Het werk van een elektricien doe je niet zomaar zelf

Elektriciteit
the_title()

Er zijn veel redenen om een elektricien in te schakelen, vandaar dat veel mensen ook op zoek zijn naar een gecertificeerde technieker in hun buurt. Een elektricien wordt vooral ingeschakeld voor reparaties of installaties van het elektrisch netwerk in een woning. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het uitkiezen van een betrouwbare elektricien in jouw buurt. 

Certificering en licenties

Zorg dat de elektricien die je inschakelt, beschikt over de juiste certificering en licenties voor de elektrotechnische werkzaamheden. Dit betekent dat ze zijn opgeleid moeten zijn om veilig en effectief werk te verrichten. Het is dus zeker aangeraden om beroep te doen op erkende elektriciens.

Verzekering

Vraag naar de verzekering van de elektricien en controleer of deze geldig is. Dit beschermt je tegen eventuele schade of ongelukken die tijdens het werk kunnen optreden.

Referenties

Vraag om referenties en neem de tijd om deze te controleren. Praat met mensen die de elektricien al eerder hebben ingeschakeld en vraag naar hun ervaringen. Zo krijg je een idee van de kwaliteit en service.

Prijzen

Vergelijk de prijzen van verschillende elektriciens en kijk of ze overeen komen met de marktprijzen. Is het bedrag extreem hoog of laag? Dan moet er een belletje gaan rinkelen. Voor een ervaren elektricien betaal je gemiddeld tussen de 30 à 50 euro.

Overeenkomsten

Zorg voor een duidelijke en gedetailleerde overeenkomst met de elektricien, inclusief de prijs, de tijdsduur van het project, eventueel een verlaagd btw tarief in uitzonderlijke gevallen en de verantwoordelijkheden van beide partijen. Dit regel je in de offerte.

Communicatie

Zorg dat de elektricien of het bedrijf goed communiceert en duidelijke afspraken maakt. Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt en vertrouwt op de elektricien die je inschakelt.

In 2023 moet je dus op deze zes zaken letten bij het uitkiezen van een elektricien. Door goed voorbereid te zijn en de juiste vragen te stellen, kun je ervoor zorgen dat je de beste elektricien in de buurt inhuurt en dat je project veilig en efficiënt verloopt.

Wat is een elektricien? 

Een elektricien is een professional die gespecialiseerd is in het installeren, onderhouden en repareren van elektrische systemen en apparatuur. Het is een belangrijke functie bij bouw- en renovatieprojecten, omdat elektriciteit natuurlijk een onmisbare voorziening is in elke woning of gebouw.

Een elektricien verricht verschillende soorten werkzaamheden, variërend van het installeren van elektrische schakelaars tot het vervangen van verouderde bedrading. Het opsporen en verhelpen van elektrische problemen hoort hier natuurlijk ook bij. Deze technieker moet kennis hebben van de veiligheidsvoorschriften en wetgeving rondom elektriciteit en moet op de hoogte zijn van de nieuwste technologieën en innovaties in de sector. Daarom schoolt een elektricien vaak bij.

Een elektricien moet ook goed kunnen communiceren en samenwerken met andere bouw- en installatieprofessionals, zoals aannemers en architecten, om ervoor te zorgen dat het elektrische systeem naar verwachting werkt en aan de specifieke eisen voldoet.

In het algemeen is een elektricien verantwoordelijk voor het waarborgen van de elektrische veiligheid in huizen en gebouwen. Als er een elektrische storing optreedt of als je een nieuw elektrisch systeem wilt installeren, is een elektricien de professional die je nodig hebt om het werk op een professionele en veilige manier uit te voeren.

Zekeringskast vervangen? Dan heb je heb elektricien nodig

Welke soorten elektriciteitswerken zijn er?

