Normen elektriciteit

Elektriciteit
the_title()

Bij het (ver)bouwen van een woning komt veel kijken. Om zowel tijdens als na de bouwwerken de veiligheid van zowel mensen als goederen te garanderen, bestaan er tal van normen en reglementeringen. Dat is voor de normen van de elektriciteit niets anders. Elke elektrische installatie, zowel voor huishoudelijk als professioneel gebruik, moet aan een aantal regels voldoen. Deze zijn gewijzigd op 1 juni 2020. Een belangrijke verandering betreft het gebruik van de elektrische installaties. Die werden opgesteld door het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). In dit artikel worden de normen van elektrische installaties opgelijst. Aan het einde van het artikel geven wij ook nog enkele belangrijke tips over hoe je best met elektriciteit kan omgaan, want het foute gebruik van elektriciteit kan ernstige gevolgen hebben. Zowel voor jou als voor jouw woning.

Controle van de elektrische installaties

Volgens het AREI is het verplicht om iedere elektrische installatie te laten controleren. Om ervoor te zorgen dat iedereen deze norm respecteert, heeft elke burger een attest nodig vooraleer hij een nieuwe elektrische installatie kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Dat bewijst toont aan dat de nieuwe elektrische installatie voldoet aan alle voorschriften die zijn opgelegd door de AREI. Om de veiligheid te blijven garanderen, controleert het AREI de elektrische installatie om de 25 jaar opnieuw. 

Ook bij de verkoop van een woning vraagt de AREI een attest dat de elektrische installaties goedkeurt. Sinds 1 juli 2008 is elke verkoper van een woning verplicht een keuringsattest te kunnen voorleggen. Het keuringsverslag mag zowel positief als negatief zijn. Als het verslag vermeldt dat de elektrische installatie niet voldoet aan de voorschriften van het AREI, mag de woning dus toch verkocht worden. Dat is echter niet het geval als de verkoper geen attest kan voorleggen.

Wanneer moeten elektrische installaties gecontroleerd worden?

Er zijn vier momenten waarop je je elektronische installaties moet laten controleren. Het eerste moment is bij de aankoop van een nieuw toestel. Je mag het pas gebruiken, nadat de controle uitgevoerd is. Het tweede is wanneer je vraagt om de aansluiting van jouw woning op het openbare verdeelnet van elektriciteit te verzwaren. Het derde moment werd al aangehaald. Je moet je installaties laten controleren als je je woning wilt verkopen. En tot slot moet je het ook om de 25 jaar laten nakijken, maar dat werd al aangehaald in een vorige alinea. 

Wat als er tijdens de controle een inbreuk wordt vastgesteld?

Wanneer er tijdens een gelijkvormigheidscontrole vóór de ingebruikname inbreuken worden vastgesteld, mag de elektrische installatie of het deel van de elektrische installatie waarop de inbreuken betrekking hebben, niet in gebruik worden genomen. In dat geval moet u de inbreuken verhelpen en een nieuwe gelijkvormigheidscontrole vóór de ingebruikname laten uitvoeren.

Wanneer er inbreuken worden vastgesteld tijdens het controlebezoek bij verkoop van een woning, heeft de koper 18 maanden de tijd, te rekenen vanaf de datum van de verkoopakte, om de elektrische installatie in orde te brengen en een nieuw controlebezoek te laten uitvoeren door een erkend controleorganisme van zijn keuze.

Wanneer er inbreuken worden vastgesteld tijdens een controlebezoek (periodieke controle of controle bij verzwaring van de aansluiting) of tijdens het nieuwe controlebezoek dat door de koper na de verkoop wordt aangevraagd, moet u de inbreuken onverwijld verhelpen en alle passende maatregelen nemen indien de elektrische installatie in dienst wordt gehouden, zodat de inbreuken geen gevaar opleveren voor personen en goederen.

Nog enkele tips over elektriciteit

Eerst en vooral is het aangeraden om de stekker uit te trekken van apparaten die niet frequent gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een wafelijzer, een haardroger of een friteuse. Door de stekker vermindert niet alleen de kans op brand, maar je bespaart ook wat geld mee. 

Een tweede tip die wij kunnen geven is, dat je nooit te veel punten mag aansluiten op dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles namelijk tegelijk uit. Bovendien kan dit overbelasting en oververhitting veroorzaken. Sluit apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een (vaat)wasmachine, droger of elektrische oven, daarom ieder op een aparte groep aan.

Een derde een laatste tip die we geven is, dat je wanneer je elektrisch gereedschap gebruikt, je de kabel best volledig uitrolt. Zo verklein je de kans op potentieel brandgevaar. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat na verloop van tijd smelten. Hierdoor ontstaan vonken, wat weer kan leiden tot brand. 

Tot slot is het ook aan te raden om nooit twee verschillende verlengkabels in elkaar te steken. Dat kan net zoals een opgerold verlengsnoer voor oververhitting zorgen en zou er dus brand kunnen ontstaan. 

Vraag een gratis offerte aan voor je elektriciteit

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.