Kiezen tussen een carport of garage

Buiten Garage
the_title()

Hagel, vries, UV-stralen, … het zijn allemaal zaken die je auto kunnen beschadigen. Als je je auto wilt beschermen tegen weersomstandigheden, diefstal en vandalisme kan je hem best overdekt parkeren. Je kan hiervoor kiezen tussen een carport of garage. Welke van de twee het best bij je past, hangt af van je verwachtingen. In dit artikel kom je de voor- en nadelen van beide te weten.

Waarom een carport of garage?

Een carport en garage zorgen er allebei voor dat je auto overdekt en beschermd is, onder andere tegen weersomstandigheden. Te veel zon, regen, hagel, pollen, ijs, … zorgen voor een onaangename rijervaring en ze kunnen je auto beschadigen.

Een overdekte parkeerplek voor je auto gaat dit gedeeltelijk tot volledig tegen. Daarnaast hebben carports en garages nog andere voordelen.

Verschil carport en garage

Zowel een carport als een garage dienen in de eerste plaats om een auto of een ander voertuig beschermd te parkeren. Het grootste verschil is dat een garage een dichte ruimte is en een carport een open ruimte

Daarnaast is een garage in veel gevallen aan een woning vast gebouwd, waardoor je rechtstreeks van je woning naar je garage kunt lopen. Een carport staat vaak los van de woning of hij is aan de gevel vast gemaakt. Een laatste verschil is het materiaal waarvan ze gemaakt zijn: een garage is meestal van steen of hout gemaakt, een carport over het algemeen van hout of metaal.

Vergunning

Afhankelijk van onder andere de grootte van je carport of garage heb je misschien een vergunning nodig. Indien je de plaatsing laat gebeuren door een aannemer, kunnen zij je hierbij helpen. Anders kan je informatie hierover best navragen bij de gemeente.

Voor- en nadelen carport

Voordelen carport

Een carport beschermt je auto tegen lichte weersomstandigheden zoals regen of hagels en zal ook kosten dan een garage. In het constructie process is er minder materiaal nodig waardoor het ook nog goedkoper is.

Het is een zeer populaire keuzen voor een woonhuis, want het is heel makkelijk om te parkeren. Je vakman kan je adviseren op een losstaande of aangebouwde carport het gemakkelijkste zal zijn, maar geef zeker ook je eigen voorkeur aan.

Carports kunnen volledig open zijn of met bepaalde gesloten delen, maar over het algemeen kan het redelijk snel in elkaar kunnen gestoken worden.

Nadelen carport

Er zijn toch wel een aantal afwegingen die gemaakt moeten worden bij een carport, het is uiteindelijk niet helemaal afgesloten waardoor het minder veilig zal zijn dan een garage.

Daarnaast zal het moeilijker zijn om je auto te beschermen tegen vriesweer of vuil. Ten laatste is een carport vooral gemaakt voor de auto waardoor er vaak geen extra stockage plaats is, maar deze kan wel worden voorzien met een extra berghok.

Voor- en nadelen garage

Voordelen garage

Uw eigen garage vindt je op elke dag een gratis parkeerplaats, dit breng zeker uw levenskwaliteit omhoog als de garage zich nog is in het huis of in de buurt bevindt. Volgens een studie hebben 43% van Belgische automobilisten meerdere keren per maand moeilijkheden om een geschikte parkeerplaats te vinden zijn en in Duitsland verliezen mensen 41 uur per jaar voor exact dezelfde reden.

Geen kans op een weggesleepte auto

Een openbare parkeerlocatie kan het altijd voorkomen een tijdelijk stopverbod wordt ingesteld. Dit wordt niet altijd ruim op tijd aangegeven, waardoor je auto ineens weg is en je daarboven nog een rekening mag betalen. Hier scoort de garage tegenover de openbare parkeerplaats punten, want je auto staat veilig opgeborgen.

Veilig tegen weersomstandigheden, diefstal en vandalisme

In een garage heb je geen zorgen rond startproblemen, zelfs met bittere kou in de winter. Je voertuig zal altijd in betere staat zijn om te starten, de accu zal ook nog eens minder belast worden en je zal ook geen krabber meer nodig hebben.

Daarnaast is er ook minder kans dat iemand schade op je auto aanbrengt of zou stelen, want je auto wordt afgesloten in een garage. Je moet jezelf dus geen zorgen meer maken als de dader al opgespoord zou zijn of niet want je auto is nog helemaal in orde.

Extra geïsoleerde ruimte

Je kan de garage voor meerdere doeleinden gebruiken. Naast het parkeren van je auto kan je deze ruimte ook nog voor andere dingen gebruiken (als opbergruimte, wasplaats, …). Als je de garage ook nog is goed laat isoleren, blijft de ruimte lekker warm.

Nadelen garage

Een garage is kost meer als een carport, de precieze prijs hangt af van verschillende factoren (zoals locatie, elektrische aansluiting, …). Daarnaast neemt het meer plek in, zeker als het deel is van je woning zal je woonoppervlakte vergroot worden.

Combinatie carport en garage

Het is ook mogelijk om een carport en een garage te combineren, zo heb je de voordelen van beide. Dit is handig als je meerdere auto’s hebt of de garage bijvoorbeeld graag als opbergruimte of washok wilt gebruiken.

Als je twijfelt om zowel een carport als een garage te laten plaatsen, heeft het enkele voordelen om dit in één keer te doen. Zo sluiten ze beter op elkaar aan en is het goedkoper om het samen te installeren dan apart.

Prijs bouwen carport of garage

Het is een mogelijkheid om bijvoorbeeld een garage te huren, maar als je er voor kiest een nieuwe carport of garage te bouwen, is de prijs waarschijnlijk ook van belang bij je keuze. De exacte prijs hangt af van de grootte, de afwerking, extra opties, isolatie bij een garage, of je het zelf bouwt of een aannemer inschakelt, …

Een carport-bouwpakket voor een simpele carport kan je al verkrijgen vanaf 350 euro. Voor een eenvoudige, kleine garage zal je minstens 1500 euro betalen.

Doordat je auto goed beschermd staat, zorgt dit natuurlijk ook voor besparingen: er zal veel minder snel schade optreden, waardoor je geen kosten hebt aan herstellingen en je auto langer mee gaat.

Ben je overtuigd van de voordelen van een overdekte parkeerplaats, maar twijfel je nog welke optie de beste keuze is? Of wil je gewoon meer informatie? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een carport of garage

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.