Informatie en tips voor schilderwerk 

Schilderwerken
the_title()

Ben je van plan schilderwerken uit te voeren, maar weet je niet goed hoe te starten? In dit artikel geven we je informatie en tips voor schilderwerk zodat je meteen aan de slag kan.

Schilderwerken voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het zorgt ervoor dat de schilderwerken vlot verlopen, je een mooi eindresultaat krijgt en je het schilderwerk minder snel moet vervangen. Hieronder sommen we een aantal zaken op die je zeker niet mag vergeten tijdens de voorbereidingen:

Kies de juiste verf en materialen

Niet elke verfsoort is even geschikt voor elk doel. In bepaalde ruimtes moet de verf goed tegen vocht kunnen en in andere ruimtes moet het eenvoudig schoon te maken zijn. Ook qua materialen moet je een aantal keuzes maken. Vraag hiervoor eventueel raad aan een schilder.

Maak de ruimte waarin je gaat schilderen klaar voor het schilderwerk

Je wil na het schilderwerk niet urenlang bezig zijn om gemorste verf weg te schrobben. Verplaats de meubels en dek of plak alles wat niet geschilderd moet worden goed af.

Verwijder schimmel

Heb je last van schimmelplekken? Verwijder deze plek dan vooraleer je kan schilderen. Dit kan je doen door verdund bleekmiddel met een spons op de plek te deppen. Als de schimmelvlek er is door een onopgelost vochtprobleem, los je dit eerst op.

Repareer beschadigingen

Zorg er voor dat het oppervlak egaal is. Dit kan je doen met vulmiddel en een plamuurmes.

Verwijder de oude verflaag

Je kan verf verwijderen door ze op te schuren of afbijtmiddel over de verf te smeren en dit er met een krabber af te halen.

Zorg er voor dat de muur schoon is

Door het oppervlak te schuren, ontvetten en ontstoffen zal de grondverf beter hechten. Hierdoor krijg je een mooier eindresultaat.

Zoals je ziet is de voorbereiding vrij tijdrovend. Heb je hier geen zin, tijd of kennis voor? Dan kan je er altijd voor kiezen dit over te laten aan een schilder. We bespreken de voordelen van een schilder later in dit artikel.

Verfsoort

Allereerst heb je een goede grondverf nodig. Dit is de verflaag die je aanbrengt op de muur zodat je gekozen verf, de afwerklaag, goed hecht. Voor binnen schilderwerk wordt vaak latexverf gebruikt, voor buitenschilderwerk alkydverf. Twijfel je welk type verf je best kiest? Vraag dan raad aan een schilder.

Schilderwerk onderhouden

Om je schilderwerk lang mooi te houden, kan je een aantal maatregelen nemen. Je kan het onderhoud zelf doen of dit overlaten aan een verver.

Schoonmaken

Maak het schilderwerk regelmatig schoon. Hoe meer vuil er aanwezig is, hoe groter de kans dat de zon het schilderwerk kapot brandt. Doe dit minstens twee keer per jaar met een vochtige doek. Zijn er vlekken? Dan kan je eventueel hard of gedistilleerd water gebruiken. Vergeet ook de moeilijk bereikbare plekjes niet schoon te maken. Tijdens het schoonmaken kan je meteen controleren of alles goed in orde is. Zijn er barsten of poedert de verf? Dan kan het een goed idee zijn een nieuwe verflaag aan te brengen.

Ventileer

Een goede ventilatie is belangrijk om verschillende redenen, één hiervan is de staat van je binnenschilderwerk optimaal te houden. Als er vocht op hout zit, zal de verf na een tijd loslaten. Zonder goede ventilatie kunnen er ook vochtproblemen en schimmels optreden, waardoor er vlekken op je muur verschijnen.

Duurzame verf en houten oppervlakken

Schilder je op een houten oppervlak? Dan zijn er aan aantal verfsoorten die het schilderwerk er enerzijds mooier doen uitzien, maar het ook langer doen meegaan: vernis, lak en beits zijn drie goede materialen.

Schilderwerk zelf uitvoeren of een vakman inschakelen

Als je een beetje handig bent, kan je schilderwerken zelf uit voeren. Toch zijn er heel wat redenen waarom het een goed idee kan zijn om de werken te laten uitvoeren door een schilder.

  • Voldoende ervaring en kennis om de werken goed uit te voeren en je advies te geven
  • Garantie op kwaliteit
  • Je hoeft zelf geen materiaal aan te schaffen
  • Het bespaart je tijd en energie

In principe is het enige nadeel dat een schilder inschakelen meer kost. De prijs varieert afhankelijk van het schilderwerk, de complexiteit, het oppervlak, de verfsoort, … Voor een trap zal je gemiddeld 200-750 euro betalen, voor een deur 60-100 euro en voor de living zo’n 700-1500 euro. Als je vooral twijfelt om een schilder in te schakelen omwille van de prijs, is het een goed idee een aantal offertes aan te vragen. Zo kan je de voor- en nadelen makkelijk naast elkaar leggen. Een schilder hoeft echter niet altijd veel meer te kosten. Als je woning ouder is dan 10 jaar hoef je bijvoorbeeld maar 6% btw te betalen, door de kwalitatieve uitvoering zal het schilderwerk lang mee gaan en je hoeft zelf geen geld uit te geven aan materialen.

Overige informatie en tips voor schilderwerk

  • Schilder eerst het plafond, dan de muren en tot slot het lakwerk van ramen en deuren.
  • Begin met het schilderen van de binnenkant van het raam als je zowel de binnen-als buitenkant verft.
  • Als je schildert met watergedragen verf, kan je de ruimte beter niet verluchten. Als je dit wel doet, kan de verf te snel drogen en loop je het risico dat er strepen ontstaan.
  • Buitenschilderwerken voer je best uit bij een temperatuur tussen de 12°C en 25°C. Schilder niet als de zon hevig schijnt of wanneer het regent of hard waait.
  • Het oppervlak moet droog zijn vooraleer je start met schilderen. Heeft het geregend? Wacht dan zeker een volledige dag.
  • Wacht niet te lang om afplaktape te verwijderen.
  • Maak verfborstels meteen goed schoon.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met een schilder.