Zonnepanelen: Kostprijs en kan je er mee besparen?

Duurzame energie
the_title()

Het laten plaatsen van zonnepanelen biedt veel voordelen. Maar hoe zit het juist met het kostenplaatje? Waarmee moet je allemaal rekening houden? En hoeveel bespaar je nu écht? We helpen je graag verder.

Waarom laat je best zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen hebben veel voordelen, daarom zijn er talloze redenen om ze te laten plaatsen.

Als eerste en meest voor de hand liggende reden: je bespaart ermee op je energierekening. Zonnepanelen gebruiken de gratis energie van de zon om elektriciteit op te wekken door het gebruik van zonnecellen, waardoor met het gebruik zonnepanelen daalt je afhankelijk van stroomleveranciers en hun, soms hoge, tarieven. De zon hoeft zelfs niet te schijnen en je wekt al energie op. Dit kan leiden tot forse besparingen op lange termijn. Het is inderdaad een duurdere investering, maar op 10 tot 15 jaar is deze volledig terugverdiend.

Ten tweede is zonnepanelen kopen milieuvriendelijk. Ze produceren geen schadelijke uitstoot en helpen bij het verminderen van de afhankelijkheid van steenkoolenergie, wat bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Door te kiezen voor deze groene energieoptie werk je mee aan een duurzamere wereld.

Zonnepanelen nodig? Ze brengen je groene stroom!

Daarnaast draagt het bij aan de waarde van jouw woning. Zonnepanelen worden steeds meer gezien als een waardevolle toevoeging aan een huis, aangezien ze de energiekosten verlagen en milieuvriendelijk zijn.

Het draagt ook bij aan de stabiliteit van het energienet. Zonnepanelen helpen bij het verminderen van de piekbelasting op het energienet, waardoor de stabiliteit van het net wordt verbeterd.

Bovendien zijn er vele subsidies en premies beschikbaar waar je van kunt genieten om het kostenplaatje van de installatie te drukken. Dit maakt het een nog aantrekkelijkere optie om te investeren in duurzame energie. 

Er zijn dus veel voordelen om te kiezen voor zonnepanelen. Door hiervoor te kiezen kan jij je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld en genieten van een lagere energiefactuur. Beter voor jou, beter voor de planeet!

Waarom heb je een specifieke hoeveelheid panelen nodig?

Er zijn verschillende factoren waarom je een specifieke hoeveelheid zonnepanelen nodig hebt. Een van de belangrijkste factoren is dat je zonnepanelen goed veel elektriciteit opwekken. Het vermogen van een zonnepaneel wordt gemeten in wattpiek (Wp) en geeft aan hoeveel energie een zonnepaneel kan onder ideale omstandigheden genoeg groene stroom opwekken. Het vermogen van een zonnepaneel is afhankelijk van de grootte van het paneel en de technologie die erin wordt gebruikt.

Een andere belangrijke factor is het energieverbruik van jouw huis. Hoe groter jouw energieverbruik, des te meer zonnepanelen je nodig zult hebben om jouw energiebehoefte te dekken. Als je bijvoorbeeld een groot huis hebt met veel elektrische apparaten, zul je waarschijnlijk meer zonnepanelen nodig hebben dan iemand met een kleiner huis en minder elektrische apparaten.

Daarnaast speelt de oriëntatie en hellingshoek van jouw dak een belangrijke rol bij het bepalen van de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt. Een zuidgericht schuin dak met een hellingshoek van ongeveer 35 graden is ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen omdat dit het meeste zonlicht ontvangt. Als je dak echter gericht is naar het noorden, zul je waarschijnlijk meer zonnepanelen nodig hebben om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Tot slot, de gewenste terugverdientijd, jouw financiële mogelijkheden en de beschikbare oppervlakte zijn ook belangrijke factoren om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Professioneel advies of een op maat gemaakt plan kan hierin helpen.

