Welke soorten muurisolatie zijn er?

Isolatie
the_title()

Isolatie in al zijn vormen wordt steeds relevanter nu de energieprijzen stijgen. Naast dat je je daken kan isoleren, is het ook heel belangrijk om je muren te isoleren. Zo kan je tot wel 35% warmteverlies voorkomen. Een muur isoleren kan op veel verschillende manieren en vooral met veel verschillende materialen. In dit artikel bieden we je een overzicht van de soorten muurisolatie en de voor- en nadelen die eraan verbonden zijn.

De methodes

Spouwmuurisolatie

In oude woningen kan je al eens muren tegenkomen die spouw bevatten. In dit geval wordt er meestal gebruik gemaakt van spouwmuurisolatie. Dit is ook een van de meest voordelige manieren om je muur te isoleren. De spouwmuur wordt dan ingespoten met een isolatiemateriaal zoals glas- of steenwol of bijvoorbeeld PUR-schuim. Spouwmuurisolatie is ook veruit de snelste methode om je muren te isoleren.

Gevelisolatie

Een volgende soort muurisolatie is gevelisolatie. Je kan ervoor kiezen om je buitenmuren of je gevel te laten isoleren. Hiervoor heb je meestal een bouwvergunning nodig. Dit moet je dus zeker navragen bij je gemeente. Enkele voordelen van een gevelisolatie zijn dat je binnenruimte even groot en dus onaangepast blijft, en dat je gevel ineens een nieuwe uitstraling krijgt. Ook wordt de gevel zo beschermd tegen vorstschade. Daarnaast is gevelisolatie wel een van de duurdere opties die ook wel wat tijd in beslag neemt.

De binnenmuren

Ook de binnenmuren van je woning kunnen geïsoleerd worden. In dat geval wordt er isolatie tegen je muren aangebracht en wordt er een nieuwe laag pleister of gipsplaten over gezet als afwerking. Een van de nadelen van deze methode is dat je binnenruimte hierdoor verkleind wordt. Ook eventuele stopcontacten of radiatoren die al in de ruimte aanwezig waren, moeten verplaatst worden bij deze methode. Daardoor wordt deze methode meestal enkel gebruikt als er geen spouwmuren aanwezig zijn en als je bijvoorbeeld geen vergunning kan krijgen voor gevelisolatie.

Voor isolatieplaten om je binnenmuren mee te isoleren, bijvoorbeeld gemaakt van EPS-platen, betaal je gemiddeld tussen de 40 en de 45 euro per vierkante meter. Daarmee is dit ook een vrij dure methode om je muren te isoleren.

Isolatiematerialen

Wat de soorten muurisolatie betreft, zijn er verschillende populaire isolatiematerialen zoals bijvoorbeeld glaswol, PUR-schuim of EPS-parels. Hieronder overlopen we kort de meestgebruikte materialen voor je muurisolatie.

Glaswol

Glaswol is een redelijk voordelig materiaal om mee te isoleren. Het is ook gemakkelijk om te plaatsen en wordt daardoor vaak gebruikt door doe-het-zelvers. Naast warmte-isolatie bezit glaswol ook eigenschappen die akoestisch isoleren. Je kan dit isolatiemateriaal verkrijgen in plaatvorm of in de vorm van inblaaswol. De dikte van de laag glaswol om te isoleren varieert van 60 tot 240 mm. Hoe dikker de laag, hoe beter de isolatie.

Rotswol

Ook rotswol is een goed isolatiemateriaal op zowel thermisch als op akoestisch vlak. Een ander groot voordeel van rotswol is dat het een sterke vochtregulerende functie heeft. De prijs hiervan ligt net iets hoger dan de prijs van glaswol.

Voor spouwmuurisolatie met glas- of rotswol betaal je gemiddeld 8 à 10 euro per vierkante meter.

EPS-parels

EPS is een isolatiemateriaal dat voornamelijk voorkomt in parelvorm, maar ook gevonden kan worden in plaatvorm. Het is een materiaal gelijkaardig aan isomo en wordt veel gebruikt bij spouwmuurisolatie omwille van de hoge vullingsgraad. In zijn plaatvorm wordt EPS meestal gebruikt voor isolatie van binnenmuren. EPS is daarnaast ook een meer ecologische keuze om te maken op vlak van muurisolatie.

PUR-schuim

PUR of polyurethaan wordt voor isolatie voornamelijk gebruikt in zijn schuimvorm. Doordat het schuim gewoon gespoten kan worden en het zichzelf uitzet, bezit ook dit materiaal een uitstekende vullingsgraad. PUR-schuim is op thermisch vlak een van de meest isolerende materialen waar je voor kan kiezen, maar valt ook vaak net iets duurder uit. Gelijkaardig aan PUR bestaat er ook PIR, een gelijkaardig materiaal, maar wel enkel terug te vinden in plaatvorm. PIR isoleert niet alleen goed, maar heeft ook net iets sterkere brandwerende eigenschappen.

Hennep

Ben je op zoek naar een meer natuurlijk materiaal om mee te isoleren? Dan is hennep een populaire keuze. Hennep vind je terug in de vorm van isolatieplaten en heeft voorlopig nog een relatief lage prijs van gemiddeld 14 euro per vierkante meter.

Een vakman nodig?

Wil je graag je muren isoleren? Dan kan je steeds rekenen op het advies van de vakmannen van TrustUp. Zij bekijken met jou de ideale methodes en materialen voor jouw woning en jouw budget.

Vraag een gratis offerte voor muurisolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.