Tips bij het renoveren van je appartement

Renovatie
the_title()

Bij een renovatie komt een hoop kijken, daarom is het belangrijk om voor een goede voorbereiding te zorgen. Welke werken voer je zelf uit, wat is je budget en welke stijl kies je. Voor grote renovatiewerken zoals de plaatsing van sanitaire installaties of keukens vertrouw je best op de hulp van professionals, maar kleine projecten kan je uiteraard zelf onder handen nemen. Het is zalig om thuis te komen in een mooi gerenoveerde woning. Je geniet niet enkel van meer comfort; de waarde stijgt aanzienlijk als je het verder wil verkopen. Denk dus zeker aan volgende tips als je van plan bent om je appartement te renoveren.

Bepaal de stijl

Het renoveren van een appartement is spannend, maar het is belangrijk om het overzicht te behouden. Door in elke kamer een andere stijl toe te passen zal het geheel zijn charme verliezen. Hou dus rekening met de gekozen stijl en trek deze door in elke kamer. Weet je niet goed waar te beginnen? Internetplatformen Pinterest en YouTube staan vol met inspiratiefoto’s of house tours. Je kan ook in woonmagazines bladeren en de leukste onderdelen uitknippen. Plak ze samen op een moodboard en in een mum van tijd zal je je gerenoveerde plekje meteen voor je zien. Door een duidelijk beeld te hebben van de stijl weet je duidelijk waar je naar toe moet werken.

Tip: renoveer je een appartement met oog om het door te verkopen? Kies dan voor een moderne, tijdloze stijl. Met witte muren en een standaard houten vloer hou je de woning zo neutraal mogelijk en kunnen er eventueel nog aanpassingen gedaan worden.

Verplichte isolatie

Vanaf 2020 is het verplicht dat de daken van alle huur- en koopwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voorzien zijn van isolatie. Dit wil zeggen dat dakisolatie verplicht is.Afhankelijk van het materiaal zal je 3 à 4 cm isolatie nodig moeten hebben om aan de normen te voldoen. Daarnaast is dubbele beglazing ook verplicht tegen 2023. Als dit niet in orde is in je appartement is het dus van groot belang om dit onder handen te nemen om strafpunten en eventuele boetes te vermijden.

Als je toch bezig bent, doe het dan meteen goed. Let naast muren en ramen ook op kleine kiertjes en gaten in je woning. De kleinste openingen hebben namelijk een enorme impact op de temperatuur in huis.

Deze regelgeving is niet zomaar ingevoerd. Het isoleren van een woning verhoogt het comfort aanzienlijk en je zal ook een verschil zien op je energiefactuur. Kies dus voor een goede isolatie van je appartement: besparingen in je portemonnee en op je ecologische voetafdruk!

Denk aan tweedehands

Renoveren is hip. Veel mensen kiezen ervoor om hun badkamer, keuken of tuin onder handen te nemen. Daarom zal je op tweedehandsplatformen een hoop overschotten vinden die jij misschien nog kan hergebruiken: denk aan tegels, stukken hout, verfpotten… Zo hergebruik je oude materialen en bespaar je een hoop geld dat je in andere meubels kan investeren.

Ten tweede kan je kleine decoratieve spullen ook makkelijk tweedehands aankopen, want nieuwe producten zijn niet per se beter. Vaak spelen grote bedrijven in op de huidige trends voor het design van hun decoratie, maar deze zijn vaak van korte duur en lijken al snel achterhaald. In tweedehandswinkels vind je goedkope accessoires die je woonkamer meteen wat karakter zullen geven. Denk aan een vintage spiegel of mooie lamp: ook die staan mooi in een moderne setting.

Premies om je appartement te renoveren

Vanaf oktober 2022 is het mogelijk voor particulieren om via een online loket premies aan te vragen voor hun renovaties en energiebesparende investeringen. Dit geldt niet alleen voor huizen, maar ook voor privatieve delen van een appartement. Op het moment van aanvraag moet de woning wel je hoofdverblijfplaats zijn én je moet eigenaar zijn.

De hoogte van de premie hangt af van de inkomenscategorie waarin je valt. Als je wil nakijken of je in aanmerking komt of als je de geschatte grootte van de premie wil zien kan je de voorbeeldsimulator van de Vlaamse overheid hier raadplegen.

Schakel professionals in om je appartement te renoveren

Voor sommige grote werken is het nu eenmaal handig om te rekenen op de hulp van vakmannen. Zo ben je gegarandeerd van een mooi afgewerkt resultaat. Bovendien gebruiken ze ook kwalitatieve materialen die zeer lang meegaan. Uiteindelijk zal het feilloze resultaat van een vakman het geld waard zijn. Bovendien kunnen ze je ook advies aanbieden als je nog niet zeker bent over de stijl of werken die je wil laten uitvoeren.

Aarzel dus niet langer om contact op te nemen met een renovatiebedrijf. Op TrustUp.be vind je een lijst aan bedrijven gespecialiseerd in dit soort werken, en dat bij jou in de buurt. Je kan via onze site vrijblijvend een offerte aanvragen om een idee te krijgen wat dit project je zal kosten. Zo kunnen jullie samen toewerken naar het appartement van je dromen.

Vraag een gratis offerte aan voor het renoveren van je appartement

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.