegroeid raakt. Overmatige begroeiing kan leiden tot schade aan de dakbedekking en kan ook de drainage belemmeren. Snoeien en beheren van het groen zal de groei en de gezondheid van de planten bevorderen.
  • Bemesten en irrigeren: Om de beplanting op het dak gezond te houden, is regelmatig bemesten en irrigeren nodig, vooral tijdens perioden van droogte of hoge temperaturen.

Het is aanbevolen om een professionele dakwerker in te schakelen om het groendak te inspecteren en onderhoud uit te voeren, vooral wanneer er complexe taken of reparaties nodig zijn. Zo blijft je dak stralen en kan je er nog jaren van genieten.

Laat de overshot van je drainagelaag verwijderen door de juiste aannemer
Een volwaardige tuin op je dak
Een moestuin met wortels, mossen en struiken

Kan een groendak met zonnepanelen?

Veel mensen vragen zich af of een groendak mogelijk is in combinatie met zonnepanelen. Het zijn beide duurzame investeringen en het is gelukkig mogelijk om deze samen te plaatsen. Een groendak biedt namelijk een uitstekende ondergrond voor zonnepanelen, aangezien de vegetatie bescherming biedt tegen zonnewarmte. Vervolgens wordt deze warmte gebruikt om de panelen te koelen en hun efficiëntie te verbeteren. Bovendien kan het groene dak als een extra bescherming voor de panelen fungeren en tegelijkertijd een natuurlijke uitstraling toevoegen aan je woning.

Hou er echter wel rekening mee dat de installatie van zonnepanelen op een groendak specifieke technische vereisten heeft en dat het belangrijk is om een ervaren dakwerker in te huren voor de installatie. Het is ook belangrijk om na te kijken of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen en of de ondersteuning van het dak voldoende is om het gewicht te dragen. Zo kan je zeker zijn van een mooi, duurzaam dak in combinatie met energie-efficiënte panelen.

Moderne innovatie voor duurzame dakconstructie

Wat is de levensduur van een groendak?

De gemiddelde levensduur van een groendak varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de materialen, hoe goed het onderhouden is, de weersomstandigheden en het ontwerp van het dak. In het algemeen is de verwachte levensduur van een groendak ongeveer 20 tot 30 jaar.

Met regelmatig onderhoud kun je de levensduur van het groendak echter verlengen en problemen snel opsporen en oplossen. Er wordt aangeraden om 1 à 2 keer per jaar een grondige onderhoudsbeurs te laten uitvoeren. Daarnaast blijft het belangrijk om doorheen het jaar eventueel onkruid te wieden, bladresten te verwijderen, de afvoer te controleren, … Zo ben je zeker dat problemen vermeden worden. Het is ook belangrijk om bij de aanschaf van een groendak te kiezen voor hoogwaardige materialen en een gecertificeerd installateur die het dak op de juiste manier zal plaatsen. 

Als je twijfelt over eventuele problemen met je groendak, is het het beste om de hulp in te schakelen van een professionele dakwerker. Deze kan de staat van het groendak beoordelen en eventuele problemen opsporen en oplossen. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een professional via TrustUp. Hierop kan je gemakkelijk verschillende gecertificeerde bedrijven bekijken en vergelijken. In een paar muisklikken heb je meerdere gratis offertes aangevraagd, waardoor het makkelijk is om de beste deal te maken voor jouw project.

Hoeveel subsidie krijg je voor een groendak?

De prijs van de subsidie voor een groendak in België is afhankelijk van een aantal factoren. Sommige gemeenten geven hier premies voor. Je gaat dit best na met de online premiezoeker van de overheid. Zo kan je nagaan of jouw woonplaats zo’n subsidie geeft. Vraag ook zeker bij de gemeente na of er een bouwvergunning voor nodig is, want dit kan soms het geval zijn.

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor mensen die hun dak willen bedekken met vegetatie. Zo komt een groendak bij de nieuwe “Mijn VerbouwPremie” ook aan bod, maar dan geldt dit enkel voor de draagstructuur en waterdichte bedekking.

Hou er rekening mee dat de regelgeving en de beschikbare subsidies voor groendaken regelmatig kunnen veranderen, dus het is belangrijk om altijd up-to-date informatie te verkrijgen voordat je een groendak laat installeren. Hiervoor contacteer je best jouw gemeente om 100% zeker te zijn. Zo vermijd je boetes en kan je de meest optimale premie verkrijgen.

Kun je lopen op een groendak?

Het antwoord of je kan lopen op een groendak is ja en nee. Of het bewandelbaar is, hangt af van verschillende factoren zoals het ontwerp van het dak, de grootte, de dichtheid van de vegetatie en de sterkte van het onderliggende dak. 

