Huisschilder nodig? Wat moet je allemaal voorbereiden?

Schilderwerken
the_title()

Schilderen; het is een belangrijke stap in het verbeteren van je woning. Het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn vooraleer je aan de slag gaat. Welke soorten verf zijn er? Welke technieken? Wat zal het kostenplaatje zijn? In dit artikel kom je alles te weten over het laten schilderen van jouw woning, daarnaast kan je huisschilder je nog verdere ondersteuning bieden.

Wanneer kan je best je woning een nieuwe look geven?

Er zijn verschillende momenten wanneer het nodig kan zijn om je woning een nieuwe look te geven. Een van de meest voor de hand liggende situaties is wanneer je je huis gaat verkopen. Een opgefriste woning trekt immers meer aandacht en kan een hoger verkoopbedrag opleveren. Ook als je net verhuisd bent, kan het fijn zijn om de woning snel op te fleuren naar jouw persoonlijke voorkeuren.

Je hoeft niet per se een speciaal moment aan koppelen. Het kan ook leuk zijn om je huis in een nieuw jasje steken als je je huidig interieur beu bent of behoefte hebt aan verandering. Een simpel laagje verf kan een kamer meteen transformeren, waardoor je woning in een mum van tijd een nieuwe look heeft.

Krijg persoonlijk kleuradvies door een huisschilder in te schakelen.

Daarnaast kan het ook het geval zijn dat je je woning moet aanpassen wanneer je persoonlijke situatie verandert. Heb je een nieuwe job waardoor je veel van thuis uit moet werken? Dan kan je een bureau integreren in je woonst en kiezen voor rustgevende kleuren op de muren. Of heb je misschien een kinderwens? Ook dan zal een deel van het interieur en een paar muren onder handen genomen moeten worden.

Daarnaast is het ook slim om je kamers een volledig nieuwe uitstraling te geven na een renovatie. Door een gloednieuw kleurenpallet te kiezen en een andere stijl te integreren kan je meteen thuiskomen in een woonst die net als nieuw lijkt.

Let er wel op dat je woning een nieuwe look geeft een investering is die tijd en geld kost. Denk dus goed na over de reden van de transformatie en hoe je dit gaat aanpakken. Twijfel je nog? Dan kan je altijd contact opnemen met een professional die je verder kan helpen

Welke soorten kleur gebruikt een huisschilder in je woning?

De soorten kleuren die vaak gebruikt worden bij het schilderen van een huis zijn uiteenlopend. Vaak hangt het af van je persoonlijke voorkeur, maar er zijn toch een paar veelvoorkomende kleuren die telkens terug keren.

Eén van de meest populaire kleuren voor het verven van een woning is wit. Deze kleur geeft een huis meteen een frisse, schone uitstraling en kan een ruimte optisch groter laten lijken. Daarnaast is wit een neutrale kleur die gemakkelijk te combineren is met andere kleuren. Let wel op: binnen een kleur heb je veel varianten, zo heb je in dit geval bijvoorbeeld gebroken wit, crème-wit, signaalwit, …

Grijs is tijdloos

Een andere populaire kleur voor het schilderen van een huis is grijs. Grijs is een tijdloze kleur die net zoals wit vaak gebruikt wordt om hele kamers mee te verven. Deze kleur zorgt voor een moderne en elegante uitstraling die bijna in elke gerenoveerde woning past.

Een specialist kan je de besten verfsoorten voor jouw binnenmuren voorstelen inclusief advies over welke kleuren een mooi eindresultaat zal geven.

Als we naar de fellere kleuren kijken die vaak gebruikt worden bij het schilderen van een huis zien we blauw en groen vaak terugkomen. Deze kleuren kunnen als accentmuur gebruikt worden om een interieur op te pimpen, maar ze kunnen evenzeer lichter gemaakt worden om als pasteltint te dienen. De opties zijn eindeloos.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kleurkeuze voor een huis niet alleen afhangt van de persoonlijke smaak, maar ook van de omgeving, het licht, de grootte van de ruimte en de stijl van het huis. Het is dus slim om eerst inspiratie op te doen, kleuren te testen en professioneel advies te vragen voordat je een definitieve keuze maakt.

