Renovatie veranda

Buiten Veranda
the_title()

Wanneer je veranda niet meer in goede staat is, twijfel je misschien of het beter is een nieuwe veranda te plaatsen of je huidige veranda te renoveren. De renovatie van een veranda kan in sommige gevallen meer tijd, geld en energie kosten dan een nieuwbouw veranda. Afhankelijk van je verwachtingen, kan je besluiten of een renovatie de beste keuze is of niet.

Waarom renoveren?

Er zijn meerdere redenen waarom je je veranda zou wille renoveren. Misschien zijn er beschadigingen, voldoet de veranda niet aan de isolatienormen of wil je de ruimte gewoon graag meer aanpassen aan je stijl en verlangens.

Renovatie veranda: voordelen

Bij kleine herstellingen is renoveren een goede keuze. Een lekkage in het dak of een kapotte deur kunnen over het algemeen bijvoorbeeld makkelijk hersteld worden. Als de veranda in zijn geheel niet meer in goede staat is, maar je de veranda wel als een belangrijk onderdeel van je woning ziet, kan je je afvragen of renoveren wel de meest geschikte optie is.

Wanneer je van je veranda een aangename leefruimte wilt maken en dus meer zaken wilt veranderen, is een renovatie misschien niet de beste keuze. Of een grotere renovatie van je veranda een betere of even gede keuze is dan een nieuwe plaatsen, hangt af van enkele zaken.

De isolatie

De profielen en de ramen van oude veranda’s isoleren vaak niet goed. Oude veranda’s zijn bijgevolg vaak te heet in de zomer en te koud in de winter. Als je veranda de mogelijkheid heeft om goed geïsoleerd te worden (en de structuur dus stevig genoeg is en dit toelaat), kan je denken aan een renovatie.

De structuur van je woning

De structuur van je woning houdt onder andere het dak en de ramen op hun plek. Als de structuur niet meer in goede staat is, bijvoorbeeld door vocht of ouderdom, is een renovatie afgeraden. Indien de structuur nog goed is kan dit wel.

Een goede fundering

Tegenwoordig worden veranda’s vaker als leefruimte gebruikt dan vroeger. Het is belangrijk dat de veranda een goede fundering heeft om het gewicht van bijvoorbeeld een goede dakconstructie, muren met isolatie, verwarming, … te dragen.

Als je veranda slechts kleine aanpassingen nodig heeft, kan dit perfect. Maar wanneer je grotere veranderingen wilt, bijvoorbeeld een aircosysteem, goede isolatie, een volledig nieuw dak of domotica, kan dit enkel als de fundering en de structuur in vrij goede staat is.

Voordelen van een nieuwe veranda

Als je grote veranderingen wil doorvoeren en je veranda is niet in goede staat meer, is het mogelijk dat een nieuwbouw veranda voordeliger is dan een renovatie. 

Prijs

Bij grotere veranderingen, zal een renovatie in veel gevallen meer kosten dan een nieuwe veranda. Bepaalde delen afbreken en opnieuw opbouwen kost heel wat kennis en tijd. Als de prijs een belangrijk element is bij je keuze, maar je eigenlijk liefst wil renoveren, bekijk je dit best eens met een vakman.

Energiekosten

Oude veranda’s zijn vaak niet goed geïsoleerd. Het kost dus veel geld ze in de winter te verwarmen of in de zomer te koelen. Een nieuwbouw veranda kan je perfect isoleren zodat extra verwarming en koeling nauwelijks nodig is.

Comfort

Een veranda die in perfecte staat is, biedt meer mogelijkheden. Zo kan je van je veranda makkelijk een aangename leefruimte maken. 

Meer genot

Bij slecht geïsoleerde veranda’s zal je op extreem warme of koude momenten minder snel gebruik maken van je veranda. Nieuwe veranda’s, met een goede isolatie en een verwarming of aircosysteem, staan je toe het hele jaar door te genieten van je veranda.

Meer ruimte

Indien je de veranda graag groter wilt, is dit een optie bij nieuwbouw. Bij een renovatie gaat de veranda hoogstens wat groter lijken, maar een echte uitbreiding is moeilijk.

Stijl

Met een nieuwe veranda kan je alle kanten uit zodat het perfect aan je wensen voldoet. Dit is bij een renovatie lastiger: met kleine veranderingen is het moeilijk een volledig nieuw uiterlijk te krijgen.

Prijs

De prijs van een renovatie van je veranda of een nieuwbouw veranda, hangt sterk af van je verwachtingen. Kleine aanpassingen zullen niet al te veel kosten, maar als je bijvoorbeeld zowel het dak, de ramen als de isolatie wil aanpassen en daarboven nog extra opties wil, zal de prijs hoog oplopen. 

Om te concluderen is een renovatie van je veranda vooral aangeraden voor kleine herstellingen of aanpassingen. Als je grotere zaken wilt veranderen, is het belangrijk om te kijken of onder andere de fundering en structuur van je veranda dit wel aan kunnen. Een renovatie is niet altijd de beste optie bij grotere werken: vaak is een nieuwbouw veranda voordeliger.  

Wil je graag advies bij je renovatieplannen? Neem dan zeker contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor je veranda

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.