Elektriciteit buiten

Buiten Elektriciteit
the_title()

Het is altijd handig om over meerdere stopcontacten te beschikken. Ook buiten kan stroom goed van pas komen, bijvoorbeeld voor een stopcontact of een buitenlamp in je tuin of op je terras. Buiten elektriciteit installeren is niet al te moeilijk, maar je moet wel goede voorbereidingen treffen. 

Elektriciteit buiten: een stappenplan

Buiten elektriciteit installeren kan je in principe zelf doen. Het stappenplan hieronder legt kort uit hoe je buiten een stopcontact installeert. Twijfel je aan je eigen capaciteiten? Dan is het geen slecht idee om een vakman in te schakelen. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en veiligheid

Stap 1: Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is belangrijk om veiligheid te garanderen. Met elektriciteit kunnen er snel gevaarlijke situaties ontstaan. Het is belangrijk dat je voordat je start, de spanning van de elektriciteitsgroep die je gaat gebruiken afsluit. 

Stap 2: Plaats een centrale kabeldoos

Als de stroom uitgeschakeld is, kan je de centrale kabeldoos installeren. Om de draden aan te sluiten moet je ze strippen. Het is belangrijk dat je een waterwerend model gebruikt.

Stap 3: Leg de kabel en bescherm de draden

Als de kabeldoos geïnstalleerd is, plaats je de draden doormiddel van een wachtbuis. Dit is een grote kabel die alle kabels makkelijk op de nodige plek trekken en ze beschermt. Vervolgens leg je de kabel ongeveer 50 cm onder de grond.

Stap 4: Sluit de kabel aan

Vervolgens installeer je de grondkabel aan de centrale kabeldoos. Een rubberring zorgt voor een nauwkeurige afwerking, waardoor voorkomen wordt dat er vocht onder de leidingen komt.

Stap 5: Plaats het stopcontact

Ten slotte monteer je een stopcontact aan de kabel die zich in de grond bevindt. Let er op dat je hiervoor een spatwaterdicht buitenstopcontact en buitenschakelaar gebruikt.

Buiten elektriciteit aanleggen: waar moet je op letten?

Er zijn een aantal zaken die je kunnen helpen wanneer je buiten elektriciteit wil installeren. Hieronder staan enkele belangrijke aandachtspunten. 

Een elektraplan

een elektraplan is essentieel om goed voorbereid te zijn. Maak je stroomplan visueel door onder andere alle afmetingen in kaart te brengen. De belangrijkste informatie hiervoor vind je op je eendraadschema en situatieschema

Het juiste materiaal

Koop kwaliteitsvolle materiaalsoorten als je wilt dat de installatie lang mee gaat. De stopcontacten zelf moeten in tegenstelling tot binnen stopcontacten goed tegen water kunnen. Het is dus belangrijk een stopcontact met een hoge IP-waarde aan te schaffen. De IP-waarde staat voor de mate van bescherming: hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de bescherming.

Graaf diep genoeg

Controleer dat je de kabel zeker diep genoeg onder de grond ingraaft. Op deze manier zijn ze beter beschermd en gaan ze langer mee. De ondergrondse elektrische draden mogen ook niet te dicht bij metalen buizen voor water- of gastoever geplaatst worden. je kan hierbij best minstens 20 centimeter afstand houden.

Zorg voor een apart circuit

Als je met je elektrische apparaten een verbruik boven 3680 Watt hebt moet je een nieuwe groep aanmaken zodat een circuit niet overbelast geraakt. Deze regel geldt zowel voor binnen- als buiten elektriciteit.

Zelf doen of een vakman inschakelen?

Als je een beetje handig bent, goede voorbereidingen treft en de juiste materialen hebt, kan je in principe zelf elektriciteit aanleggen buiten. Wanneer je liever tijd en energie bespaart of niet al te veel vertrouwen in je eigen kunnen hebt, schakel je best een vakman in. Op die manier ben je verzekerd van kwaliteitsvolle materialen en een goede uitwerking. Voor het prijsverschil hoef je het niet te doen: wanneer je het zelf doet bespaar je wel op arbeidskosten, maar waarschijnlijk moet je meer uitgeven aan materialen. 

Wil je graag stroom in je tuin, op je terras of op een andere buitenplek? Heb je meer informatie nodig om het goed te kunnen uitvoeren of geef je het werk liever uit handen? Neem dan contact op met een vakman. Zij kunnen je bijstaan met raad en daad.

Vraag een gratis offerte aan voor je elektriciteit

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.