Er zijn verschillende soorten elektriciteitswerken met elk hun eigen vereisten. Over het algemeen kunnen deze werken opgedeeld worden in drie grote categorieën: Algemene elektriciteitswerken, kleine elektriciteitswerken en industriële elektriciteitswerken.

Weet je niet goed onder welke categorie jouw werkzaamheden vallen? Dan lichten we deze graag kort toe. Scroll verder naar onder om een meer gedetailleerde beschrijving te lezen.

Algemene elektriciteitswerken

Dit omvat werkzaamheden zoals het installeren of vernieuwen van elektriciteit of elektrische installaties in woningen en kleine bedrijven. Ook de integratie van domotica valt hieronder. Deze werkzaamheden vereisen niet veel specifieke technische kennis, maar een elektricien moet wel op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften en de relevante wetgeving.

Kleine elektriciteitswerken

Kleine elektriciteitswerken omvatten het verbeteren of vervangen van kleine elektrische onderdelen. Het varieert van het installeren van een nieuw stopcontact tot een lamp vervangen. In tegenstelling tot grote elektrische installaties zijn deze natuurlijk kleiner in omvang en minder complex, maar nog steeds belangrijk voor de veiligheid en functionaliteit van het volledig elektrisch systeem.

Een aantal veel voorkomende voorbeelden van kleine elektriciteitswerken zijn:

  • het vervangen van stopcontacten en schakelaars;
  • het installeren van nieuwe verlichting zoals ledverlichting of andere lampen;
  • het vervangen van een defecte elektrische kabel;
  • het toevoegen van stopcontacten of verdeelkasten;
  • het verhelpen van stroomstoringen of kortsluiting.

In sommige gevallen is het mogelijk om kleine elektriciteitswerken zelf uit te voeren, maar dit is alleen aan te raden als je over voldoende kennis en ervaring beschikt. Daarnaast moet je ook de noodzakelijke gereedschappen en materialen bij de hand hebben. In andere gevallen, zoals wanneer je met hoogspanning werkt of als je niet zeker weet hoe je de werkzaamheden moet uitvoeren, is het beter om een professional in te schakelen.

Industriële elektriciteitswerken

Sommige elektriciens spitsen zich toe op industriële elektriciteitswerken. Dit zijn allerlei werken in de productie- en fabrieksomgeving. Denk hierbij aan de plaatsing van nieuwe elektrische machines evenals het onderhoud en vervanging van bestaande systemen. Het doel van industriële elektriciteitswerken is om productieprocessen efficiënt en vlot te laten verlopen.

Industriële elektriciteitswerken kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het installeren van transformatoren, motoren, elektrische verdeelkasten, overspanningsbeveiligingen, … Bovendien kunnen deze werken ook gericht zijn op de integratie van slimme technologieën om het productieproces te optimaliseren.

Elektrische schema's

Als je van plan bent om elektriciteitswerken te laten uitvoeren aan industriële installaties contacteer je best een expert. Deze werken zijn vaak complex en vereisen natuurlijk specifieke kennis en ervaring. Bovendien is het ook belangrijk om te voldoen aan de geldende veiligheids- en kwaliteitsnormen. Een onjuiste installatie of vervanging van elektrische componenten kan leiden tot defecten en gevaar. Via TrustUp kom je gemakkelijk in contact met elektriciens gespecialiseerd in allerhande elektriciteitswerken. Bekijk en vergelijk verschillende bedrijven of vakmannen en vraag meteen een offerte aan. Zo kan je de beste professional uitkiezen voor jouw project.

Algemene elektriciteitswerken

Algemene elektriciteitswerken omvatten allerlei projecten die betrekking hebben op de elektriciteit in een gebouw. Hieronder bespreken we drie veel voorkomende soorten algemene elektriciteitswerken: het vernieuwen van elektriciteit, het plaatsen van nieuwe elektrische installaties en het opzetten van domotica systemen.