De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt, is dus afhankelijk van het vermogen van de panelen, jouw energieverbruik, de oriëntatie en hellingshoek van je dak, de terugverdientijd, je budget en de beschikbare oppervlakte. Door deze factoren in overweging te nemen, kan je een weloverwogen beslissing nemen over het aantal zonnepanelen die je nodig hebt.

Hoeveel panelen heb je nodig voor je woning?

De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt hangt af van verschillende factoren zoals jouw energieverbruik, het beschikbare dakoppervlak en de oriëntatie ervan.

zonnepanelen kopen voor een schuin dak is ideaal!

Een van de belangrijkste factoren is het energieverbruik. Het is belangrijk om te weten hoeveel energie je gemiddeld verbruikt per maand, zodat je een idee krijgt van hoeveel pv panelen je nodig hebt om de energiebehoeften van jouw gezin te dekken. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 4000 kWh per jaar, dus je zou ongeveer 20-25 panelen nodig hebben om dat verbruik te dekken.

Het beschikbare dakoppervlak is ook een belangrijke factor. Hoe groter het dakoppervlak, hoe meer panelen er kunnen worden geplaatst. Dit betekent natuurlijk dat een groot dakoppervlak in staat zal zijn om meer panelen te verdragen en meer energie op te wekken.

Daarnaast speelt de oriëntatie van je woning een rol. Op plekken met veel zonlicht zullen zonnepanelen efficiënter werken en meer energie opwekken dan in gebieden met minder zonlicht. Hierdoor kan het zijn dat er meer pv panelen nodig zijn op bepaalde plekken van jouw dak.

Een professioneel bedrijf dat zonnepanelen installeert kan je helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid panelen die je nodig hebt voor jouw specifieke situatie. Zij zullen je energieverbruik, beschikbare dakoppervlak en de oriëntatie in overweging nemen en jou adviseren over de hoeveelheid panelen die het beste bij jouw situatie past. Contacteer dus zeker de professionals op TrustUp om advies op maat te krijgen als je van plan bent om zonnepanelen te laten plaatsen.

Welke soorten zonnepanelen kan je laten plaatsen?

Er zijn diverse types zonnepanelen beschikbaar en welk paneel nu het beste bij jou past, hangt van veel factoren af. Het is aan te raden om bij de keuze voor een paneeltype professioneel advies in te winnen. Er zijn momenteel vier verschillende soorten op de markt in Vlaanderen waaronder de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Daarnaast heb je ook amorf silicium, ook gekend als dunne film, zonnepanelen verkrijgbaar. Tenslotte zijn er ook nog glas-glas panelen.

Monokristallijne zonnepanelen

Deze soort pv panelen zijn gemaakt door een intensief productieproces en zijn daarom 5-10% duurder dan polykristallijne panelen. Ze hebben echter wel het hoogste rendement, ongeveer 16-20% per vierkante meter. Deze soort wordt aangeraden voor kleinere dakoppervlakken.

Polykristallijne panelen

Dit is een betaalbare optie met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Ze hebben een iets lager rendement dan monokristallijne panelen (12-16% per m²), maar kunnen alsnog evenveel zonne energie opwekken als er ruimte is waar je meerdere zonnepanelen geplaatst hebt.

Amorfe of dunne-film zonnepanelen

Deze zijn het goedkoopst van alle types. Ze zijn geschikt voor grote oppervlakken die niet veel gewicht aankunnen. Deze panelen zijn ongeveer 20% goedkoper dan kristallijne panelen, maar hebben een lager rendement van 6-10%. Er zijn dus meer panelen nodig om hetzelfde aantal energie op te wekken.

Glas-glas zonnepanelen

Deze fotovoltaïsche panelen zijn relatief nieuw op de markt. Zoals de naam al zegt, ligt het paneel tussen twee glaslagen. Ze hebben de langste levensduur, maar het aanbod is beperkt en de kosten liggen ongeveer 20% hoger dan andere types zonnepanelen.

Waar kan je best zonnepanelen plaatsen?