Sommige groene platte daken zijn specifiek ontworpen om als wandelplaats te dienen, terwijl andere alleen bedoeld zijn om de duurzaamheid van het gebouw te verbeteren of gewoon omdat het mooi is. Deze groendaken zijn meestal niet sterk genoeg om het gewicht van mensen en andere objecten te dragen.

Voordat je op een groendak loopt, is het het beste om dit na te vragen aan de dakwerker die het groendak heeft geïnstalleerd. Er kunnen ook specifieke richtlijnen zijn die moeten worden opgevolgd, zoals bijvoorbeeld het maximale gewicht dat het dak kan dragen. Als je deze niet naleeft kan het dak beschadigd geraken waardoor het gerepareerd zal moeten worden.

In het algemeen is het dus niet aanbevolen om zonder toestemming op een groendak te lopen. Pas als je dit hebt nagevraagd bij een professional kan je met een gerust hart je dak betreden. Het is altijd het beste om de veiligheid te waarborgen en eventuele schade aan het groendak te voorkomen door gewoon op de grond te blijven. We raden je zeker aan om niet op je hellend dak te wandelen!

Hoeveel bespaar je met een groendak?

Een groendak kan een effectieve manier zijn om geld te besparen op energiekosten en het verbeteren van het comfort van je woning. Maar hoeveel precies je kunt besparen, is afhankelijk van verschillende factoren.

Dit groene dak fungeert als isolatie en helpt bij het reguleren van de temperatuur in je huis. Hierdoor wordt de warmte beter vastgehouden in de winter en de frisse lucht zal binnenblijven in de zomer. Dit zal leiden tot een vermindering van de energiekosten. Gemiddeld kan je toch wel rekenen op de helft van je huidige verwarmingskosten, mits dat de ramen en muren ook goed geïsoleerd zijn.

Prachtige uitstraling met jouw eigen groene dak

Ook de waarde van je huis zal stijgen door het toevoegen van een groendak met maar liefst 4 tot 8%. Hierdoor kan je eventueel op termijn ook een financieel voordeel hebben bij de verkoop.

Het is dus moeilijk om precies te zeggen hoeveel je kunt besparen met een groendak, aangezien dit afhankelijk is van een aantal factoren. Je kan er wel zeker van zijn dat je bespaart, want door het verbeteren van de energie-efficiëntie van je woning, zijn aanzienlijke besparingen gegarandeerd.

Hoe goed isoleert een groendak?

Een groendak isoleert uitstekend en is daarom een populaire keuze voor veel mensen die op zoek zijn naar een duurzame manier om hun huis te verbeteren. Een groendak bestaat uit een laag van vegetatie en bodem die dienen als isolatie voor je dak en woning.

Het biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele daken, waaronder een betere regulatie van de warmte en bescherming tegen extreme temperaturen. Bovendien beschermt het groene dak tegen geluidsoverlast en verbetert het de luchtkwaliteit. Hoe goed het juist isoleert hangt af van het soort groendak. Een extensief dak met veel vetplanten zal beter isoleren dan een variant met minder beplanting. Je contacteert best een expert om na te gaan welke soort beplanting het beste past bij jouw isolatievoorkeuren.

Een goed ontworpen en geïnstalleerd groendak kan je huis niet alleen beter isoleren, maar het kan je ook helpen om je energiekosten te verlagen. Daarom is het belangrijk om een ervaren dakwerker in te huren voor de installatie van een groendak, om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier geïnstalleerd wordt. Zo geniet je van alle voordelen van een uitstekend isolerend groendak. 

Een dak met een dikkere substraatlaag

Zijn groendaken verplicht?

Nee, een groendak is niet verplicht in België. Er zijn geen wetten of voorschriften die specifiek vereisen dat een groendak geïnstalleerd moet worden op een gebouw, maar het is wel een slimme investering. Door het belang voor het milieu wordt het steeds belangrijker om je woning duurzamer te maken. Daarom bieden sommige gemeentes premies voor groendaken en andere groene werkzaamheden aan. Het is dus niet gek om te denken dat een groendak binnen een paar jaar misschien wel verplicht kan worden. We raden het dus zeker aan je aan om deze slimme investering te doen met het oog op een duurzame toekomst.

Het is altijd aan te raden om de lokale voorschriften van de gemeente te controleren voordat je begint met de installatie van een groendak, want in sommige gevallen is een vergunning nodig. Een gecertificeerd dakwerker kan je hierbij helpen. De beste manier om deze te vinden is via TrustUp. Bekijk en vergelijk gemakkelijk verschillende dakwerkers voor groendaken en vraag een offerte aan. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dakwerker die je overweegt, gekwalificeerd is en beschikt over de juiste vergunningen en verzekeringen. TrustUp maakt dit gemakkelijk door enkel bedrijven op te lijsten die zorgvuldig gecontroleerd worden. Zo ben je zeker van een professioneel vakman voor jouw project.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis een offerte aan om het juiste groene dak voor jouw woning te vinden!

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.