Materiaal poort kiezen

Buiten
the_title()

Poorten zijn functioneel: ze zorgen voor veiligheid en privacy. Daarnaast zijn er ook heel wat verschillende mogelijkheden voor het uiterlijk van je poort. De keuze voor een nieuwe garage- of tuinpoort kan lastig zijn. Er zijn verschillende soorten poorten, materialen die gebruikt kunnen worden en andere zaken waar je rekening mee moet houden. Om dit keuzeproces wat makkelijker te maken, geven we je in dit artikel meer informatie over de soorten van poorten, de materialen en de prijzen. 

Soorten poorten

Er zijn verschillende soorten poorten. Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden voor zowel tuin– als garagepoorten

Looppoort tuin

Een looppoort, ook wel tuindeur genoemd, is een poortje dat meestal aan de zijkant van een huis te vinden is. De functie van een looppoort is over het algemeen de doorgang tussen de voor- en achtertuin beveiligen. Het is een kleine poort en is dus voornamelijk bedoeld voor voetgangers. 

Schuifpoort tuin

Een schuifpoort schuift open en is hierdoor plaats besparend: er moet geen plek zijn aan de binnen- of buitenkant zodat het volledig open kan. Het heeft wel meer plaats nodig in de breedte. Je kan er voor kiezen dat een schuifpoort uit één deel bestaat en dus langs één kant open- en dichtschuift of dat hij uit twee stukken bestaat.

Draaipoort tuin

Een draaipoort heeft één of twee delen die naar binnen of buiten opendraaien. Het is belangrijk dat je er op let dat er genoeg ruimte is aan de binnen- of buitenkant van de poort als je voor een draaipoort kiest zodat hij volledig open kan. 

Sectionale garagepoort

Deze soort poort bestaat uit verschillende lamellen die verbonden zijn met scharnieren. Als de poort open is, liggen de lamellen horizontaal evenwijdig met het plafond. Dit is plaats besparend.

Kantelpoort garage

Kantelpoorten kunnen naar buiten of naar binnen draaien. Het voordeel van een poort die naar buiten draait, is dat het geen ruimte inneemt in de garage. Het is wel minder veilig voor voetgangers. Een poort die naar binnen draait is veiliger voor voetgangers, maar neemt dus wel plaats in beslag.

Rolpoorten garage

Rolpoorten zijn stevig en kunnen ophefbeveiliging hebben om het extra veilig te maken. Ze nemen weinig ruimte in beslag. Deze soort poorten zijn geschikt om brede garages af te sluiten.

Materiaal poort

Het materiaal van de poort draagt bij aan het uiterlijk. De keuze zal dus voor een deel afhangen van jouw persoonlijke smaak. Er bestaan verschillende materialen, hieronder bespreken we de meest voorkomende.

Metaal tuinpoort (ijzer, aluminium, staal)

Een metalen poort heeft veel positieve eigenschappen. Het is onder andere en stevig materiaal en onderhoudsvriendelijk. Daarnaast heeft metaal een lange levensduur en is het een duurzaam materiaal. Ook esthetisch gezien zijn er verschillende mogelijkheden: je hebt keuzes uit meerdere kleuren en het is een kleurvast materiaal. Het kan makkelijk vervormd worden om de poort precies naar jouw wens te maken. 

Houten tuinpoort

De levensduur van hout is over het algemeen wat korter dan die van metaal, maar ook hout heeft veel goede eigenschappen. Hout heeft een warme, natuurlijke uitstraling en het is ecologisch en recyclebaar. Ook hierbij zijn er veel mogelijkheden qua vormgeving. Het nadeel is wel dat het meer onderhoud vraagt dan metaal.

Er zijn verschillende soorten hout beschikbaar met elk hun eigen eigenschappen. We bespreken enkele belangrijke:

  • Hardhout

De levensduur van hardhout is lang: dit kan gaan tot meer dan 25 jaar. De prijs is wat hoger dan enkele andere soorten hout, maar het heeft geen bewerking nodig.

  • Geïmpregneerd hout

Dit type is verduurzaamd om het bestand te maken tegen schimmel, houtrot, … de levensduur is iets korter dan hardhout: zo’n 10 tot 15 jaar. Het is wel goedkoper.

Ook een combinatie van verschillende materialen is een mogelijkheid.

Automatisch of manueel

Je kan poorten automatisch of manueel bedienen. Vaak zijn ze zwaar en groot, waardoor een automatische bediening makkelijker is.

Prijs poort

De prijs van je poort hangt af van de grootte, de soort, het materiaal, of hij al dan niet geïsoleerd is, de afwerking, extra opties, … in de tabellen hieronder zie je de gemiddelde prijs voor verschillende soorten garage- en tuinpoorten.

Soort MateriaalGemiddelde prijs
Looppoort tuinMetaal 
Hout
150-250 euro
70-250 euro
Draaipoort tuinMetaal
Hout
650-1200 euro
450-3200 euro
Schuifpoort tuinMetaal
Hout
1800-3200 euro
2800-6200 euro
Soort garagepoortGemiddelde prijs
Sectionale poort 1500-2000 euro
Kantelpoort700-1500 euro
Rolpoort 1500-2000 euro

Voor een automatische tuinpoort betaal je gemiddeld 500 euro meer dan voor een manuele poort. Deze prijs hangt ook af van verschillende factoren en kan dus oplopen.

Heb je nog vragen over poorten? Wil je graag hulp bij het kiezen van een geschikte soort en materiaal voor je poort? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor je poort

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.