Hoe bereken je de te schilderen oppervlakte in m2?

Vooraleer je een schilderproject opstart is het van groot belang om te weten hoeveel oppervlakte in m2 je onder handen moet nemen. Hierdoor kun je een realistisch verfplan opstellen en de juiste hoeveelheid verf aanschaffen. Onderstaand lees je hoe de berekening juist in zijn werk gaat:

 • Begin als eerste door de lengte en breedte van de muren te meten met een meetapparaat. Vermenigvuldig deze met elkaar om de oppervlakte per muur te berekenen. Vervolgens tel je dit van al je muren samen en je komt op het totaal te schilderen oppervlak ik vierkante meters.
 • Hou ook rekening met de oppervlakte van de deuren en ramen. Meet de breedte en de hoogte van bv. je buitendeuren en binnenramen, bereken hier ook de oppervlakte van en trek dit af van het totaal.
 • Voeg ook zeker de oppervlakte van de plafonds en/of vloeren toe aan de totale oppervlakte. 
 • Het is belangrijk om te onthouden dat bij het berekenen van de oppervlakte in vierkante meter, je ook rekening moet houden met andere elementen zoals trappen, plinten of kasten, die ook vernieuwd of geschilderd moeten worden. Deze kleinere oppervlaktes kunnen snel oplopen waardoor je meer verf zal nodig hebben dan eerst gedacht. Je huis laten schilderen? Berekenen zeker de volledige m2 zodat je een beter beeld hebt rond de exacte prijs.

Het is aan te raden om de oppervlakte van een kamer te controleren door meerdere methoden te gebruiken, zoals het gebruik van een laserafstandsmeter om er zeker van te zijn dat de berekening juist is. Met een ervaren verver verzeker je jezelf om hoeveel oppervlakte de schilderwerken zullen innemen voor een mooi eindresultaat.

Welke voorbereidingen zijn nodig bij schilderwerken?

Een goede voorbereiding is cruciaal bij schilderwerken. Zo moet je rekening houden met een aantal dingen zoals het kiezen van de juiste verf en materialen. Daarnaast moet de ruimte ook volledig klaar gemaakt worden voor het schilderwerk.

Het kiezen van de juiste verf en materialen is een van de belangrijkste stappen in de voorbereiding van een schilderproject. Er zijn veel soorten verf op de markt, zoals waterverf, acrylverf en olieverf. Elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Bespreek met een medewerker welke verf het meest geschikt is voor jouw project en welke materialen het beste zijn voor de afwerking.

Als tweede grote stap maak je de ruimte klaar voor het schilderwerk. Dit betekent dat de muren en plafonds moeten worden geschuurd, ontvet én ontstoft. Hierdoor zorg je ervoor dat de verf goed kan hechten en een mooie, gladde afwerking heeft. Dit is vaak een tijdrovende klus, daarom huren veel mensen hiervoor een professioneel vakman in.

Bij de voorbereiding hoort ook het afplakken van ramen, deuren, vloeren, en andere oppervlakken. Hierdoor heb je geen verrassingen met verf op ongewenste oppervlakken, zoals ramen, deuren, vloeren of je ondergrond. Dit kan je zelf doen met afplaktape of de huisschilder kan dit voor je doen.

Is er een stappenplan als je een schilderproject start?

Een schilderproject kan een grote uitdaging zijn, maar met een duidelijk stappenplan kan het een soepel en efficiënt proces zijn.

Begin als eerste met de grondlaag in orde te brengen voor het echte verfwerk begint. Hierbij is het belangrijk om de oppervlakte grondig schoon te maken en te ontvetten. Daarnaast moet je in deze stap eventuele beschadigingen of gaten in de muur repareren. Zo zorg je dat deze grondlaag volledig klaar en egaal is voor je aan het echte werk begint.

