Nieuw glas in bestaande ramen plaatsen

Ramen en deuren
the_title()

Als je oude ramen hebt, is het een goed idee het glas ervan te vervangen. Dit zorgt onder andere voor een lagere energiefactuur, minder geluidsoverlast, meer wooncomfort, een lagere CO1-uitstoot en een betere isolatie van je woning. Je kan ervoor kiezen om nieuw glas in bestaande ramen te plaatsen of ook meteen nieuwe raamkaders te plaatsen. We bespreken beide opties in dit artikel.

Nieuw glas in bestaande ramen plaatsen

Nieuw glas kan al voor een sterke besparing op je energierekening zorgen. Zeker bij enkel glas, maar ook als je dubbel glas hebt dat al redelijk oud is, kan je veel baat hebben bij het vervangen van het glas in je ramen. Kiezen om enkel het glas te vervangen is nuttig als:

  • De raamkaders stevig en in goede staat zijn
  • De raamkaders dik genoeg zijn voor nieuwe beglazing
  • De raamkaders nog genoeg isoleren

Als één van deze drie zaken niet in orde is, is het een goed idee om er over na te denken ook de raamkaders te vervangen. Weet je niet of je raamkaders of glas nog in orde zijn? Schakel dan een vakman in. Zij kunnen situatie bekijken en advies geven.

Soorten beglazing

Er zijn verschillende soorten beglazing. We bespreken de meest gekozen soorten glas:

Standaard dubbel glas

Standaard dubbel glas bestaat uit twee glasplaten waar een isolerende spouw tussen zit die gevuld is met lucht. Het zorgt voor een betere warmte- en geluidsolatie en zorgt er voor dat er geen condens aan de binnenkant van het raam komt.

Driedubbel glas

Driedubbele beglazing is opgebouwd uit drie lagen glas. Deze soort is vooral nuttig als je woning al zeer energiebewust is. Driedubbel glas is zwaar, het is hierbij dus extra belangrijk dat je raamaders dit gewicht kunnen dragen.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas wordt tegenwoordig het meest gekozen. Er zijn wee glasplaten, maar in tegenstelling tot standaard dubbele beglazing zit er geen lucht, maar edelgas en een speciale coating tussen. Hoogrendementsglas isoleert tot drie keer beter dan standaard dubbel glas en tot zes keer beter dan enkel glas.

Voordelen glas vervangen

  • Alleen het glas vervangen is goedkoper dan het volledige raam vervangen
  • De werken zijn minder ingrijpend
  • Als je ramen niet al te oud zijn is het een betere en snellere optie

Nieuw glas en nieuwe raamkaders plaatsen

In bepaalde situaties is het aangeraden om zowel je beglazing als je raamkaders te vervangen. dit is zo wanneer:

  • De raamkaders niet stevig en dik genoeg zijn voor nieuwe beglazing
  • De raamkaders niet genoeg isoleren
  • Je graag een nieuwe uitstraling wil geven aan je woning
  • Je geen dubbele arbeidskosten wil betalen mocht je later toch besluiten de raamkaders te vervangen
  • Je zekerheid wil van een langere levensduur van je ramen
  • Je zeker wil zijn van een goede thermische en akoestische isolatie

Materialen

Er zijn verschillende materialen mogelijk voor je raamkaders. We bespreken enkele opties:

  • Hout

Hout een natuurlijk, duurzaam en stevig materiaal dat voor een warme uitstraling zorgt. Hout is makkelijk te herstellen mocht het beschadigd geraken en je kan het overschilderen als je behoefte hebt aan een nieuwe look.

  • Aluminium

Aluminium is een zeer sterk, licht en roestvast materiaal. Het wordt vooral gebruikt bij moderne woningen.

  • PVC

PVC of kunststof is goedkoper dan aluminium. Je kan kiezen uit verschillende afwerkingen, waardoor je het raam kan aanpassen aan je smaak en interieur. PVC is stof-, water- en vuilwerend. Bovendien is het brandwerend, wat voor extra veiligheid zorgt.

  • Smeedijzer

Smeedijzer is een elegant materiaal dat voor een ambachtelijke uitstraling zorgt. Het is aan de dure kant, maar heeft wel verschillende voordelen. zo is het bijvoorbeeld onderhoudsarm en inbraakbestendig.

Wil je meer informatie over één van deze materialen of wil je graag weten of er andere materialen mogelijk zijn? Neem dan contact op met een vakman.

Voordelen glas & raamkader vervangen

  • Je hebt zekerheid van een optimale thermische en akoestische isolatie
  • Je kan een nieuwe uitstraling aan je woning geven
  • Je moet geen dubbele arbeidskosten betalen als je later toch nog zou beslissen om de raamkaders te vervangen

Prijs nieuw glas en raamkaders

De prijzen die je in de tabellen hieronder ziet, zijn richtprijzen. Een meer exacte schatting voor jouw nieuw glas en/of raamkader kan je krijgen bij een vakman.

Gemiddelde prijs glas

Soort beglazingGemiddelde prijs per vierkante meter
Standaard dubbel glas100-115 euro
Driedubbel glas150-230 euro
Hoogrendementsglas105-140 euro

Gemiddelde prijs raamkader

Type raamMateriaalGemiddelde prijs per vierkante meter
Vast raamHout PVC Aluminium150-300 euro 100-250 euro 250-400 euro
ValraamHout PVC Aluminium250-400 euro 150-300 euro 400-550 euro
SchuifraamHout PVC Aluminium800-1000 euro 700-900 euro 1100-1500 euro

Afhankelijk van je noden en wensen kan je er voor kiezen enkel het glas te vervangen of ook meteen nieuwe raamkaders te plaatsen. Kiezen om alleen de beglazing te veranderen is goedkoper en sneller. Als de raamkaders al wat ouder zijn, ze niet geschikt zijn voor de beglazing die je wenst of je niet zeker bent of ze voldoende isoleren, is het aangeraden om meteen de raamkaders te vervangen.  Twijfel je nog of heb je behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor nieuwe glazen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.