Elektriciteit keuren

Elektriciteit
the_title()

Het is op bepaalde momenten verplicht je elektrische installatie te laten keuren, bijvoorbeeld bij verkoop of bij een uitbreiding van je elektrische installatie. Defecten in je elektrische installatie kunnen leiden tot brand of elektrocutie: de controle is dus erg belangrijk. In dit artikel kom je te weten wat elektriciteit keuren precies inhoudt, wanneer dit verplicht is, wat je er voor nodig hebt en hoeveel het kost.  

Waarom elektriciteit keuren 

Tijdens de controle wordt er nagekeken of je elektrische installatie voldoet aan de voorschriften van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). De controle moet uitgevoerd worden door een erkend controleorganisme. Zij moeten ook het keuringsverslag opmaken.

Het doel van een controle is te weten komen of de elektrische installatie veilig genoeg is of niet. Als dit niet het geval is, kan dit bijvoorbeeld brand of een kortsluiting veroorzaken. Een veilige installatie is belangrijk voor jezelf, je buren, energieleveranciers, het elektriciteitsnet, verzekeringen, …

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een elektrische keuring?

Tijdens de keuring worden de basiselementen van de elektrische installatie en enkele belangrijke documenten gecontroleerd: het eendraadschema, het positieschema, de meterkast, zekeringkast, het verdeelbord, de aansluiting en de EAN-code, …

Ook zal de controleur enkele testen en metingen uitvoeren op de elektrische installatie. Een controle neemt niet veel tijd in beslag: in de meeste gevallen duurt dit hoogstens een uur.

Voor je contact opneemt met een controleur, moet je er voor zorgen dat je de volgende documenten hebt:

  • Eendraadschema: dit is een schematische weergave van je elektrische installatie. Onder andere verbindingen en symbolen voor stroomcircuits zijn hierop terug te vinden.
  • Positieschema: dit is een voorstelling van de exact locatie van alle onderdelen van de elektrische installatie, zoals verlichting of stopcontacten.
  • EAN-nummer: het EAN-nummer is niet je meternummer, maar het nummer dat je krijgt van de netbeheerder. Dit kan je onder andere vinden op je energiefactuur. Dit nummer is niet persoonsgebonden, maar plaatsgebonden. 

Bij verkoop van je woning moet je deze documenten samen met het keuringsrapport aan de nieuwe eigenaars geven. Indien je één van deze documenten niet hebt..

Veelvoorkomende problemen bij een elektrische keuring

Als je een negatief keuringsattest wilt voorkomen, is het slim om zoveel mogelijk problemen te vermijden. Dit kan je zelf doen of je kan contact opnemen met een elektricien die je installatie al nakijkt vooraleer een erkende controleur langskomt. 

Een aantal zaken die regelmatig tot een negatieve keuring leiden:

  • De spreidingsweerstand te groot
  • De aarding is niet of onvolledig aanwezig
  • Nominale stroom van zekeringen zijn niet aangepast aan de geleiders of stroomcircuits
  • Het elektriciteits- of positieplan is niet aanwezig
  • Niet alle zekeringen of automaten hebben een kalibreerelement 

Dit is echter niet verplicht: het is even goed om meteen een erkend controleorganisme te contacteren en mogelijke problemen nadien op te lossen. 

Wanneer moet je elektriciteit laten keuren?

Er zijn verschillende momenten waarop een (her)keuring verplicht is. 

  • Bij elke ingebruiksstelling, bijvoorbeeld bij nieuwbouw of na renovatie (dus voordat je de installatie in gebruik neemt)
  • Wanneer er een verzwaring van de installatie gebeurt
  • Bij verkoop van een woning die een oude installatie heeft
  • Wanneer er belangrijke wijzigingen of uitbreidingen van de installatie gebeuren

Als je een negatief keuringsverslag hebt, heb je 12 tot 18 maanden tijd om een nieuw verslag te laten opmaken.

Geldigheid keuringsverslag

Het is verplicht om nieuwe elektrische installaties te laten keuren sinds 1 oktober 1981. Als je woning een elektrische installatie van voor deze datum heeft, zal je dus een keuringsverslag moeten laten opmaken. Ook moet je nog steeds de herkeuringsregels opvolgen. Als de installatie pas na deze datum geplaatst werd, moet je enkel een controle laten uitvoeren op de momenten die hierboven beschreven staan. 

Los van deze regels is een keuringsverslag 25 jaar geldig. 

Prijs elektriciteit keuren

De gemiddelde prijs van een controle van een standaard installatie met één elektriciteitsmeter is 150-200 euro.

Ben je niet zeker of je elektrische installatie voldoet aan de regels? Kijk dit na en neem indien nodig contact op met een controleorganisme of elektricien: problemen kunnen beter voorkomen worden.

Vraag een gratis offerte aan voor elektriciteit keuren

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.