Voordat de eerste laag verf wordt aangebracht, is het ook vaak noodzakelijk om een primer aan te brengen op de oppervlaktes. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en een gelijkmatiger resultaat geeft. Let er goed op dat de primer is uitgehard voordat je verder gaat met de eerste laag verf.

Nadat de primer en eerste laag verf zijn uitgehard, is het tijd om de tweede laag verf aan te brengen. Zorg dat je de verf goed uitsmeert en dat je geen roller- of kwaststrepen achterlaat. Controleer zeker de verf na droging op eventuele ongelijkmatigheden, want deze moeten hersteld worden voordat je met de volgende laag verder gaat.

Na het aanbrengen van de tweede laag verf, is het tijd voor de afwerking. Dit kan variëren van het aanbrengen van een lak of vernis, tot het afwerken van randen en hoeken met een kwast. 

Het is belangrijk om te onthouden dat de droogtijd tussen de lagen verf kan variëren afhankelijk van de verfsoort en de omgeving. Kijk hiervoor op de verpakking om zeker te zijn van deze tijd. Zo ben je gegarandeerd van een mooi en egaal resultaat op jouw muren.

Van welke soorten structuurverf kan je gebruik maken?

Als je je muren wil opfrissen kan je kiezen voor structuurverf in plaats van een gewone effen kleur. Aan deze soort verf zijn zandkorrels aan toegevoegd waardoor het een korrelig reliëf krijgt. Er zijn verschillende structuurverven die een unieke textuur aan een muur of plafond kunnen geven. De populairste zijn craqueleren, kaleien, limestone en metallic

Craqueleren is een techniek waarbij een dunne laag verf op een andere laag verf wordt aangebracht die nog niet is uitgehard. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes in de verf, wat een oud en verweerd effect geeft. Craqueleer verf kan worden gebruikt om een klassieke of antieke uitstraling te creëren en is vaak geschikt voor interieurs met een landelijke of klassieke stijl.

Kaleien is een techniek waarbij een dunne laag verf met een spatel of kwast wordt aangebracht, waardoor een oneffen en ruwe textuur ontstaat. Dit geeft een natuurlijk en rustiek effect aan de muur. Kalei verf is vaak geschikt voor huizen of interieurs met een landelijke of bohemien stijl en kan ook worden gebruikt om accenten aan te brengen op bepaalde delen van een kamer.

Structuurverven

Limestone structuurverf is een soort van structuurverf die een subtiele, natuurlijke textuur geeft. Deze verf is vaak een mengsel van kalk en pigmenten en kan worden gebruikt om een oude uitstraling te creëren. 

Metallic structuurverf tenslotte is een soort van verf die een metallic uiterlijk geeft aan het oppervlak waarop het is aangebracht. Het is ideaal voor het creëren van een luxueuze, moderne look in huizen of gebouwen. Daarnaast werkt een metallic structuur beschermend tegen schade voor onderliggende materialen.

Hou zeker rekening met de materiaalkosten van binnenschilderwerken

Maar welke structuurverf kies je best voor jouw woning? Dit hangt natuurlijk af van de stijl van je interieur en je persoonlijke voorkeuren. Sommige technieken zoals craqueleren en kaleien worden eerder gebruikt bij een oudere, klassiekere uitstraling. Limestone en metallic structuurverf dan eerder bij modernere woningen. Je kan altijd rekenen op het advies van een professionele huisschilder als je nog twijfelt over de soort structuurverf die het beste past in jouw woning. Aarzel dus niet om een verver via TrustUp te contacteren met jouw vraag.

Decoratieve verftechnieken die een huisschilder kan toepassen.

