Hoe en wanneer je VELUX ramen vervangen?

Ramen en deuren
the_title()

VELUX dakramen zijn kwalitatief en gaan jarenlang mee. Gemiddeld is het na 20-25 jaar nodig om het raam te vervangen. Merk je roest, houtrot of andere beschadigingen op? Dan laat je het raam ook best even controleren. VELUX ramen vervangen heeft bovendien allerlei voordelen. Hedendaagse VELUX ramen gaan nog langer mee dan de oude, ze hebben een hogere isolatiewaarde en ze zorgen voor meer daglicht. In dit artikel geven we je meer informatie over het vervangen van een VELUX raam.

Wanneer je VELUX ramen vervangen?

Een VELUX raam gaat jarenlang mee. Een gebrek aan onderhoud, bepaalde weersomstandigheden en dieren of bladeren die er voor zorgen dat er verstoppingen ontstaan en bijgevolg lekken, kunnen er echter voor zorgen dat het raam niet meer in goede staat is. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kan zien dat het raam toch aan vervanging toe is. Vaak is dit na zo’n 20-25 jaar.  Ontstaat er roest langs het raamkozijn, zijn er kapotte scharnieren, vergrendelingen of ventilatiekleppen, of is het hout verrot? Dan kan je beter je VELUX raam vervangen. Ook vochtproblemen onder het raam kunnen veroorzaakt worden door een VELUX raam dat niet meer in orde is. Twijfel je of je raam al dan niet aan vervanging toe is? Neem dan contact op met een VELUX-installateur.

Voordelen

Je VELUX raam vervangen heeft een aantal voordelen:

Meer daglicht

Een recent VELUX raam heeft 10% meer glasoppervlakte dan de oudere modellen. Dit doet de ruimte groter ogen en zorgt voor meer natuurlijke lichtinval.

Lager energieverbruik

De nieuwere VELUX ramen hebben bovendien een hoge isolatiewaarden. Hierdoor verlies je geen warmte en hoef je dus minder bij te verwarmen. Je energierekening zal bijgevolg ook lager zijn.

Meer comfort

Hedendaagse dakvensters zorgen voor een verhoogd comfort. Het onderhoud is makkelijker, de akoestische isolatie hoger en je hebt allerlei extra opties, zoals elektrische bediening, om je leven makkelijker te maken.

Snel vervangen

Een VELUX dakraam vervangen gebeurt erg snel. Als je dakconstructie niet aangepast moet worden, neemt dit slechts een viertal uur in beslag.

Lange levensduur

De nieuwere VELUX modellen gaan nog langer mee dan de oude.

Een nieuw VELUX raam kiezen

Allereerst moet je twee zaken bekijken:

Wat is het model en de afmeting van je huidige dakvenster?

Als je je dakvenster opent, zie je een identificatieplaatje. Hierop staat een code met drie letters en een aantal cijfers. De letters staan voor het type venster en de cijfers zijn de maatcode.

Welk recenter model komt overeen met je huidige venster?

Bekijk een overzicht van de model- en maatcodes en bepaal welk VELUX raam overeenkomt met je huidige model.

Daarnaast zijn er nog een aantal keuzes die je moet maken.

Hout of polyurethaan?

Je kan kiezen voor hout met een vocht- en schimmelwerende behandeling of voor hout afgelakt met polyurethaan. Polyurethaan aangeraden in vochtige ruimtes, zoals badkamers of keukens.

Dubbel glas, driedubbel glas, geluiddempend glas?

Daarnaast moet je een glastype kiezen. Hoe isolerend wil je het glas? Wil je geluiddempend glas dat het getokkel van regen vermindert? Meer informatie over beglazing kan je verkrijgen bij je VELUX-installateur.

Tuimelvenster of uitzettuimelvenster?

Bij een klassiek tuimelvenster bedien je het raam met de hendel aan de bovenkant van het raam. Een uitzettuimelvenster bedien je met een hendel aan de onderkant. Het voordeel hiervan is dat je meer ruimte overhoudt in de kamer wanneer je het raam opent.

Vergeet ook de bereikbaarheid van je dak en het type dakbedekking niet mee te delen aan je installateur. Deze info is belangrijk voor hen.

VELUX ramen vervangen: een stappenplan

De installateur gaat meestal als volgt te werk:

  • Het oude dakraam verwijderen

Allereerst wordt je huidige raam en de dakpannen rond het raam verwijdert.

  • Montage van het nieuwe venster en gootstukken

Nieuwe gootstukken zorgen er voor dat het raam volledig aan de eisen van VELUX voldoet.

  • Dakpannen terugplaatsen en het nieuwe raam bevestigen

Tot slot worden de dakpannen teruggeplaatst en het raam in het venster geplaatst.

Heb je vragen over de installatie? Vraag dan meer informatie aan je vakman.

Kostprijs VELUX ramen vervangen

De prijs van de vervanging hangt onder andere af van jouw specifieke dak, de grootte van het raam, het type beglazing dat je kiest, … Hieronder bespreken we de gemiddelde kostprijs van het vervangen van een houten of kunststof VELUX dakraam. Hou er rekening mee dat dit richtprijzen zijn. Voor een correcte prijsschatting vraag je best een offerte op.

Formaat VELUX raamHoutKunststof
Klein formaat (55 x 78)€ 750-80€ 800-900
Middel formaat (94 x 98)€ 850-950       € 950-1050
Groot formaat (134 x 140)€ 950-1125€ 1050-1350

Is het tijd om je VELUX ramen te vervangen of heb je nood aan het advies van een VELUX-installateur? Aarzel zeker niet om contact op te nemen met enkele betrouwbare vakmannen op TrustUp.be.