Elektriciteit vernieuwen

Heb je een woning gekocht die nood heeft aan een grondige renovatiebeurt? Dan kan het zijn dat de elektriciteit vernieuwd moet worden. Dit omvat de vervanging van verouderde elektrische componenten zoals de bedrading, schakelaars en verlichting. Het doel hiervan is om het systeem veiliger, moderner en efficiënter te maken. 

Elektricien voert je nieuwe bedrading uit

Nieuwe elektrische installatie

Van plan om een woning te laten bouwen? Dan zal je een elektricien moeten inhuren om een nieuwe elektrische installatie te laten plaatsen.  Dit omvat het aanleggen van bedrading, het installeren van verdeelkasten, schakelaars, verlichting én de aansluiting hiervan op het elektriciteitsnetwerk. Deze werken vereisen veel expertise en ervaring omdat dit de basis voor de elektriciteit in een gebouw.

Domotica systeem 

Steeds meer Belgen kiezen voor de integratie van domotica in hun woning. Het maakt het leven dan ook een stuk gemakkelijker, want je kan allerlei processen automatiseren en bedienen via een app. De verlichting dimmen, de verwarming opzetten als je bijna thuiskomt, de rolluiken elke avond naar beneden laten gaan, … Het opzetten van een geheel domoticasysteem in een woning vereist natuurlijk de hulp van een ervaren elektricien, zo ben je zeker van een veilige en correcte installatie.

Algemene elektriciteitswerken zijn belangrijk voor de veiligheid, het comfort en de efficiëntie van een woning of gebouw. Het is daarom van groot belang om een gekwalificeerde en ervaren elektricien in te schakelen wanneer je wil werken aan de elektriciteit in je woning of bedrijf. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een vakman. Via TrustUp kan je gemakkelijk ervaren elektriciens in jouw buurt bekijken en vergelijken. Zo kan je makkelijk een offerte aanvragen bij een professional die bij jouw project past.

Je elektriciteit afgekeurd? We helpen je graag verder

Elektriciteit renoveren

Elektriciteit is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Het is daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat je elektrische installatie veilig en up-to-date is. Elektriciteit renoveren betekent het vervangen of verbeteren van bestaande onderdelen. Dit kan nodig zijn bij verouderde installaties, maar ook bij woningen waar de elektrische installatie niet aan de huidige eisen voldoet. We bespreken graag de verschillende aspecten van een renovatiebeurt voor elektriciteit.

Je oude installatie laten vervangen

Een verouderde elektrische installatie kan leiden tot gevaarlijke situaties en dure energierekeningen. Is je woning ouder dan 30 jaar? Dan is het aan te raden om je oude installatie te laten nakijken en mogelijks vervangen door een nieuwe. Een moderne, nieuwe installatie zorgt voor meer veiligheid, energie-efficiëntie en het is aangepast aan de huidige technologische eisen. Een elektricien kan helpen bij problemen met je oude installatie en het ontwerpen en installeren van een nieuwe.

Algemeen reglement elektrische installaties

Laat je zekeringkast nakijken

Een elektricien kan je zekeringkast inspecteren en eventuele problemen vaststellen, zoals verouderde zekeringen of bekabeling. Het is belangrijk om regelmatig je zekeringkast te laten nakijken om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren of dat je elektriciteit verliest. Een vakman kan je ook advies geven over hoe je je zekeringkast beter kunt beschermen tegen overspanningsschade.

Schakelaars en stopcontacten vernieuwen

Verouderde schakelaars en stopcontacten kunnen brand veroorzaken en zijn minder efficiënt dan nieuwe. Als je merkt dat je schakelaars of stopcontacten moeilijk werken of warm aanvoelen, is het tijd om ze te vervangen. Een elektricien kan helpen bij het uitvoeren van deze werken en ervoor zorgen dat ze op de juiste manier worden geïnstalleerd.

