Zwembad of zwemvijver

Buiten Zwembad
the_title()

Wil je graag water in je tuin en wil je hier graag in kunnen zwemmen? Dan is een zwembad of zwemvijver een ideale keuze. Zowel een zwembad als een zwemvijver hebben verschillende voor- en nadelen. We bespreken deze in dit artikel. Twijfel je te sterk tussen beide opties? Dan is een hybridebad misschien ideaal voor jou.

Wat is het verschil tussen een zwembad en een zwemvijver?

Met een zwembad of zwemvijver hoef je niet meer uit huis te gaan om te zwemmen. Het zijn beide aangename bronnen van water in je tuin en bij beide opties heb je verschillende mogelijkheden qua formaat, vorm, materiaal en afwerking. Toch zijn er ook enkele verschillen.

Een ingebouwd zwembad, is puur bedoeld om in te zwemmen. Het water is schoon en in de winter wordt het zwembad afgedekt. Een zwemvijver is ook bedoeld om in te zwemmen, maar daarnaast worden er ook plantjes en eventueel vissen in geplaatst. Een zwemvijver heeft minder onderhoud nodig en is beter voor het milieu, onder andere door dat het geen chemische reinigingsproducten nodig heeft, maar gefilterd wordt door de planten.

Voor zowel een zwembad als een zwemvijver heb je in bepaalde gevallen een vergunning nodig. Dit check je best eerst bij je gemeente vooraleer je aan de werken start. Meer informatie over het verschillen tussen een zwembad en zwemvijver en eventuele wettelijke verplichtingen, kan je verkrijgen bij een vakman.

Voor- en nadelen zwembad

Voordelen zwembad

  • Watertemperatuur

Het water van je zwembad kan je verwarmen met een warmtepomp. Als je niet graag in koud water zwemt, zal je dus nog steeds kunnen genieten van het zwembad.

  • Waarde van je huis stijgt

Een zwembad in je tuin hebben, zorgt er voor dat de waarde van je woning stijgt bij een eventuele verkoop. Bovendien oogt het mooi.

  • Schoon water

Met behulp van onder andere een goed filtersysteem, zal je water steeds schoon zijn.

  • Vakantiegevoel

Met een zwembad in je tuin heb je altijd een vakantiegevoel.

Nadelen zwembad

  • Graafwerken zijn belastend voor je tuin

Om een zwembad in je tuin te bouwen, moet er natuurlijk gegraven worden. dit is belastend voor je tuin.

  • Onderhoud

Een zwembad onderhouden kost tijd en werk. Met behulp van een filtersysteem, een automatische chloorinstallatie, een robot die de vloeren proper houdt, … bespaar je al heel wat tijd. Dit kost natuurlijk ook wat meer.

  • Prijs

Zowel de plaatsing van het zwembad als het onderhoud en de duizenden liters water kosten veel.

  • Neemt veel plek in

Het zwembad zelf en de technische installatie nemen een groot deel van je tuin in beslag.

  • Klimaat

Veel mensen gebruiken hun zwembad enkel in warme, droge periodes. In de herfst en winter worden zwembaden nauwelijks gebruikt. Als er dan een natte, koude zomer volgt, heb je niet veel aan je zwembad.

Voor- en nadelen zwemvijver

Voordelen zwemvijver

  • Geen chemische producten

Het heeft een natuurlijk filtersysteem om zichzelf schoon te houden. Er zijn geen chemische producten of een technisch filtersysteem nodig.

  • Past in elke tuin

Je integreert een zwemvijver naadloos in alle tuinontwerpen.

  • Ook mooi in periodes dat je niet zwemt

Het voegt iets extra toe aan je tuin. Ook in de winter of andere periodes dat je er minder of niet in zwemt, blijft het een meerwaarde voor je tuin.

  • Onderhoud

Het heeft over het algemeen minder onderhoud nodig dan een zwembad. Dit hangt echter af van de locatie van je tuin en de planten die je er in plaatst: slib, plantenresten en dode bladeren moet je steeds verwijderen. In sommige tuinen is dit vaker nodig dan in andere.

Nadelen zwemvijver

  • Kikkers en insecten

Het zal ook graag gebruikt worden door kikkers en insecten. Als je dit niet fijn vindt, is de kans groot dat je minder vaak zal zwemmen.

  • Groen water

Water in een zwemvijver kan groen kleuren, waardoor het water minder zuiver lijkt. Dit is echter niet het geval: het is geen enkel probleem in groen zwemvijverwater te zwemmen.

  • Watertemperatuur

Je kan een zwemvijver niet verwarmen. Als het water van je zwemvijver warmer dan 26 graden wordt, daalt het zuurstofgehalte van het vijverwater. Dit is niet goed voor de beplanting in je vijver.

  • Filteren en zwemoppervlakte

Je moet een filterzone met planten hebben voor de zuivering van het water, waardoor het zwemoppervlakte kleiner is.

Prijs zwembad en zwemvijver

De exacte prijs die je betaalt voor een zwembad of zwemvijver hangt af van heel wat factoren. De grootte, de materialen die je kiest, extra opties, eventuele voorbereidende werken, … bepalen onder andere het totale kostenplaatje mee. Gemiddeld betaal je voor een zwemvijver 15.000-40.000 euro. Een zwembad zal je ongeveer 30.000-100.000 euro kosten. Op het eerste zicht lijkt een zwembad heel wat duurder dan een zwemvijver. Dit hangt echter af van je wensen. Afhankelijk van de materialen, afwerking en andere zaken die je kiest voor je zwemvijver, zou de prijs al snel hoger kunnen oplopen dan een simpel traditioneel zwembad.

Als je zelf handig bent kan je een deel van de werken zelf doen en hierop (arbeid)kosten besparen. Voor een meer exacte prijsschatting van jouw droomzwembad of zwemvijver kan je aankloppen bij een vakman.

Kan je niet kiezen? Misschien is een hybridebad ideaal

Een zwembad en een zwemvijver hebben beide verschillende voor- en nadelen. Voor te grote twijfelaars is er gelukkig een tussenoplossing: een hybridebad. Een hybridebad is een zwembad met een plantenzone. In de zomer wordt het zwembad gereinigd en ontsmet zoals een normaal zwembad. Er zijn dan geen algen en biofilm aanwezig. In koude en natte periodes wordt er niet gereinigd en ontsmet. In deze periodes zuiveren de planten het water, wat energiekosten bespaart. Op deze manier heb je de voordelen van zowel een zwembad als een zwemvijver én bespaar je tijd en geld.

Wil je graag meer informatie over een zwembad of zwemvijver, ene hybridebad of andere mogelijkheden? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een zwembad of een zwemvijver

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.