Wat is de prijs van PUR isolatie?

Isolatie
the_title()

PUR is een isolatiemateriaal met een zeer hoge isolatiewaarde. Het kan toegepast worden op verschillende manieren. In dit artikel wordt het onderscheid tussen PUR-schuim en PUR-isolatieplaten, enkele toepassingen en de prijs van PUR isolatie besproken.

Wat is PUR-isolatie?

PUR-isolatie of polyurethaanisolatie is een isolatiemateriaal dat kan toegepast worden op zowel daken, vloeren als muren. Het is een kunststof hardschuim en heeft een hoge isolatiewaarde. PUR wordt gemaakt door polyol en isocyanaat met elkaar te mengen.

Er zijn twee soorten PUR-isolatie:

PUR-schuim

PUR-schuim wordt met een pistoleer op het te isoleren oppervlak gespoten. De plaatsing gebeurt snel en het is vaak iets goedkoper dan isolatieplaten. Het dicht kieren en gaatjes perfect en er is geen risico op verzakkingen. 

De isolatiewaarde is iets lager dan die van isolatieplaten, maar nog steeds hoog. Het duurt slechts enkele minuten voor het schuim uitgehard is. Na plaatsing is het schuim niet volledig egaal, maar je kan het laten schuren om een egaal uiterlijk te creëren. PUR-schuim hecht zich aan bijna alle ondergronden en is bestand tegen vocht en schimmel

PUR-isolatieplaten

Deze isolatieplaten hebben een hogere isolatiewaarde dan gespoten PUR-schuim, maar het is iets minder flexibel dan PUR-schuim. Daardoor kan het minder goed kieren en spleetjes dichten. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, diktes en groottes. Er bestaan ook isolatieplaten die een dampscherm hebben om vocht tegen te houden. De platen moeten op maat gesneden worden.

Naast de vele voordelen van PUR zijn er ook enkele nadelen. Zo zijn er andere isolatietoepassingen die betere akoestische eigenschappen hebben. En ondanks de brandvertragende eigenschappen van PUR-isolatie, kunnen er bij brand schadelijke stoffen vrijkomen.

De plaatsing van beide soorten PUR isolatie gebeurt relatief makkelijk en snel. PUR-schuim kan je niet zelf plaatsen. Het is sowieso aangeraden om een expert in te schakelen. Zo weet je zeker dat alles juist gebeurt en de isolatie goed aangebracht is.

Toepassing PUR-isolatie

Hellend dak langs buiten

De beste optie hier zijn PUR-isolatieplaten. Dit is vooral handig bij een volledige dakrenovatie.

Hellend dak isoleren langs binnen

Bij deze toepassing kunnen zowel isolatieplaten als schuim gebruikt worden. het voordeel van isolatieplaten is dat er een propere afwerking is en de isolatieplaten vaak vocht tegenhouden. PUR-schuim kan dan weer elke kier dichten, zodat je een naadloze isolerende laag hebt.

Plat dak langs buiten

Wanneer je een plat dak hebt isoleer je dit best langs de buitenkant. PUR-isolatieplaten zijn hierbij de beste keuze. 

Massieve zoldervloer 

Als je zolder niet verwarmd wordt of als leefruimte gebruikt wordt, is het even goed de zoldervloer te isoleren als het dak. Dit is goedkoper en de plaatsing is sneller. De isolatie komt op de zoldervloer te liggen. Bij deze toepassing zijn beide soorten PUR geschikt: zowel Isolatieplaten als schuim zullen goed isoleren. Als je zoldervloer veel kieren heeft, is schuim aangeraden.

Vloer isoleren langs onder

Als je een kelder hebt kan je de vloer langs onder laten isoleren. Dit veroorzaakt minder breekwerken.

Zowel PUR-isolatieplaten als PUR-schuim zijn geschikt hiervoor. Als je platen gebruikt is het belangrijk dat ze goed bestand zijn tegen vocht. Indien er leidingen zijn, is schuim makkelijker.

Vloer isoleren bovenkant

Ook hierbij zijn beide soorten PUR een goede optie.. PUR-isolatie is heel handig omdat het een hoge isolatiewaarde heeft. Een isolatiemateriaal met hoge isolatiewaarde zorgt ervoor dat de vloer niet opengebroken moet worden en er gewoon een dun laagje op de vloer gelegd moet worden. Als je voor platen kiest is het belangrijk dat ze drukvast zijn zodat het voldoende gewicht kan dragen.

Muur binnenkant

Ook bij de binnenkant van de muur kan je kiezen tussen schuim en platen. De binnenkant van de muur is de minst interessante optie voor muurisolatie omdat je ruimte verliest en er makkelijker koudebruggen optreden.

Spouwmuur

Het isoleren van een spouwmuur gaat snel en er zijn geen breekwerken nodig. PUR-schuim is hiervoor een goede keuze. 

Muur buitenkant

Isolatieplaten zijn de beste keuze wanneer je er voor kiest om de buitenmuur te isoleren. Er is in dit geval geen verlies van ruimte en je hebt de mogelijkheid om nieuwe gevelbekleding te plaatsen.

Prijs PUR-isolatie

In de tabel hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde prijs van PUR-isolatie per toepassing. Deze prijzen zijn indicatief en hangen uiteraard af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de gebruikte dikte.

ToepassingSoortPrijs per vierkante meter
Hellend dak buitenkantPUR-isolatieplaten€ 40-60 
Hellend dak binnenkantPUR-isolatieplaten of PUR-schuim€ 20-50 
Plat dak buitenkantPUR-isolatieplaten€ 50-115 
ZoldervloerPUR-Isolatieplaten of PUR-schuim€ 25-35 
Vloerisolatie onderkantPUR-isolatieplaten of PUR-schuim€ 20-35 
Vloerisolatie bovenkantPUR-isolatieplaten of PUR-schuim€ 20-35 
Muur binnenkantPUR-isolatieplaten of PUR-schuim€ 50-100 
SpouwmuurPUR-schuim€ 15-30 
Muur bovenkantPUR-isolatieplaten€ 100-160 

Premies

Om de prijs van je PUR-isolatie, of andere isolatie, te drukken zijn er verschillende premies beschikbaar. Hieronder lijsten we de belangrijkste op:

  • Isolatiepremies: specifiek voor dak- of zoldervloerisolatie, spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie of vloerisolatie
  • Gemeentelijke premies
  • Totaalrenovatiebonus
  • Verlaagd btw-tarief: als je woning ouder is dan tien jaar betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%

Aan elke premie zijn voorwaarden verbonden. Een belangrijke is dat de werken uitgevoerd worden door een isolatiespecialist.

Vraag een gratis offerte aan voor PUR isolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.