Als je nieuwe stopcontacten wilt laten plaatsen kan tussen de €70 en € 250 betalen. Hier zijn materiaal kosten mee in begrepen, voor het stopcontact zelf betaal je gemiddeld €15 of tot €100. Elke houder kost tussen de € 3 en € 50, afhankelijk van het type dat je nodig hebt.

Laat je nieuwe stopcontacten correct plaatsen

Het renoveren van je elektriciteit is niet enkel belangrijk om je woning veiliger te maken, maar ook om efficiënt om te gaan met je energie. Een elektricien kan helpen bij het identificeren van problemen met je huidig systeem en deze verhelpen. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een ervaren vakman voor de renovatie van jouw elektriciteit.

Elektriciteit keuren

Veiligheid voorop; daarom is het belangrijk om je elektriciteit regelmatig te laten keuren. Dit is een uitgebreide inspectie waarbij een professional je elektrische installatie onderzoekt op eventuele gebreken. Defecten zorgen namelijk voor gevaarlijke situaties voor jou en je gezin zoals brand, explosies en stroomschokken. Met een elektrische keuring voorkom je deze risico’s en laat je elektriciteit dus tijdig keuren!

Wanneer moet je elektriciteit laten keuren?

Er zijn enkele situaties waarin het verstandig is om je elektriciteit te laten keuren. Als je je woning koopt of verkoopt is een elektriciteitskeuring zelfs verplicht. Ook als je je woning gaat verbouwen moet de elektriciteit gekeurd worden. Als je vermoedt dat je elektriciteit verouderd is of niet aan de veiligheidseisen voldoet, is het ook aan te raden om je elektriciteit te laten nakijken. Enkel zo kan je gerust zijn dat alles veilig is en aan de normen voldoet.

Prijs elektriciteit keuren

De prijs voor een elektriciteitskeuring hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning, de complexiteit van je elektrische installatie en de plaats waar je woont. Over het algemeen ligt de prijs voor een elektriciteitskeuring tussen de 200 en 500 euro. Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende elektriciens om de meest gunstige prijs te vinden. 

Elektriciteitskeuringen zijn zeer belangrijk voor om veiligheid en efficiëntie van het systeem te waarborgen. Als je je elektriciteit wilt laten keuren of je elektriciteit reeds afgekeurd is, kan je best contact opnemen met een ervaren elektricien. Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via TrustUp kan je verschillende erkende professionals contacteren voor jouw project, want enkel zo ben je zeker van een kwalitatieve service. Bekijk, vergelijk en vraag meteen een offerte aan. Zo gemakkelijk is het!

Meerdere elektriciens die voor je klaar staan

Hoe vind je een erkende elektricien

Op zoek naar een gecertificeerde technieker voor elektrische werken? Dan is het belangrijk om altijd een erkend elektricien in te huren voor je elektriciteitswerken. Zo weet je zeker dat de installatie veilig en aan de wettelijke eisen voldoet. 

Er zijn verschillende manieren om een geschikt vakman te kiezen voor jouw project. We lijsten er graag een paar op:

Vraag ten eerste naar aanbevelingen bij vrienden, familie of buren. Als iemand in je directe omgeving tevreden is over de werkzaamheden van een bepaalde elektricien, is de kans groot dat dit een goede vakman is. 

Daarnaast kan je ook gewoon zoeken via het internet. Veel elektriciens hebben een eigen website waarop hun werkzaamheden en ervaring beschreven staat. Zo kan je een beeld krijgen van de projecten die hij uitvoert.

De beste optie tenslotte is elektriciens zoeken via TrustUp. Hierop worden enkel vakmannen en bedrijven opgesomd die zorgvuldig gecontroleerd worden. Dat maakt de zoektocht naar een betrouwbaar vakman een stuk gemakkelijker. Bekijk en vergelijk gemakkelijk de verschillende diensten en vraag meteen verschillende offertes aan. Zo kan je de beste deal scoren voor jouw project.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis een offerte aan om het juiste elektricien voor jouw woning te vinden!

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.