Er zijn verschillende plekken waar je zonnepanelen kunt laten plaatsen, afhankelijk van jouw situatie en woning. De meest voor de hand liggende plek is natuurlijk op je dak. Hiermee benut je de directe blootstelling aan de zon en als je een groot dak hebt, kun je de beschikbare ruimte optimaal benutten. Let wel op dat je dak stevig genoeg is om de panelen te dragen en dat er voldoende zonlicht op valt.

Vergelijk verschillende installateurs om iemand in te schakelen met een uitstekende reputatie.

Wanneer je kiest voor deze optie moet je letten op de richting en helling van je dak. Wanneer dit gericht is op het zuiden, westen of oosten vangt het natuurlijk meer zon dan een dak gericht op het noorden. De beste optie is wanneer de panelen gericht zijn naar het zuiden, onder een hoek van 30° tot 50°.

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen? Geen zorgen, want er zijn nog andere mogelijkheden.

Zo kan je panelen op de grond laten plaatsen. Dit is een goede optie als je bijvoorbeeld een grote tuin hebt of op een bedrijfsterrein zit. Ook carports of pergola’s kunnen gebruikt worden om panelen op te plaatsen. Controleer hierbij wel zeker of de constructie het gewicht kan dragen.

Tenslotte kan je ook altijd op je gevel, tuinhuis, garage of bijgebouw panelen laten plaatsen. Hou er wel rekening mee dat deze opties vaak meer ruimte en budget vereisen dan het plaatsen van zonnepanelen op een dak. Raadpleeg een specialist om te bekijken welke optie het meeste de moeite waard is.

Wat zijn de prijzen per soort zonnepaneel?

De prijs van een zonnepaneel varieert sterk naargelang het type dat je kiest. Gemiddeld kan je rekenen op onderstaande prijzen:

Soort zonnepaneelGemiddelde prijs
MonokristallijnGemiddeld € 670 per paneel
PolykristallijnGemiddeld € 590 per paneel
Dunne film of amorf Gemiddeld € 390 per paneel
Glas-glasGemiddeld € 1000 per paneel

Hou er wel rekening mee dat deze prijzen richtprijzen zijn, en dat het uiteindelijke kostenplaatje varieert afhankelijk van de grootte van het systeem, de vakman en de locatie. Het is daarom aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende professionals om een goed beeld te krijgen van de totale kosten

Er is via netbeheerder Fluvius ook een premie beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen. Informeer hier zeker naar, want zo kan je de kosten natuurlijk drukken. Verder in dit artikel geven we meer info over de premie.

Heb ik een analoge of digitale meter? 

Een meter is een apparaat dat de hoeveelheid energie meet die wordt gebruikt in een huis of gebouw. Er zijn twee soorten meters: analoge en digitale meters. Een analoge meter is een ouder type meter dat werkt met wijzers en een schaal. Deze meters zijn vaak te vinden in oudere huizen of gebouwen. Aan de andere kant is een digitale meter een moderner type dat werkt met cijfers die worden weergegeven op een digitaal display. Deze meters zijn vaak te vinden in nieuwere huizen of gebouwen.

Een analoge meter bestaat uit een wijzerplaat met een wijzer die de hoeveelheid energie aangeeft die je gebruikt. Het cijfer geeft aan hoeveel kilowattuur aan energie wordt gebruikt. Een analoge meter kan ook worden uitgerust met een klein display waarop de hoeveelheid energie die in de afgelopen maand is gebruikt, kan worden weergegeven.

Hoeveel panelen dat je nodig hebt hangt af op de hoeveelheid elektrische stroom je wilt gebruiken.

Een digitale meter zal cijfers weergeven op een digitaal display. Dit cijfer geeft ook de hoeveelheid energie aan die je gebruikt. Veel digitale meters hebben ook een knop waarmee je de hoeveelheid energie die in de afgelopen maand is gebruikt, kunt bekijken. Sommige digitale meters zijn ook uitgerust met een display waarop de huidige stroomsterkte wordt weergegeven.

Je kan dus makkelijk herkennen of je nu een digitale of analoge meter hebt. Zie je een wijzerplaat met wijzers? Dan heb je een analoge meter. Zie je cijfers op een digitaal display? Dan heb je een digitale meter.

