Hoe herken je asbest?

Isolatie
the_title()

Nu is het algemeen geweten dat asbest heel wat longschade en ziektes kan veroorzaken, maar vroeger werd het veelvuldig gebruikt voor allerlei bouwmaterialen. Pas sinds 1998 is het verboden om producten met asbest in te produceren, dus er is een grote kans dat dit aanwezig is in een woning die je bijvoorbeeld wil renoveren. Deze materialen zijn vaak te herkennen aan hun vezelachtige structuur, maar waar moet je juist op letten?

Asbest zelf herkennen met je blote oog is moeilijk, daarom kan je best een erkend asbestverwijderaar inhuren als je je woning wil laten controleren. Maar als je toch een eerste indicatie wil hebben let je best op volgende dingen:

Belangrijk: als je stalen gaat nemen zet je best een FFP3 stofmasker op en doe je handschoenen aan.

  • Verzamel zo veel mogelijk info over de woning zoals bouwplannen en facturen. Daarop staat mogelijk welke materialen allemaal zijn gebruikt bij het plaatsen van de woning en kan je deze mogelijke asbestmaterialen herkennen.
  • Het bouwjaar van de woning is van groot belang. Asbest werd voornamelijk gebruikt van 1945 tot 1988. Controleer dus zeker het bouwjaar. Is dit voor 2001? Dan moet er een belletje gaan rinkelen, want de kans dat er asbesthoudende materialen in verwerkt zitten is zeer groot.
  • Bij oude kachels moet je letten op een mogelijk asbestkoord rondom de behuizing. Dit is een vezelachtig koord gebruikt voor de afdichting van kachels.
  • Imitatienatuursteen gebruikt voor kachels, vensterbanken, vloeren en dorpels is ook een rode vlag. Je ziet het verschil in het patroon. Bij zeer onregematige vormen gaat het waarschijnlijk om een echte steen. Ziet het er herhaald uit of zie je bij het afbrokkelen witte puntjes in de steen? Dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om asbest.
  • Ga ook zeker panelen in je woning na: keukenkastjes, muurplaten, deuromlijstingen,… Als het cementmateriaal is met witte stukjes in, is het asbest.
  • Bij vinylvloeren check je best de achterkant van de vinyl. Hier kan een kartonnen plaat zitten met asbest in. Als deze vastgelijmd is met zwarte lijm gaat het om asbest. Bij witte of gele lijm moet je je waarschijnlijk geen zorgen maken.
  • Let op hechtgebonden onderdakplaten in de zolder.
  • Bekijk ook zeker de buitenkant van de woning: gevelleien, dakbekleding, vensterbanken, schoorstenen… Bij golfplaten moet je letten op een ‘NT’-tekentje. Dit staat voor ‘New Technology’ en zal dus geen asbest bevatten.
  • Doe de vlamtest op zichtbare vezels. Op plekken waar het materiaal beschadigd is kun je een vlam van aansteker tegen houden. Als de vezels gloeien, maar niet beschadigd geraken is de kans op asbest zeer groot.

De lijst lijkt bijna eindeloos: er zijn zoveel materialen die mogelijk asbest bevatten. Zeker ben je dus pas na analyse van een labo. Als je toch besluit om zelf stalen te nemen, zorg dan dat je een FFP3 mondmasker en handschoenen aan hebt. Doe het staaltje in een dubbel afgesloten zakje om veilig transport te garanderen.

Waarom asbest verwijderen?

Het is een schadelijke stof die verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Bij het herhaaldelijk inademen van veel asbestvezels is dit risico het grootst. Als je voorwerpen met asbest in je woning hebt moet je dus niet meteen panikeren, het gaat vooral om de vezels die tevoorschijn komen bij het afbrokkelen van materiaal. Onderzoek toont tot nu toe aan dat gewoon aanraken niet per se gevaarlijk is, al was je toch best je handen.

Kan ik zelf asbest verwijderen?

Voor bepaalde kleine ingrepen mag je onder voorwaarden zelf asbest verwijderen. Het moet om hechtgebonden voorwerpen gaan dat niet beschadigd is. De vezels mogen niet zichtbaar zijn, ook niet tijdens het verwijderen. Bij kapot of verweerd asbestmateriaal loop je risico dat het verder breekt. Hierbij komen vervolgens schadelijke stoffen vrij.

Let op: gebruik nooit de stofzuiger om asbestvezels op te kuisen.

Voor grotere werken schakel je best een erkend asbestverwijderaar in. Deze beschikt over de juiste opleidingen en certificaten om op een veilige manier de materialen te verwijderen. Ze werken onder strikte veiligheidsprocedures en moeten verplicht een melding van verwijdering doen bij de overheid.

Hulp van een vakman

Bevat je woning asbest? Of wil je graag een oude woning renoveren? Voor meer info en advies rond het herkennen en verwijderen van asbest neem je best contact op met een vakman die gespecialiseerd is in het verwijderen van asbest. Deze erkende vakmannen zijn expert in hun vak en kunnen je helpen met al je vragen en projecten. Aarzel dus niet om verschillende offertes op maat aan te vragen en de prijzen en diensten te vergelijken.

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman die gespecialiseerd is in het verwijderen van asbest

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.