Er zijn veel manieren om je woning weer te laten stralen. Zo kan je ervoor kiezen om meubels, muren of accessoires met een decoratief design te laten beschilderen in plaats van een eentonige verflaag. Hierdoor verkrijg je een unieke uitstraling en kan je een stijlvolle toets geven aan je kamers. Onderstaand vind je een lijst van de meest populaire decoratieve verftechnieken:

Je ontvangt vrijblijvend advies van een schilder als je jezelf laat bevragen over welke verfsoorten het beste bij jouw binnenmuur past.
 • Patineren: Deze techniek kan worden gebruikt om een ​​oude, verweerde look aan een oppervlak te geven. Schilders kunnen patineren door middel van een speciaal chemisch middel of patineerproduct. Hierna wordt het oppervlak hiermee ingewreven of geschuurd om de gewenste textuur te creëren.
 • Dip-dye: Dip-dye is een decoratieve techniek waarbij een object in een kleurrijk verfbad wordt ondergedompeld waardoor een deel of het geheel wordt gekleurd. Het wordt gebruikt om een ​​gradueel verloop van kleuren te creëren of om een ​​rand van kleur toe te voegen aan een object.
 • Zigzag Chevron: Bij deze vorm wordt er gebruik gemaakt van een zigzag patroon, vaak in chevronstijl, om een visueel interessant patroon te creëren. Het wordt vaak gedaan met zwart en wit, maar kan natuurlijk met alle kleuren toegepast worden.
 • Distressing: Deze techniek maakt gebruik van het opzettelijk beschadigen van een oppervlak, zoals het krassen of schuren van verf, om een ​​oude en verweerde uitstraling te creëren. Het kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een meubelstuk ouder of antieker te laten lijken.
 • Ton-sur-ton: Bij deze laatste decoratieve verftechniek wordt gebruik gemaakt van verf in een soortgelijke kleur als het originele oppervlak. Deze techniek kan worden gebruikt om een subtiele verandering in kleur toe te voegen aan een object zonder dat het te opvallend is. Dit kan bijvoorbeeld om een verouderde look te verkrijgen of om een object een nieuwe uitstraling te geven zonder dat het te opvallend is. 

Patronen met afbeelding of stempels

 • Sjabloneren: Zoals in de naam staat, maakt deze verftechniek gebruik van sjablonen, vaak in de vorm van stencils, om patronen of afbeeldingen op een oppervlak aan te brengen. Hierdoor kan je een muur of meubelstuk personaliseren naargelang jouw wensen.
 • Geometrische stempels: Deze soort maakt gebruik van speciaal gemaakte stempels. Deze verschillende geometrische vormen zijn gemaakt om patroontjes te creëren. Dit kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een muur of meubelstuk op te fleuren.

Waarom best een professionele huisschilder of verver inschakelen?

Het inhuren van een professionele huisschilder heeft veel voordelen. Deze vakmannen bezitten jarenlange ervaring en hebben vaak ook een opleiding gevolgd over het vak. Dit betekent dat ze de vaardigheden en kennis hebben om kwalitatief hoogstaand werk te leveren, zowel in afwerking als in techniek. Daarnaast beschikken professionele ververs de juiste tools en materialen om het werk snel en efficiënt uit te voeren. Dit betekent dat het werk sneller klaar zal zijn en een mooiere afwerking zal hebben.

Bovendien kan verven met speciale chemische middelen gevaarlijk zijn als je niet de juiste technieken en veiligheidsmaatregelen kent. Vakmannen hebben de juiste kennis en uitrusting om zichzelf en anderen te beschermen tijdens het werk. Ze bieden dan ook garanties op hun werk. Dit betekent dat als er iets misgaat, ze het opnieuw zullen doen zonder extra kosten.

Je kan verschillende type schilderwerk laten doen, buitenschilderwerken, een raam laten opfrissen met latexverf. Via het onderstaand formulier kan je vrijblijvend prijsvoorstellen ontvangen.

Door de jarenlange ervaring kan een professionele huisschilder ook ingeschakeld voor het toepassen van verschillende verftechnieken en hulp bij kleurencombinaties. Maak dus komaf met je twijfels door te rekenen op de hulp van een expert.

Je kan redelijk wat tijd besparen

Een ander groot voordeel is tijdsbesparing. Het inhuren van een professional kan veel tijd besparen, zowel voor de uitvoering van de klus als voor het voorbereidend werk. Dit geeft je de gelegenheid om je tijd te besteden aan andere belangrijke zaken.