Zonnepanelen laten plaatsen? Hoeveel kost je dit gemiddeld?

De meeste installateurs baseren hun prijzen op de hoeveelheid vermogen die de installatie van zonnepanelen levert, gemeten in Wattpiek (Wp). Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen niet te veel energie produceren, aangezien dit geen extra voordelen oplevert tenzij je een thuisbatterij of terugdraaiende teller laat installeren.

Om te weten te komen hoeveel kilowattuur (kWh) je zonnepanelen opwekt heeft per jaar, kun je kijken naar je energieverbruik op de eindafrekening van je elektriciteitsleverancier. De gemiddelde prijs voor zonnepanelen per kWp is ongeveer 1484 euro, maar dit kan per huishouden variëren.

Aantal personen in het huishoudenGemiddeld jaarverbruik in kWhGeïnstalleerd vermogen WpAantal panelenGemiddelde prijsGemiddelde besparing per jaar
22.675 kWh3.150 Wp12€ 5.200€ 530
33.100 kWh3.650 Wp14€ 6.000€ 620
43.525 kWh4.150 Wp16€ 6.500€ 705
53.995 kWh4.700 Wp18€ 7.250€ 795

Er zijn natuurlijk veel andere factoren die het volledige kostenplaatje bepalen. Zo moet je rekening houden met bijvoorbeeld je soort dak, de werkuren van de montage, het type zonnepaneel, … Daarover lees je hieronder meer.

Wat bepaalt de prijs van panelen?

De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder het type zonnepaneel, het merk, de prijs van de omvormer, het aantal panelen, de werkuren voor montage en je soort dak, de kwaliteit van de gebruikte zonnecel.

Er zijn verschillende types van de laatste zonnepaneel. Monokristallijn zonnepanelen zijn gemaakt van één stuk silicium en zijn vaak efficiënter dan andere types, maar ook duurder. Polykristallijn zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere stukken silicium en zijn goedkoper dan monokristallijn panelen, maar minder efficiënt. Amorfe zonnepanelen zijn gemaakt van dunne lagen silicium en zijn de goedkoopste optie, maar ook de minst efficiënte. 

Het merk van de zonnepanelen kan ook een rol spelen in de prijs. Merken die al langer bestaan en een goede reputatie hebben, kunnen duurder zijn dan minder bekende merken. Bovendien kan de prijs van de omvormer die energie van de hoogwaardige zonnepanelen omzet naar bruikbare gelijkstroom voor jouw huis, variëren afhankelijk van het merk en model.

Een goede installateur van zonnepanelen zorgt voor een goede investering.

Het aantal panelen dat nodig is, is ook van invloed op de prijs. Hoe meer panelen, hoe hoger de kosten. De werkuren voor montage kunnen ook variëren afhankelijk van de grootte van het project en de moeilijkheidsgraad van de installatie. Een plat dak is vaak eenvoudiger te installeren dan een hellend dak, dus dit kan ook van invloed zijn op de montagekosten.

Over het algemeen kan de kosten van zonnepanelen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van deze factoren. Het is belangrijk om verschillende aanbieders te vergelijken en uit te zoeken welke optie het beste bij jouw woning en energieverbruik past. 

Welke factoren hebben invloed om zonnepanelen installeren rentabel te maken?

De rentabiliteit van zonnepanelen wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder het soort zonnepaneel, de locatie, de temperatuur, de hoeveelheid schaduw, de ideale hellingsgraad waarvan je dak geschikt voor is, de oriëntatie van de zonnepanelen en de levensduur van de panelen.

Het soort zonnepaneel kan van invloed zijn op de rentabiliteit aangezien sommige types meer energie opwekken dan andere. Monokristallijne zonnepanelen zijn vaak efficiënter dan andere types, maar ook duurder. Polykristallijne zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn, maar minder efficiënt. Amorfe zonnepanelen zijn de goedkoopste optie, maar ook de minst efficiënte.