Zoals je ziet zijn er veel voordelen verbonden aan het inhuren van een expert. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een professional via TrustUp. Je kan altijd een vrijblijvende offerte aanvragen bij een ervaren huisschilder in jouw buurt.

Wat is de vaste prijs van een huisschilder per soort schilderwerken?

De prijzen om de binnenkant van een woning te laten schilderen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de woning, het aantal kamers, de huidige staat van de muren, en de gewenste afwerking. Hier zijn enkele gemiddelde prijzen die je kunt verwachten:

 • Een kleine slaapkamer (ongeveer 12 m²): tussen € 500 en € 800
 • Een gemiddelde woonkamer (ongeveer 25 m²): tussen € 800 en €1.500
 • Een gemiddelde woning (ongeveer 100 m²): tussen €2.000 en €3.500

Hou er wel rekening mee dat deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van de locatie, de grootte van de woning, de staat van de muren en de gewenste afwerking.

Door het uitbesteden aan professionele schilders zal jouw binnenmuur af gewerkt zijn, deze zal er voor zorgen dat je woning een comfortabele sfeer door je schilderwerken ontvangen

De tarieven om je gevel te laten schilderen zijn vaak hoger dan de tarieven voor binnen schilderwerk. Dit komt omdat het schilderen van een gevel vaak meer arbeid en materiaal kost. De gemiddelde prijzen zijn ongeveer:

 • Een kleine gevel (ongeveer 25 m²): tussen € 1.500 en € 2.500
 • Een gemiddelde gevel (ongeveer 50 m²): tussen € 3.000 en € 5.000
 • Een grote gevel (ongeveer 100 m²): tussen € 6.000 en € 10.000

De prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van veel criteria, daarom is het aanbevolen om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende huisschilders. Op die manier kan je een goed beeld krijgen van de prijzen op de markt en de beste keuze maken voor jouw project.

Handige tips voor elk schilderproject

Als je een schilderproject overweegt, zijn er een aantal tips die je in overweging kunt nemen om geld te besparen en het beste resultaat te bereiken. 

Kwantumkorting en werken bundelen

Als je meerdere kamers of meubels wil laten schilderen, overweeg dan om dit te bundelen in één groot project. Een huisschilder kan in veel gevallen kwantumkortingen voor grotere projecten geven. Het is een grote investering, maar hierdoor bespaar je wel een hoop dan wanneer je het in verschillende delen laat doen.

Voorbereidend werk kan je zelf doen

Voordat een huisschilder begint met het eigenlijke schilderwerk zal er vaak voorbereidend werk moeten worden gedaan. Dit kan bijvoorbeeld het verwijderen van oude verf, het vullen van gaten en scheuren of het afplakken van ramen zijn. Dit werk kan je vaak zelf doen, waardoor je fors bespaart op de totale kosten van het project.

Wat doet je huisschilder in de winter?

Veel mensen denken dat schilderwerk alleen in de zomer kan worden uitgevoerd, maar veel schilders werken ook in de winter. Dit kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar lagere tarieven, aangezien er in de winter minder vraag is naar huisschilders.

Verlaagd btw-tarief en premies

Er zijn momenteel verlaagde btw-tarieven voor bepaalde renovatie- en verbouwingswerken, evenals premies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Informeer bij de huisschilder of deze voordelen van toepassing zijn op jouw project en hoe je hier gebruik van kan maken.

Vergelijk offertes van verschillende huisschilders

Voordat je een huisschilder of verver inhuurt, is het belangrijk om offertes te vergelijken van verschillende bedrijven. TrustUp maakt dit zeer gemakkelijk door verschillende vakmannen in jouw buurt op te lijsten. Dit kan je helpen om te zien welk bedrijf het beste past bij jouw budget en wensen. Zorg ervoor dat de offertes gedetailleerd zijn, zodat je precies weet wat er wordt aangeboden en welke kosten er zijn.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis een offerte aan om de juiste schilder voor jouw woning te vinden!

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.