Met de locatie moet je ook rekening houden voor de rentabiliteit, aangezien zonnepanelen meer energie opwekken in gebieden met veel zonlicht. Bovendien kunnen zeer hoge temperaturen leiden tot een afname van de prestaties van zonnepanelen, dus het is belangrijk hiermee rekening te houden. Schaduw van bomen of andere gebouwen kan de prestaties van zonnepanelen ook aanzienlijk verminderen, dus het is belangrijk om te overwegen hoeveel schaduw er op de plek aanwezig is. De hellingshoek van de zonnepanelen kan ook van invloed zijn op de rentabiliteit, aangezien een hellingshoek van ongeveer 35 graden de maximale opbrengst van zonne energie opwekt.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de oriëntatie van de zonnepanelen. Als ze gericht zijn op de zon zullen ze meer energie produceren dan panelen die op een andere richting gericht zijn. Panelen die gericht zijn op het zuiden zullen dus het meest efficiënt zijn.

Voor een maximaal rendement van groene energie bekijk je best met de vakman welke locatie het beste is van je plaatsing

Als laatste speelt de levensduur van de panelen een belangrijke rol in de rentabiliteit van de installatie. Een lange levensduur van de panelen betekent dat deze langer zullen werken en meer energie zullen produceren waardoor de installatie op lange termijn rendabeler zal zijn. De meeste zonnepanelen hebben een geschatte levensduur van 25 tot 30 jaar, maar sommige merken en modellen kunnen een langere levensduur hebben.

Zijn er premies voor zonnepanelen?

Vanaf 2021 biedt Fluvius de mogelijkheid om een premie aan te vragen voor zonnepanelen. Er zijn echter enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet de woning waar de zonnepanelen worden geplaatst uiterlijk op 31 december 2013 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius. Bovendien geldt de premie alleen voor nieuwe installaties en deze moeten worden geplaatst door een erkend installateur. In het geval dat de zonnepanelen worden geplaatst op een verwarmd gebouw, moet het dak geïsoleerd zijn.

Het bedrag van de premie is begrensd tot 40% van de investeringskosten, inclusief BTW. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast, met een maximum van 1500 euro in 2021, 1125 euro in 2022, 750 euro in 2023 en 375 euro in 2024. Voor beschermde afnemers geldt een hoger premiebedrag van 20%.

Krijg advies over premies bij je vrijblijvend offertes voor zonnepanelen.

Hoewel de prijs van zonnepanelen sterk is gedaald, is het niet zeker hoe lang de premie beschikbaar zal zijn. Energieprijzen zullen echter altijd blijven stijgen. Het is daarom aan te raden om zo snel mogelijk over te gaan tot de plaatsing van zonnepanelen.

Via de site van Fluvius kan je nakijken of je in aanmerking komt voor deze premie en dit ook aanvragen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Er zijn vele voordelen verbonden aan zonnepanelen. Als eerste bespaar je geld op je energierekening. Doordat je eigen energie met zonnepanelen opwekt hebt, hoef je minder afhankelijk te zijn van een energieleverancier. Hierdoor betaal je minder voor energie en kan je zelfs geld terugkrijgen wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt

Ten tweede is het milieuvriendelijk. Panelen zelf produceren geen schadelijke uitstoot en zijn een duurzame manier om energie op te wekken. Hierdoor draag je bij aan een beter milieu voor jou en toekomstige generaties.

Daarnaast is het een goede investering die je kan terugverdienen. Zonnepanelen hebben een lange levensduur en het rendement op je investering kan hoog zijn. Daarnaast kan je in sommige gevallen subsidies krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen, wat de investering nog aantrekkelijker maakt.

Tot slot, is het een geweldige manier om je eigen huis energie-efficiënter te maken. Door zonnepanelen te installeren, kan je meer controle krijgen over je energieverbruik en kan je beslissen hoe je energie wordt opgewekt en gebruikt. Het is een geweldige manier om je huis te moderniseren en tegelijkertijd geld te besparen en bij te dragen aan een beter milieu. 

Via onderstaand formulier ontvang je gratis een offerte aan om de juiste zonnepanelen voor jouw woning te vinden!

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.